2024. május 1., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA-NEGYEDDÖNTŐ

Kovács közbeszólt

Nem beszélt félre Luis Enrique, a PSG vezetőedzője, amikor mérkőzés előtti sajtótájékoztatón azt mondta, a párizsiak ugyanolyan bátor letámadást fognak alkalmazni Barcelonában, mint a múlt héten. Ennek ellenére az első találatot Raphinhának köszönhetően a katalánok szerezték meg, tehát összesítésben kétgólos volt már Xavi csapatának előnye, a vendégeken pedig látszott, igencsak megfogta őket az események alakulása, majd fél órára volt szükségük, hogy Mbappé révén helyzetet dolgozzanak ki. Fordulatot Araújó meggondolatlan szabálytalankodása hozott Barcolával szemben, ami után Kovács István játékvezető azonnal kiállította a hazai hátvédet.

Ettől kezdve teljesen megváltozott a játék képe, emberelőnyben a francia csapat egyértelmű átvette a játék irányítását. A vendégek fölénye még a szünet előtt góllá érett, Barcola átadását Dembelé rúgta egykori csapata kapujába. A második félidőben továbbra is a vendégek domináltak, Vitinha 18 méteres lövésével megfordította a találkozót. Xavi nehezen viselte, hogy csapata elveszítette Párizsban szerzett előnyét, a pálya berendezésének erőszakos lebontása miatt Kovács őt is kiállította. Nem sokkal később Cancelo butasága miatt büntetőhöz jutott a PSG, amit Mbappé higgadtan értékesített. A vendégek újabb találatával már összesítésben is náluk volt az előny, amit már a hazai közönség is nehezen viselt, majd a kispad heves reklamálása miatt Kovács José Ramon de la Fuentét, a Barca kapusedzőjét is kiállította. Az indulatok lecsillapodása után a hazaiak focizni kezdtek, nem is akárhogyan, több helyzetet kidolgoztak, de azok kimaradtak. Az utolsó percekben a teljesen kinyíló katalán védelmet lekontrázták a franciák, és Mbappé második találatával bebiztosította csapata továbbjutását.

A másik találkozón, a Borussia–Atlético Madrid összecsapáson gyorsan világossá vált, a vendégek bánni fogják, hogy Madridban elmulasztották a párharc lezárását. Egymást követték a dortmundi helyzetek, és a hazai nyomás a félidő hajrájára gólokban nyilvánult meg, mivel Brandt után Maatsen is betalált a vendégek kapujába, így a szünetben már a németek álltak továbbjutásra. Diego Simeone cserékkel rázta fel csapatát, és Hummels hibájának köszönhetően gyorsan visszajöttek a mérkőzésbe a Matracosok. Sőt, negyedórával később Correa kiegyenlített, és ekkor összesítésben a spanyolok álltak jobban. Ekkor viszont újabb fordulat következett: Fülkrug és Sabitzer három perc alatt újabb két góllal terhelték meg a spanyolok hálóját, amire Simeone tanítványainak már nem volt válaszuk, így végül 5:4-es összesítéssel a német csapat jutott be az elődöntőbe.

Eredmények, BL, negyeddöntő, visszavágók: Barcelona–PSG 1:4 (összesítésben 4:6), Borussia (D)–Atlético Madrid 4:2 (5:4)

ÚJABB LEGENDA TÁVOZOTT
Szerdán hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Bernd Hölzenbein, a német labdarúgás egyik nagy legendája, aki 1974-ben az NSZK válogatottjával világbajnoki címet szerzett. A döntőben ő harcolta ki azt a tizenegyest, amelyet Paul Breitner értékesített, és ezzel kiegyenlített Hollandia ellen. A mérkőzést végül 2:1 arányban nyerték meg a nyugatnémetek. Hölzenbein 40 alkalommal öltötte fel a Nationalelf mezét, másik emlékezetes találkozója az 1976-os Európa-bajnoki döntő volt, ahol csapata az ő találatával egyenlített a csehszlovákok ellen a 89. percben. Azt a döntőt végül Hölzenbeinék a büntetőpárbajban bukták el. Klubkarrierjének jelentős része a frankfurti Eintrachthoz köthető, amelynek színében 532 meccsen 212 gólt szerzett, ami máig klubrekordnak számít. Klubcsapatával 1980-ban UEFA-kupát nyert.

 

Nyitókép: Kovács István gondolkodás nélkül kiállította Ronald Araújót (Fotó: Beta/AP)