2024. május 18., szombat
EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

A kábulat folytatódik

Kevesen gondolták volna, hogy a korábban a Konferencia Ligából a Ferencvárost is búcsúztató Olimpiakosz az elődöntőben Birminghamben nemhogy nem kerül hátrányba, hanem egyenesen lefocizza a Premier League egyik élcsapatát. Pedig csütörtök este pont ezt láthatták azok, akik megtekintették az Aston Villa–Olimpiakosz találkozót. A görögök Ajub el-Kaabi két találatával az első fél órában sokkolták a szebb kezdésben bízó hazai szurkolókat. Igaz, az angol csapat ekkor még összeszedte magát, Ollie Watkinsnak és Moussa Diabynak köszönhetően a második félidő elejére ledolgozta hátrányát, és ekkor a levegőben lógott, hogy a lendületbe jött vendéglátók megfordítják a találkozót. Nem így történt. El-Kaabi harmadszor is eredményes volt, ezúttal egy kezezés miatt megítélt jogos büntetőt értékesített, ráadásul Santiago Hezze visszaállította a kétgólos különbséget. A hajrában ugyan az Aston Villa is tizenegyeshez jutott, és ekkor úgy tűnt, izgalmasak lehetnek az utolsó percek, ám az ítélet-végrehajtó Douglas Luiz csak a kapufát találta el. Az Aston Villára így egy hét múlva rendkívül nehéz görögországi visszavágó vár.

Izgalmasan alakult a harmadik számú európai kupasorozat második elődöntője is, amelyben a Fiorentina a Club Brugge-t fogadta. A vendégek kemény ellenállást tanúsítottak, és annak ellenére, hogy a találkozó utolsó harmadát emberhátrányban voltak kénytelenek lejátszani, sokáig képesek voltak tartani a döntetlent. A Fiorentina végül csak a csereként beállt M’Bala Nzola 91. percben született találatával tudott minimális előnyt kiharcolni.

Az Európa-ligában a Leverkusen a nemzetközi kupaporondon tőle már-már szokatlanul, ezúttal minden drámát nélkülözve nyert Rómában. A Farkasok védelmi hibáját kihasználva Florian Wirtz az első félidő közepén juttatta előnyhöz az újdonsült német bajnokot. A folytatásban a Roma meddő mezőnyfölénye ellenére nem tudott komoly egyenlítési lehetőséget kidolgozni, a vendégek viszont a hajrához közeledve Robert Andrich szép mozdulatával megduplázták előnyüket, így kényelmes helyzetben várhatják a visszavágót.

A másik elődöntőben, a Marseille–Atalanta találkozón az első félidőben egyenlő erők küzdelmét és egy-egy gólt láthattak a nézők. A szünet után a franciák uralták a játékot, látszott rajtuk, szeretnének hazai pályán előnyhöz jutni, ám az eredmény már nem változott, így a továbbjutó kiléte Bergamóban dől el.

Eredmények, Európa-liga, elődöntő, első mérkőzések: Roma–Leverkusen 0:2, Marseille–Atalanta 1:1.
Konferencia Liga, elődöntő, első mérkőzések: Aston Villa–Olimpiakosz 2:4, Fiorentina–Club Brugge 3:2.
Angol bajnokság, korábbról elhalasztott találkozó: Chelsea–Tottenham 2:0.

HERNÁNDEZ ÚJABB SZALAGSZAKADÁSA
Lucas Hernández, a francia válogatott hátvédje kihagyja a nyári Európa-bajnokságot, mivel szerdán elszakadt az elülső keresztszalag a bal térdében. A 28 éves futballista akkor sérült meg, amikor a Paris Saint-Germain színeiben megpróbálta megakadályozni Niclas Füllkrugot a gólszerzésben a BL elődöntőjének első mérkőzésén. Hernández nem járt sikerrel, Füllkrug találatával a Borussia Dortmund otthon 1:0-ra nyert, ráadásul a 42. percben le kellett cserélni a védőt. A francia klub orvosai már szerda este felállították a diagnózist, amit csütörtökön az MRI-vizsgálat megerősített. A műtétre néhány nap múlva kerül sor. A 37-szeres válogatott Hernández a 2022-es világbajnokságon mindössze nyolc percet játszott, mert az Ausztrália elleni csoportmeccsen elszakadt az elülső keresztszalagja a jobb térdében.

BAJNOKAVATÁS BELGRÁDBAN
A C. zvezda bebiztosította a zsinórban hetedik bajnoki titulusát, miután csütörtökön Belgrádban 2:1-re legyőzte a TSC-t. A meccs 55. percében Olajnika szerezte meg a piros-fehérek vezető találatát, Milosavljević a 60. percben kiegyenlített, a győztes gólt pedig Eniae lőtte a 75. percben. A Zvezdának végül egy pont is elég lett volna, mivel a Partizan hazai környezetben kikapott a Vojvodinától.

Szuperliga, felsőház, 33. forduló: Crvena zvezda–TSC 2:1, Radnički 1923–Mladost 3:2, Partizan–Vojvodina 2:3, Čukarički–Napredak 2:0. Az élcsoport: C. zvezda 84, Partizan 70, TSC 66 pont stb.

A következő fordulóban (május 8.) a TSC a Radnički 1923 csapatát fogadja.
I. liga, alsóház, 33. forduló: Dubočica–Mladost 0:1, Vršac–Novi Sad 2:0, Metalac–Sloboda 1:2. A Kolubara–Radnički (B) találkozót szombaton játsszák.

 

Nyitókép: Ajub el-Kaabi egymaga elsüllyesztette az Aston Villát (Fotó: Beta/AP)