2024. május 3., péntek
EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

Egy félidőnyi lendület

Az Atalanta–Liverpool Európa-liga-negyeddöntő visszavágójának kezdete előtt egy órával választ kaptunk a sokakat foglalkoztató kérdésre: Jürgen Klopp Mohamed Szalahot, Szoboszlai Dominiket, Luis Díazt és Gapkót is a kezdőbe nevezte, így világossá vált, hogy nem fogadja meg a kibicek tanácsát, miszerint legokosabb, ha eleve feladja a meccset. A kezdeti események a német trénert igazolták, hiszen egy kezezés miatt megítélt büntető értékesítésével Szalah megszerezte a Liverpool vezető találatát. Habár a vendégek a félidő nagy részében fölényben voltak, sokáig nem tudtak kialakítani igazán nagy helyzetet.

A szünet előtt viszont felgyorsultak az események, előbb Szalah duplázhatott volna könnyedén, majd az olaszok vették be a liverpooli kaput, de Szoboszlaiék szerencséjére a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. A második játékrészre az Atalanta rendezte sorait, és a mérkőzés képe alapján közelebb volt az egyenlítés, mint a második vendéggól. Ezt érzékelte Klopp is, és a cserékkel próbálta felrázni csapatát, ám a Szalah és Szoboszlai helyett érkező Darwin Núñez és Harvey Eliott sem tudott érdemben segíteni csapatán. A hajrára ellaposodó találkozón több gól nem esett, így elmondható, hogy összességében az olasz csapat komoly megerőltetés nélkül őrizte meg az első találkozón szerzett előnyét.

A Roma Gianluca Mancini és Paulo Dybala találataival kétgólos előnyre tettek szert a Milan ellen. A simának induló találkozóba Zeki Çelik kiállítása hozott némi izgalmat. Ugyanakkor a vörös-feketék nem tudtak élni az emberelőny adta lehetőséggel, Matteo Gabbiának köszönhetően mindössze egy szépítő találatra futotta az erejükből az utolsó percekben.

A Konferencia Ligában a Fiorentina hazai pályán sem tudta a kilencven perc során bevenni a Plzeň kapuját. A hosszabbításban viszont a második félidő közepe óta emberhátrányban levő cseh csapat elfáradt, és ezt kihasználta a vendéglátó, amely Nicolás González és Cristiano Biraghi találataival végül megnyerte a mérkőzést. Az Aston Villa a sírból hozta vissza a Lille elleni párharcot, mivel a találkozó utolsó perceiben még kiesésre állt, de Maty Cash góljával hosszabbításra mentette az összecsapást. A kétszer tizenöt perc során érintetlenek maradtak a hálók, így a büntetőpárharc döntött, amelyben az angolok voltak higgadtabbak.

Európa-liga, negyeddöntő, visszavágók: Roma–Milan 2:1 (összesítésben 3:1), Atalanta–Liverpool 0:1 (3:1), Marseille–Benfica 1:0 (2:2, büntetőkkel 3:2), West Ham–Leverkusen 1:1 (1:3).

Konferencia Liga, negyeddöntő, visszavágók: Fiorentina–Plzeň 0:0, (összesítésben 0:0, hosszabbítás után 2:0), Lille–Aston Villa 2:1 (3:3, büntetőkkel 3:4), Fenerbahçe–Olimpiakosz 1:0 (3:3, büntetőkkel 2:3), PAOK–Brugge 0:2 (0:3).

 

Nyitókép: Beta/AP