2024. május 4., szombat

Bellingham sokadjára

A vasárnap esti El Clásico előtt a Barcelona nyolcpontos hátrányban volt a Real Madriddal szemben, így Xavi csapatának nem sok választása volt, idegenben is le kellett győznie ősi ellenfelét, ha életben akarta tartani címvédési reményeit. Ennek megfelelően bátran kezdtek a katalánok, akik Andreas Christensen fejesével korán előnybe kerültek. Nem sokáig örülhettek azonban a vezetésnek, mert Vinícius Júnior értékesítette a Lucas Vázquez buktatása miatt megítélt büntetőt. Természetesen a Barca ettől nem roppant össze, Raphinha szögletét követően Lamine Yamal vette célba a királyiak kapuját. A játékszert Andrij Lunyin kapus nagy nehézségek árán kiütötte, de nem lehetett megállapítani, vajon a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon. A játékvezető szerint nem, ugyanakkor hosszas videóelemzés kezdődött, mivel a spanyol bajnokságban még nincs gólvonal-technológia. Végül a videószobában jóváhagyták a bíró döntését.

A második félidőben a csereként beállt Fermín López juttatta másodjára is előnyhöz a vendégeket. Ezúttal azonnal jött a királyi gárda válasza, Lucas Vázquez egy ellentámadás végén kiegyenlített. Ezt követően sokáig nem változott az eredmény, végül a bírói ráadásban az őszi találkozóhoz hasonlóan ezúttal is Jude Bellingham döntötte el a győztes kilétét. A Real előnye így 11 pontra nőtt hat fordulóval a bajnokság vége előtt, és már csak idő kérdése, hogy matematikailag is bebiztosítsa bajnoki címét.

A meccs befejeztével Xavi szégyennek nevezte, hogy a spanyol bajnokságban nem használják a gólvonal-technológiát. A nagy bajnokságok közül egyedül a La Ligában nem alkalmazzák a gólvonal-technológiát, amely a szövetség elnöke, Javier Tebas szerint túl drága. „Ha azt szeretnénk, hogy a miénk legyen a világ legjobb bajnoksága, alkalmazni kell a legjobb technológiát” – mondta a vezetőedző, aki a 91. percben kapott góllal elszenvedett vereség után lehangoltan nyilatkozott, ugyanakkor büszke volt csapata teljesítményére, amely alapján szerinte három pontot érdemelt volna a Barcelona.

Igazságtalannak nevezte az eredményt, illetve úgy vélekedett, hogy a játékvezető több vitatható ítélettel befolyásolta a mérkőzés alakulását. Carlo Ancelotti, a Real Madrid trénere nem kommentálta Xavinak a meg nem adott góllal kapcsolatban kifejtett véleményét, arra szorítkozott, hogy nem volt egyetlen olyan felvétel sem, amely azt bizonyította volna, hogy a labda egyértelműen áthaladt a gólvonalon. Hozzátette: a győzelemmel fontos lépést tettek a bajnoki cím megszerzése felé egy „látványos és felejthetetlen” hét lezárásaként. Ezzel visszautalt a szerdai sikerükre, arra, hogy idegenben tizenegyesekkel búcsúztatták a címvédő Manchester Cityt, és bejutottak a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

A Liverpool Trent Alexander-Arnold szabadrúgásával vezetést szerzett a Fulham vendégeként, de a hazai csapat nem adta fel, közvetlenül a szünet előtt Timothy Castagne kiegyenlített. A folytatásban azonban kifejezésre jutott a csapatok közötti tudásbeli különbség, és a vörösök Ryan Gravenberch és Diego Jota találataival megnyerték a mérkőzést, és pontszámban utolérték a listavezető Arsenalt. Vasárnap rendezték az FA-kupa másik elődöntőjét. A Manchester United az első félidőben kétgólos előnyre tett szert a Coventry elleni, Scott McTominay és Harry Maguire találatait követően a második félidőben Bruno Fernandes is bevette a másodosztályban szereplő csapat kapuját.

A Coventry sem adta fel, a találkozó hajrájában két gólt ledolgozott a hátrányából, ráadásul a 93. percben büntetőhöz jutott, amelyet Haji Wright értékesített, így hosszabbításra mentette a találkozót. A 121. percben a Coventry negyedszer is bevette a Vörös Ördögök kapuját, ám a United szerencséjére a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Következett a büntetőpárbaj, amelynek során a manchesteriek bizonyultak higgadtabbak, így ha nagy nehézségek árán is, de bejutottak az FA-kupa döntőjébe, ahol a városi rivális vár rájuk.

Németországban pontosztozkodással ért véget a dortmundi Borussia és a már bajnok Leverkusen rangadója. Franciaországban a duplázó Goncalo Ramos vezetésével a PSG egy félidő alatt kiütötte a Lyont. Az NB I. hétvégi fordulójának találkozóján az MTK idegenben hátrányból fordítva győzte le az Újpestet. A lilák szurkolóinak ez már sok volt, hiszen sorozatban harmadik vereségét szenvedte el a csapat, ráadásul olyan ellenfelekkel szemben, amelyeknél papíron erősebb kedvenceik kerete. A perceken át tartó szidalmazásból játékosokon kívül jutott a korábban megmentőnek tartott Mészöly Géza vezetőedzőnek, sőt Hernádi Zsoltnak, a klubot megvásárló Mol cégcsoport elnökének is.

Eredmények, angol bajnokság 34. forduló: Fulham–Liverpool 1:3. Az élmezőny: Arsenal és Liverpool 74, Manchester City (–1) 73 pont stb. Spanyol bajnokság, 32. forduló: Alavés–Atlético Madrid 2:0, Real Madrid–Barcelona 3:2. Az élmezőny: Real Madrid 81, Barcelona 70, Girona 68 pont, stb. Német bajnokság, 30. forduló: Borussia (D)–Leverkusen 1:1, Freiburg–Mainz 1:1. Az élmezőny: Leverkusen 80, Bayern München 66, Stuttgart 63, Leipzig 59, Borussia (D) 57 pont stb. Olasz bajnokság, 33. forduló: Salernitana–Fiorentina 0:2, Monza–Atalanta 1:2. Francia bajnokság, 30. forduló: Brest–Monaco 0:2, Toulouse–Marseille 2:2, PSG–Lyon 4:1. Az élmezőny: PSG 66, Monaco 55, Brest 53 pont stb. NB I. 29. forduló: Újpest–MTK 1:2 (Csoboth 20., illetve Juria 78. és 97.).

 

Nyitókép: Vinícius Jr. büntetője nem tévesztett célt (Fotó: Beta/AP)