2024. május 29., szerda
NBA

Magabiztos Celtics

Az elitliga playoffjában is beigazolódni látszik, amit a tabella az alapszakasz végén jelzett, vagyis, hogy a Boston magasan kiemelkedik a keleti főcsoportból. A Celtics a Miami 4:1-es kiütése után a Cleveland elleni párharcban is a továbbjutás küszöbére ért, miután egy viszonylag szoros, de végig kézben tartott meccsen másodszor is győzött a Cavaliers parkettjén, így 3:1-re meglógott és hazai környezetben szerezheti meg az utolsó szükséges diadalt. A meccs legeredményesebb játékosa Jayson Tatum (33) volt, aki Jaylen Brownnal (27) karöltve fémjelezte a bajnokesélyes gárda offenzíváját.

A másik kedd hajnali főcsoport-elődöntős találkozón a Dallas az első perctől a zárónegyed közepéig vezetett (a harmadik periódus elején 57:43-ra) az Oklahomával szemben, Shai Gilgeous-Alexanderék (34) azonban a hajrában fordítottak és nyertek, 2:2-re módosítva a széria állását. A Mavericksnél PJ Washington (21, 5/11) tripla, ismét klasszis kiegészítőember-teljesítményt nyújtott, de Luka Dončić szemmel láthatóan nincs százszázalékos egészségi állapotban, bár tripla duplát jegyzett (18-12-10), de borzalmas dobáshatékonysággal (6/20).

Közben megkezdődött a regionális ABA-liga döntője, az első mérkőzésen parázs végjáték után a pályaválasztó Crvena zvezda diadalmaskodott a 18 pontos Yago Mateus vezérletével.

NBA, playoff, főcsoport-elődöntő, kelet: Cleveland–Boston 102:109 (a sorozatban 1:3). Nyugat: Dallas–Oklahoma 96:100 (2:2). ABA-liga, döntő: Crvena zvezda–Partizan 85:82 (1:0).

 

Nyitókép: Jayson Tatum tör kosárra Evan Mobley (b) és Dean Wade között (Fotó: Beta/AP)