2024. április 29., hétfő

Ez sokba kerülhet

Hatalmas meglepetésre vasárnap délután az alsóházhoz tartozó Crystal Palace az Anfielden legyőzte a bajnoki címre hajtó Liverpoolt. A mindent eldöntő találatot Eze szerezte az első negyedóra végén. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a vörösök gyorsan nagyobb bajba kerüljenek, a következő vendégtámadás során csak a gólvonalról tudták kivágni a labdát a hazaiak. Természetesen ettől kezdve a találkozót a Liverpool uralta, ám a támadások befejezéseibe rendre hiba csúszott. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Crystal Palce veszélyes ellentámadásaival többször is bebiztosíthatta volna a győzelmét. A szünetben beállt Szoboszlai és Arnold, majd a folytatásban pályára lépett Jota és Gapko is, de érdemben ők sem tudtak hozzátenni a hazaiak játékához. Vereségével nehéz helyzetbe került a Liverpool a bajnoki címért folytatott versenyben.

A 33. forduló: Newcastle–Tottenham 4:0, Brentford–Sheffield Utd. 2:0, Burnley–Brighton 1:1, Manchester City–Luton 5:1, Nottingham–Wolves 2:2, Bournemouth–Manchester United 2:2, Liverpool–Crystal Palace 0:1, West Ham–Fulham 0:2. Az Arsenal–Aston Villa találkozó lapzárta után ért véget. A Chelsea–Everton mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (április 20-án és 21-én): Luton–Brentford, Sheffield Utd.–Burnely, Wolves–Arsenal, Everton–Nottingham, Aston Villa–Bournemouth, Crystal Palace–West Ham, Fulham–Liverpool, Tottenham–Manchestert City, Brihton–Chelsea, Manchester United–Newcastle.

AMIKOR A MINIMUM IS ELÉG
Carlo Ancelotti már a Manchester City elleni szerdai BL-visszavágóra gondolva igencsak tartalékos csapatot küldött pályára a Mallorca ellen. Az első félidőben egy-egy helyzettől eltekintve eseménytelenül csordogált a találkozó. A szünet után Tchouameninek egy mallorcai védőn megpattanó bombatalálatával szerzett vezetést a királyi gárda. A folytatásban Diaz többször is bebiztosíthatta volna a madridi győzelmet, ugyanakkor a mallorcai játékosok is kihasználatlanul hagytak néhány egyenlítési lehetőségeket. Az eredmény azonban már nem változott, így végül a listavezető megőrizte minimális előnyét. A Real Madridhoz hasonlóan a Barcelona is tartalékosan lépett pályára a Cádiz vendégeként. A felforgatott keret nem is tudott folyamatos szép játékot produkálni, ám egy szögletet követően Félix ollózó találatával így is előnybe került a katalán csapat, amely a szünetre akár le is zárhatta volna a találkozót, ám Lopez kapuba tartó lövését a hazaiak a gólvonalról vágták ki. A második játékrészben bátrabban játszott a Cádiz, esélye is volt az egyenlítésre, de csak egy lesgólt lőtt, így az ősi riválishoz hasonlóan a Barca is minimális arányú győzelmet aratott.

A 31. forduló: Betis–Celta Vigo 2:1, Atlético Madrid–Girona 3:1, Rayo Vallecano–Getafe 0:0, Mallorca–Real Madrid 0:1, Cádiz–Barcelona 0:1, Las Palmas–Sevilla 0:2, Granada–Alavés 2:0. Az Athletic Bilbao–Villarreal és a Real Sociedad–Almería találkozó lapzárta után ért véget. Az Osasuna–Valencia mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (április 19-én, 20-án, 21-én és 22-én): Athletic Bilbao–Granada, Celta Vigo–Las Palmas, Rayo Vallecano–Osasuna, Valencia–Betis, Girona–Cádiz, Getafe–Real Sociedad, Almería–Villarreal, Alavés–Atlético Madrid, Real Madrid–Barcelona, Sevilla–Mallorca.

A KIESŐJELÖLT ELLEN IS MEGSZENVEDETT A BAYERN
Mindenképpen nyernie kellett a címvédő Bayern Münchennek a kiesőjelölt Köln elleni hazai találkozón, ellenkező esetben a lapzárta után pályára lépő Leverkusen már szombaton a trónfosztást ünnepelhette volna. A Thomas Tuchel eltiltása miatt Lőw Zsolt által irányított müncheniek ennek megfelelően támadóan léptek fel, de bő egy órán át képtelenek voltak feltörni a szervezetten védekező vendégek védelmét. Végül megtört a jég, és egy szögletet követően Guerreiro megszerezte a hőn áhított vezető találatot. A hajrában Tiggers könnyen egyenlíthetett volna, ám Ulreich bravúros védéssel megőrizte a bajorok előnyét. A találkozó csak a bírói ráadásban dőlt el, amikor is Müller közelről bevette a kölni kaput. Szükségük is volt a három pontra a bajoroknak, mivel a táblázaton harmadik Stuttgart első félidei remek játékával könnyed győzelmet aratott a Frankfurt felett.

 

Vasárnap késő délután Leverkusenben ünneplésre készültek a szurkolók (Fotó: Beta/AP)

Vasárnap késő délután Leverkusenben ünneplésre készültek a szurkolók (Fotó: Beta/AP)

A 29. forduló: Augsburg–Union Berlin 2:0, Bayern–Köln 2:0, Mainz–Hoffenhaim 4:1, Mönchengladbach–Borussia (D) 1:2, Leipzig–Wolfsburg 3:0, Bochum–Heidenheim 1:1, Stuttgart–Frankfurt 3:0, Darmstadt–Freiburg 0:1. A Leverkusen–Werder találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (április 19-én, 20-án és 21-én): Frankfurt–Augsburg, Heidenheim–Leipzig, Hoffenheim–Mönchengladbach, Köln–Darmstadt, Wolfsburg–Bochum, Union Berlin–Bayern, Werder–Stuttgart, Borussia (D)–Leverkusen, Freiburg–Mainz.

GÓL NÉLKÜL TORINÓBAN
Nagy érdeklődés előzte meg a Torino–Juventus városi rangadót. A mérkőzés ugyanakkor csalódást hozott a szurkolóknak, mert kevés helyzetet láthattak a kilencven perc során. Az első félidő legizgalmasabb mozzanata a szerb párharc volt, amikor Dušan Vlahović lövését Vanja Milinković-Savić védte. A második játékrészben ugyan gyakrabban jutottak el a csapatok az ellenfél kapujához, ám gól ekkor sem született. Az utolsó percekben Ivan Jurić kiállítását követően emberelőnybe kerültek a zebra mezesek, de a hátramaradt idő kevés volt ennek kihasználására. Hatalmas lehetőséget kapott így a Bologna, hogy még jobban megközelítse a táblázaton a Juventust, ugyanakkor hazai pályán képtelen volt betalálni a Monza kapujába, így a harmadik és negyedik helyezett közötti különbség változatlan maradt.

A 32. forduló: Lazio–Salernitana 4:1, Lecce–Empoli 1:0, Torino–Juventus 0:0, Bologna–Monza 0:0, Napoli–Frosinone 2:2, Sassuolo–Milan 3:3. Az Udinese–Roma és az Inter–Cagliari találkozó lapzárta után ért véget. A Fiorentina–Genoa és az Atalanta–Verona mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (április 19-én, 20-án, 21-én és 22-én): Genoa–Lazio, Cagliari–Juventus, Empoli–Napoli, Verona–Udinese, Sassuolo–Lecce, Torino–Frosinone, Salernitana–Fiorentina, Monza–Atalanta, Roma–Bologna, Milan–Inter.

FORDÍTÁSOK
Izgalmasan alakult a Strasbourg–Reims találkozó. Az előzetesen esélyesebbnek tartott vendégek a várakozásoknak megfelelően Keito találatával korán megszerezték a vezetést. Ugyanakkor a Strasbourg nem adta fel a küzdelmet, Kevin Gameiro a félidő hajrájában egy jogosan megítélt büntetőből egyenlített. A Reims számára az igazi tragédia még csak ezután következett, hiszen közvetlenül a szünet előtt a játékvezető a vendégek közül kiállította Konét. A folytatásban a házigazdák kihasználták létszámbeli fölényüket, és megfordították a mérkőzést.

A 29. forduló: Metz–Lens 2:1, Strasbourg–Reims 3:1, Rennes–Toulouse 1:2, Le Havre–Nantes 0:1, Clermont–Montpellier 1:1. A Lyon–Brest találkozó lapzárta után ért véget. A Lorient–PSG, a Monaco–Lille és a Marseille–Nice találkozót elhalasztották.

A következő forduló (április 19-én, 20-án és 21-én): Nice–Lorient, Nantes–Rennes, Lens–Clermont, Le Havre–Metz, Lille–Strasbourg, Reims–Montpellier, Brest–Monaco, Toulouse–Marseille, PSG–Lyon.

 

Nyitókép: Jürgen Klopp nyilván nem a sajátjainak tapsolt (Fotó: Beta/AP)