2024. április 27., szombat

Füstbe ment terv

Dragan Stojković szövetségi kapitány megtartotta ígéretét, az Oroszország elleni moszkvai felkészülési találkozón változtatott a taktikán, és a sokat bírált háromvédős felállás helyett ezúttal négy hátvéd volt hivatott útját állni az ellenfél támadásainak. Nem kaphatott azonban valós képet arról, hogyan működik az új elképzelés, mivel Milan Gajić butasága miatt az első félidő közepén az oroszok emberelőnybe kerültek, ráadásul büntetőhöz is jutottak, amelyet Anton Mirancsuk kíméletlenül értékesített.

Láthatóan az eseményektől teljesen összezavarodott a szerb válogatott, amit Makszim Oszipenko gyorsan ki is használt. Már ekkor világossá vált, hogy a számbeli fölényben levő, motiváltan játszó hazaiak nyerik majd meg a találkozót. Próbálkoztak ugyan a vendégek is gólszerzéssel, az első félidő végén Luka Jović közel is járt a szépítéshez, ám lövését kivédte az ellenfél kapusa. A második játékrészre Stojković cserékkel próbálta felrázni csapatát, de kevés eredménnyel. Ráadásul az oroszok fölénye egyre kifejezettebbé vált Alekszej Mirancsuk találatát követően.

Neco Williams lövését nem tudta kifogni Lukáš Hrádecký finnországi
kapus

Neco Williams lövését nem tudta kifogni Lukáš Hrádecký finnországi kapus

Érezhető volt a hazaiak motivációja, hiszen két év elteltével játszottak komolyabb válogatott-találkozót, és mindenki a legjobbját igyekezett nyújtani. A folytatásban Valerij Karpin kiválasztottjai kis szerencsével katasztrofális vereséget mérhettek volna Szerbiára, két alkalommal ugyanis kapufa, egyszer pedig a VAR mentette meg a vendégeket a góltól. Teljesen váratlan módon a találkozó hajrájában alakították ki a szerbek a legnagyobb gólszerzési lehetőségüket, azonban Sergej Milinković-Savić remek fejesét is hárította Matvej Szafonov hálóőr. Az utolsó percekben aztán Ivan Szergejev tette kiütésessé az orosz sikert.

Más barátságos találkozókat is lejátszottak, amelyek közül kiemelkedik Portugália győzelme Svédország felett, illetve a késő este véget ért Olaszország–Venezuela találkozó. A végig kiegyensúlyozott összecsapást az európai csapat Mateo Retegui kései találatával nyerte meg.
Barátságos mérkőzések: Oroszország–Szerbia 4:0, Ciprus–Lettország 1:1, Montenegró–Fehéroroszország 2:0, Málta–Szlovénia 2:2, Guinea–Vanuatu 6:0, Etiópia–Lesotho 1:2, Zöld-foki-szigetek–Guayana 1:0, Portugália–Svédország 5:2, Dél-Afrika–Andorra 1:1, Olaszország–Venezuela 2:1.

Moszkva: Oroszország–Szerbia 4:0 (2:0)
VTB Aréna, 10 800 néző, vezette: Kardesler (Törökország). Gólszerzők: An. Mirancsuk 22., Osipenko 32., Al. Mirancsuk 55., Szergejev 91.
Oroszország: Szafonov, Klusevics, Oszipenko, Szilanov, Volkov (Gorskov), An. Mirancsuk, Glebov, Barinov, Golovin (Zinkovszkij), Tjukavin (Szergejev), Oblakov (Al. Mirancsuk).
Szerbia: Petrović, Gajić, Eraković, Pavlović, Mladenović (Masović), Tadić (Mitrović), Zdelar (Kostić), Lukić, Živković (Mijailović), Jović (Samardžić), Gaćinović (S. Milinković-Savić).

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐK

KÖNNYED GYŐZELMEK
Csütörtökön rendezték meg az Európa-bajnoki pótselejtezők elődöntőit is. A találkozók legtöbbje igazi gólzáport, ugyanakkor egyenlőtlen küzdelmet hozott. Az A ágon a Wales–Finnország találkozón David Brooks és Neco Williams találataival gyorsan kétgólos előnyre tett szert a vendéglátó, s noha a félidő végén Teemu Pukki még visszahozta a találkozóba a vendégeket, a folytatásban Brennan Johnson gyorsan gondoskodott arról, hogy a végjáték izgalommentes legyen.

A hajrában aztán Daniel James adta meg kegyelemdöfést a finneknek. Az A ág döntőjében Wales ellenfele Lengyelország lesz, amely hazai pályán Észtországot győzte le. Az észtek mintegy fél félidőn át derekasan ellenálltak a jóval nagyobb játékererjű vendéglátó rohamainak, akkor azonban Przemysław Frankowski feltörte a vendégek védelmi reteszét. A bekapott gól után hamarosan jött a következő csapás Észtországra, a játékvezető ugyanis kiállította Maksim Paskotšit. A második félidőben emberelőnyüket kihasználva a lengyelek nagyarányú vereséget mértek az észtekre.

 

Súlyos sérülés után enyhébb: Manuel Neuer

Súlyos sérülés után enyhébb: Manuel Neuer

A legdrámaibb összecsapás a B ágon volt, ahol Bosznia-Hercegovina Ukrajnát fogadta. Gyengécske első félidőt követően a második játékrész közepén a hazaiak egy megpattanó lövéssel szereztek vezetést, és sokáig úgy is tűnt, ez a találat elég lehet a győzelemhez. A hajrában azonban az ukránok Roman Jaremcsuk és Artem Dovbik találataival gyorsan megfordították a találkozót. A B ág döntőjében az ukránok ellenfele Izland lesz majd. Érdekesség, hogy a szigetországiak szintén hátrányból fordítva harcolták ki a továbbjutást, ugyanis az Újpest stadionjában megrendezett találkozón Izrael Eran Zahavit büntetőjével szerezte meg a vezetést. A folytatásban viszont kifejezésre jutott a szigetországiak nagyobb játéktudása, és összességében magabiztos győzelmet arattak. Megjegyzendő, hogy Zahavit a második félidőben is elvégezhetett egy büntetőt, ezt azonban csúnyán a kapu mellé lőtte.

A C ágon szereplő Görögország jutott legsimábban a kontinensviadal kapujába, miután hazai pályán egy félidő alatt kiütötte Kazahsztánt. A döntőben azonban már jóval nehezebb dolguk lesz a helléneknek, hiszen a hazai pályán mindig kellemetlen grúzokkal kell megküzdeniük.

Európa-bajnoki pótselejtezők, elődöntők: Grúzia–Luxemburg 2:0, Bosznia-Hercegovina–Ukrajna 1:2, Görögország–Kazahsztán 5:0, Izrael–Izland 1:4, Lengyelország–Észtország 5:1, Wales–Finnország 4:1. A döntők (március 26-án): Wales–Lengyelország, Ukrajna–Izland, Grúzia–Görögország.

NEUER KISEBB SÉRÜLÉSE
A kapus Manuel Neuer combsérülés miatt nem játszhat a német válogatott soron következő két barátságos mérkőzésén. Neuer combjában kisebb izomszakadás keletkezett, és el kellett hagynia a csapat táborát. Az még kérdés, hogy mennyi ideig nem játszhat a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében is érdekelt Bayern München alapembere. A 37 éves világbajnok kapus így kihagyja a franciák elleni mai lyoni, valamint három nappal később a hollandok elleni frankfurti összecsapást. Neuer kiválása miatt nagy valószínűséggel Marc-André ter Stegen lesz a német válogatott hálóőre a két találkozón.

ÉSZAK-KOREÁBAN NEM FOGADJÁK A JAPÁNOKAT
Elhalasztották a keddre Phenjanba kiírt észak-koreai–japán labdarúgó-világbajnoki selejtezőt. A Kyodo japán hírügynökség értesülése szerint a Koreai NDK – amely nem áll diplomáciai kapcsolatban Tokióval – a Japánban tapasztalható fertőző betegségekre hivatkozva még szerdán arról tájékoztatta az Ázsiai Labdarúgó-szövetséget (AFC), hogy nem fogadja az ellenfél küldöttségét. Az AFC a nemzetközi szövetséggel (FIFA) és az érintett felekkel egyeztetve úgy döntött pénteken, hogy egy később kijelölendő semleges helyszínen kell megrendezni az összecsapást. A Koreai NDK és Japán az ázsiai vb-selejtező B csoportjában érdekelt Szíria és Mianmar mellett. Japán csütörtökön 1:0-ra győzte le Észak-Koreát. „Félidőben”, azaz három fordulót követően Japán veretlenül, 9 ponttal vezet, második Szíria 4, harmadik a Koreai NDK 3, negyedik pedig Mianmar 1 ponttal.

A kvartett első két helyezettje jut tovább a kvalifikáció következő körébe. A Koreai NDK ezt megelőzően 2019-ben játszott nemzetközi férfimérkőzést Phenjanban, akkor a 2022-es vb selejtezőjében. A tervek szerint idén júniusban a fővárosban fogadnák a szíriai és a mianmari válogatottat. Februárban az észak-koreai és a japán női válogatott ugyancsak Phenjanban találkozott volna olimpiai selejtezőn, de végül Szaúd-Arábiába tették át a rendezést.

 

Nyitókép: Makszim Oszipenko gólja nyitotta a sort (Fotó: Beta/AP)