2024. április 29., hétfő

Novak szombaton rajtol

Mivel az ausztrál Aleksandar Vukić a selejtezőből a 20 éves japán Sintaro Mocsizukit kapta, ennek a meccsnek a győztese lesz az első kiemelt Novak Đoković szombati ellenfele az Indian Wells-i torna 2. fordulójában. Mindkét mezőnyben a 32 kiemelt az 1. fordulóban erőnyerő, így a torna esélyesei csak péntektől lépnek pályára.

Az első két nap sztárjai így az alacsonyan rangsorolt volt hírességek, így a legnagyobb érdeklődés Rafael Nadal játéka iránt mutatkozik. A spanyol holnap az esti terminusban (közép-európai idő szerint hajnalban) az 1. forduló rangadóján a kanadai Miloš Raonićtyal találkozik. Nadalnak egyáltalán nem kedvez a sorsolás, hisz a 2. körben a dán Holger Rune következik, ha viszont mégis remekel, és elődöntős lesz, ott Novakkal következne a csúcsrangadó. A női mezőnyben, noha sokkal nagyobb a meglepetés valószínűsége, az Iga Świątek, Arina Szabalenka, Coco Gauff és Jelena Ribakina négyesben kell keresni a torna leendő bajnokát.

IDÉN NEM LESZ HOPMAN-KUPA
A párizsi olimpia miatt elmarad a Hopman-kupa, a teniszezők nem hivatalos vegyescsapat-világbajnoksága. A nemzetközi szövetség (ITF) tájékoztatása szerint a viadal időpontja túl közel esett volna a július 26-án rajtoló ötkarikás játékokhoz. A sorozatot hároméves szünet után az ITF 2023-ban vezette vissza a versenynaptárba, az új helyszín – 2027-ig – Nizza lett, ahol júliusban küzdöttek meg a csapatok.

HALEP ISMÉT JÁTSZHAT
Helyt adott fellebbezésének a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), így ismét versenyezhet Simona Halep kétszeres Grand Slam-bajnok román teniszező. A 32 esztendős játékost szeptemberben két különböző doppingvétség miatt 2026 októberéig eltiltották, de ő mindvégig az ártatlanságát hangoztatta, és jelezte: sohasem használt tudatosan tiltott szert. A fellebbezés nyomán aztán a CAS négy évről kilenc hónapra csökkentette a büntetést, így Halep máris nevezhet a tornákra. A volt világelső versenyengedélyét 2022 októberében függesztették fel ideiglenesen, mert a US Openen levett A és B mintájában is kimutatták a tiltólistás roxadustatot. Ez a szer fokozza az eritropoetin (EPO) endogén termelését, serkenti a hemoglobin és a vörösvértestek termelődését, ezért vérszegénység ellen használják. Halep akkor azt mondta, bizonyítékai vannak rá, hogy egy engedélyezett, de szennyezett táplálékkiegészítőből került a szervezetébe roxadustat. A másik doppingvétséget Halep biológiai útlevelének szabálytalansága okozta.