2024. április 29., hétfő

Spanyol este

Nem sokat vártak a csapatok a PSG–Barcelona BL-negyeddöntőn, azonnal egymásnak estek. A kezdeti párizsi rohamokat követően a katalánok magukhoz ragadták a kezdeményezést, Raphinha és Lewandowski próbálkozásai jelezték, hogy a Barca célja nem csupán a vereség elkerülése. A félidő végén góllá érett a vendégek fölénye, a párizsi védelem hathatós segítségével Raphinha megszerezte a vezető gólt. Jót tehetett a szünet a franciáknak, mert a pihenőt követően Dembelé és Vitinha találataival megfordították a mérkőzést.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a csereként beálló Barcola is betaláljon a vendégek kapujába, de lövése csak a felső lécig jutott. A kimaradt lehetőség után gyorsan rendezték soraikat a katalánok, akik Raphinha második góljával kiegyenlítettek. A hajrához közeledve közel járt az újabb gólhoz a PSG, de Dembelé hét méterről csak a kapufát találta el. Ez az elpuskázott helyzet sem maradt megtorlatlan, mivel Pedri szögletét követően a csereként beállt Christensen első labdaérintéséből eredményes volt. Habár nem dőlt el a párharc, idegenbeli győzelmével a Barcelona jó helyzetbe hozta magát a jövő keddi visszavágó előtt.

Nagy lendülettel kezdett hazai pályán az Atlético Madrid a dortmundi Borussia ellen. A spanyol rohamok olyannyira megzavarták Maatsent, a vendégek védőjét, hogy De Pault hozta kihagyhatatlan helyzetbe. A vezető találatot követően is a Matracosok uralták a meccset, a dortmundiak védelme továbbra sem tudta összeszedni magát, fél óra elteltével Schlotterbeck hibáját Linónak köszönhetően kihasználták a hazaiak. A szünet után kitámadtak a németek, de sokáig nem tudtak veszélyes akciót kialakítani, nem úgy a másik kapunál Lino, aki egy kis szerencsével megszerezhette volna második gólját is. A kimaradt lehetőség ezen a mérkőzésen is elnyerte méltó büntetését, mert a hajrában Haller szépített, sőt az utolsó percekben az egyenlítésre is volt esélyük a vendégeknek. Az Atlético ugyan végül megnyerte a meccset, de izgalmas visszavágóra lehet számítani.
BL, negyeddöntő, első mérkőzések: PSG–Barcelona 2:3, Atlético Madrid–Dortmund 2:1.

TOVÁBB NŐTT A FRADI ELŐNYE
Nem kellett sokat várni az első ferencvárosi gólra szerda este a Diósgyőr ellen. Varga már a középkezdés után kihasználta a miskolciak hibáját, és a 35. másodpercben előnyhöz juttatta csapatát. Mire kezdett volna magához térni a korai gól okozta sokkból a Diósgyőr, a télen érkező örmény Szevikjan szépségdíjas góllal növelte a listavezető előnyét. A második félidő elején a fővárosiak hatalmas védelmi hibájának köszönhetően ismét nyílttá vált a mérkőzés. S noha Vancaš szépítő gólját követően a miskolciak még a felső lécet is eltalálták, egyenlíteni nem tudtak, így a Fradi megnyerte a meccset, és 11 pontra növelte előnyét a Pakssal szemben.

NB I., korábbról elhalasztott találkozó: Ferencváros–Diósgyőr 2:1, Az élmezőny: Ferencváros 61, Paks 50, Fehérvár 46 pont stb.

ADORJÁNI PONTSZERZÉS ÓPÁZOVÁN
A Tisza fontos pontot szerzett idegenben. Az adorjániak hamar vezetést szereztek, Šveljo a 16. percben első kísérletét még elhibázta, de a kipattanót már a kapuba továbbította. A hazaiak a 62. percben Milenković egyéni akcióját követően egyenlítettek. A hajrában az adorjániak Juhik kiállítását követően emberhátrányban játszottak, de Vojvodić bravúrjainak köszönhetően több gólt nem kaptak.

Ópázova: Jedinstvo–Tisza 1:1 (0:1)
Jedinstvo-pálya, 200 néző, vezette: Ćirović (Versec). Góllövők: Milenković a 62., illetve Šveljo a 16. percben.
Jedinstvo: Milić, Bukurecki (Stevanović), Ivetić, Maljukan (Šljukić), Radić, Paden, Milenković, Knežević (Igrač), Ševo, Bobar, Nakijevski.
Tisza: Vojvodić, Pronek, Mészáros (Krunc), Viola (Juhik), Slavuljica, Kostić, Svitić, Tomić, Kudrić (Lekaj), Šveljo, Torbica.

További eredmények, Szerb Liga – Vajdaság, 22. forduló: Borac–Kikinda 2:0, Sloven–Podunavac 3:3, Naftagas–Dinamo 3:0, Hajduk–Kabel 1:0, Becse–OFK Bačka 3:1, Omladinac–Radnički (N) 0:0, Železničar–1. Maj 4:1. Az élmezőny: Sloven 48, Železničar 47, Naftagas 36 pont stb.

Vajdasági Liga – észak, 22. forduló: Hercegovac–Mladost 1:1, Mladost APA–Vojvodina 2:1, Ravangrad–Bajsa 0:1, Obilić–Bácska 1901 2:1, Radnički–Vrbas 2:0, Hajduk–Đurđin 1:1, Mladost (T)–Sloga 1:3, Preporod–Solunac 1:2. Az élmezőny: Sloga 51, Vrbas 45, Radnički 41 pont stb.

 

Nyitókép: Ter Stegennek, a Barcelona kapusának is akadt bőven dolga (Fotó: Beta/AP)