2024. április 27., szombat

Egy félidőnyi lendület

Az oroszországi nagyarányú vereséget követően Dragan Stojković kiválasztottjai hétfő este Ciprus vendégeként léptek pályára. A moszkvai találkozó kezdőcsapatából csak Andreja Zivković maradt a pályán, és úgy tűnt, a váltás jót tett, hiszen egy támadó szellemű csapatot láthattunk az első negyvenöt percben. Sergej Milinković-Savićnak köszönhetően a vendégek gyorsan előnybe kerültek. Nem sokkal később Aleksandar Mitrović büntetőből megduplázhatta volna az előnyt, de lövését a hazai kapus kivédte.

A szünetben beállt Dušan Tadić, aki egyedülálló módon 106. alkalommal ölthette fel a címeres mezt, valamint Luka Jović. A cserék után arra lehetett számítani meg offenzívabb lesz a vendégek játéka. Ehhez képest a második félidőben alig lehetett ráismerni a szerb válogatottra, csak elvétve tudták megközelíteni a ciprusi tizenhatost. Ettől a házigazdák felbátorodtak, és több veszélyes támadást vezettek, egy ízben még a kapufát is eltalálták. Stojković ugyan elérte a célját, nyert a csapata, de erre a produkcióra sem lehet büszke egy olyan csapat ellen, amely az Eb-selejtezők során pont nélkül utolsó lett csoportjában.

A többi mérkőzés közül megemlítendő, hogy Robert Prosinečki második mérkőzését megnyerte a montenegrói válogatott szövetségi kapitányaként. Csapata hétfő este Antalyában Észak-Macedóniával mérkőzött meg, és Stevan Jovetić fejesével minimális győzelmet aratott. Svédország szintén egygólos mérkőzésen múlta felül Albániát. A találkozó érdekessége, hogy a mindent eldöntő találatot Gustaf Nilsson szerezte, aki legutóbb hat évvel ezelőtt szerepelt országa válogatottjában.

Larnaca: Ciprus–Szerbia 0:1 (0:1)
AEK Aréna, 3000 néző, vezette: Di Bello (Olaszország). Gólszerző: Milinković-Savić a 7. percben.
Ciprus: Mall, Karo (Kiprijanu), Gogić, Laifisz, Andreou (Špoljarić), Kirijaku (Pileasz), Koszulosz ( Artimatasz), Anderosn, Loizou (Hriszosztomou), Karalampusz, Pittasz (Kakoullisz).
Szerbia: Rajković, Milenković, Mašović (Eraković), Babić, Živković, Mijailović, Lukić (Jović), Kostić (Zdjelar), Samardžić (Tadić), S. Milinković Savić (Baždar), Mitrović (Gaćinović).

További felkészülési mérkőzések: Burundi–Botswana 0:0, Tanzánia–Mongólia 3:0, Srí Lanka–Bhután 2:0, Azerbajdzsán–Bulgária 1:1, Montenegró–Észak-Macedónia 1:0, Svédország–Albánia 1:0, Guinea–Bermuda 5:1, Zöld-foki-szigetek–Egyenlítői-Guinea 1:0, Gabon–Kongó 1:1, Bolívia–Andorra 1:0, Comore-szigetek–Angola 0:0, Bissau-Guinea–Szudán 2:1.

 

Nyitókép: Milinković-Savić és Koszulosz légicsatája (Fotó: Beta/AP)