2024. május 17., péntek
NBA

Elfüstölt a Phoenix!

Az elitliga rájátszásában az egyik legszorosabbnak ígérkező első körös párharc volt a Minnesotáé és a Phoenixé, mégis épp ebben derült ki először a továbbjutó kiléte, miután a harmadik kiemelt Timberwolves söpréssel lépett túl a hatodik Sunson! A széria második arizonai mérkőzése szinte végig rendkívül szorosan alakult, az első félidőben többnyire a házigazda járt élen, és úgy tűnt, hogy megmentheti a becsületét legalább egy beírt győzelemmel. Ebben a munkában Devin Booker játszotta a főszerepet, végül 49-nél állt meg, az idei playoff egyik legjobb egyéni produkcióját nyújtva. Booker elit segítséget kapott Kevin Duranttől (33), végzetesnek bizonyult azonban, hogy a Minnesota a csapat összes többi tagját remekül levédte, így azoktól összesen 34 pont érkezett a közösbe.

A mérkőzés forgatókönyve a zárónegyed derekán kezdett végleg a vendégek felé billenni, akik közül Anthony Edwards (40) rendesen belendült, mögötte Karl-Anthony Towns (28) volt a második legeredményesebb a Farkasoktól. A meccs utolsó perceiben már végig néhány kosárnyi előnyt birtokolt a Minnesota, amely minden hazai fordítási kísérletnek ellenállt, így kisöpörte a Phoenixet. A nyugati rájátszás második körében a Wolvesra jó eséllyel a bajnoki címvédő Denver vár, amely ma hajnalban 3:1-ről próbálta meg lezárni a Lakers elleni párharcát.

A másik kiélezettnek ígérkező nyugati párharc hozza az elvárást, a Clippers James Harden (33) remekbe szabott meccsbefejezésével legyűrte a Dallast, és egyenlített. Keleten két párharc is eldőlni látszik, a New York az ellopott philadelphiai meccsel 3:1-re vezet, és ugyanígy áll az Indiana, amely pályahátrányból, az első meccs komoly zakója után már 3:1-re fordított a Milwaukee ellen.
Időközben bejelentették, hogy az év edzője díjat az Oklahoma fiatal, 39 éves stratégája, Mark Daigneault nyerte el, aki hasonlóan tejfelesszájú legénységével megnyerte a nyugati alapszakaszt.

NBA, playoff, főcsoport-negyeddöntő, kelet: Philadelphia–New York 92:97 (a sorozatban 1:3), Indiana–Milwaukee 126:113 (3:1). Nyugat: Dallas–LA Clippers 111:116 (2:2), Phoenix–Minnesota 116:122 (a sorozatot a Minnesota nyerte 4:0-ra).