2024. május 20., hétfő
NBA

Taroltak a főcsoportelsők

A keleti és a nyugati konferencia alapszakasz-győztese is fölényes győzelemmel kezdte meg a főcsoport-elődöntőjét. Időrendi sorrendben előbb a kipihent, Miamit 4:1-gyel búcsúztató Boston fogadta az Orlando elleni hétmeccses szériában kimerült Clevelandet, amely legyőzése nem bizonyult különösen nehéz feladatnak. A Celtics az első negyed hajrájától szinte folyamatosan két számjegyű előnnyel vezetett, a Cavaliers egyetlen pillanatra sem járt a fordítás közelében, annak ellenére, hogy Donovan Mitchell (33) hozta saját klasszisát, a házigazdánál viszont Jaylen Brownék (32) sokkal magasabb szintű csapatteljesítményt nyújtottak támadásban és védekezésben egyaránt.

Váratlanul nagy zakót kapott Oklahoma City-ben a Dallas, amely a harmadik negyed elején még egyetlen pontra zárkózott (66:65), végül azonban vaskos, 117:95-es pofonba szaladt, főleg a gyatra utolsó periódusnak (28:16) köszönhetően. A győztes Thunder vezére ezúttal is Shai Gilgeous-Alexander (29-9-9) volt, a Mavericksnél Kyrie Irving (20) és Luka Dončić (19) is csak fékezett teljesítményre volt képes a jól védekező házigazdával szemben.

Közben bejelentették, hogy az Év Védője díjat Rudy Gobert, a Minnesota francia centere kapja, aki az év újoncát, Victor Wembanyamát előzte meg a szavazáson. Gobert immáron negyedszer érdemelte ki az elismerést, amivel csatlakozott a másik két rekorderhez, Dikembe Mutombóhoz és Ben Wallace-hoz.

Európában is zajlanak az események. Az Euroligában a Real Madrid után másodikként a Panatinaikosz jutott be a Final Fourba, miután a Makkabi elleni sorozat sorsdöntő összecsapásán higgadtabbnak bizonyult. A regionális ABA-ligában a Crvena zvezda hozta a papírformát, és a Mega második legyőzésével döntőbe jutott, a Budućnost viszont legyűrte a Partizant, így a felek holnap Belgrádban döntenek a másik finalista kilétéről.

NBA, playoff, főcsoport-elődöntő, kelet: Boston–Cleveland 120:95 (a sorozatban 1:0). Nyugat: Oklahoma–Dallas 117:95 (1:0). Euroliga, negyeddöntő: Panatinaikosz–Makkabi 81:72 (a sorozatot a Panatinaikosz nyerte 3:2-re). ABA-liga, elődöntő: Budućnost–Partizan 74:73 (1:1), Mega–Crvena zvezda 69:94 (a sorozatot a Crvena zvezda nyerte 2:0-ra).

 

Nyitókép: Széleskörű vélemény, hogy a Cleveland nem lesz képes megállítani a Bostont (Fotó: Beta/AP)