2024. május 3., péntek

Mavericks-rövidzárlat

Immár az összes playoffpárharc kezdetét vette az NBA-ben, és kivétel nélkül a pályaelőnyben lévő csapatok húzták be az első mérkőzést. Az előzetesen legnehezebben megítélhető csata a Clippersé és a Dallasé, amely viszont egészen egyoldalú találkozóval rajtolt el, a Los Angeles-i gárda ugyanis annak ellenére győzött tarolással, hogy legjobbja, Kawhi Leonard térdsérülés miatt nem léphetett pályára. A Clippers nélküle is dominánsan kezdett Luka Dončićék ellen, akik tehetetlenek voltak a vendéglátók, elsősorban James Harden kiváló dobóformájával szemben.

A Mavericks vesztét mégsem ez, hanem a borzalmas második negyedbeli offenzíva pecsételte meg, hiszen egészen elképesztő módon a szlovénnal és a másik támadózsenivel, Kyrie Irvinggel felálló vendégek ebben a 12 percben mindösszesen 8 pontot pakoltak fel a kijelzőre (22:8), a nagyszünetbeli 56:30 után pedig csak a vereségük mértéke volt kérdéses. A némely pillanatokban a harminc pontot alulról súroló különbség után a 109:97-es zakó még elfogadhatónak tűnik, de a Dallasnak komolyan össze kell szednie magát, ha nem búcsúzna korán a rájátszásból. A meccs két legeredményesebbje egyébként a Don (33) és Irving (31) lett, a sokkal kiegyensúlyozottabb csapatteljesítményt mutató Clipperstől Harden (28), Paul George (22) és Ivica Zubac (20-15) is átlépte a húszat.

A Boston triplazuhataggal (22/49) gázolt át a playinből az utolsó pillanatban playoffba jutó Miamin, amelynél Nikola Jović kezdőként elfogadható 10 pontot és jó védekezést tett a közösbe. Giannis Antetokounmpo vádlisérülés miatti pihenése ellenére a Milwaukee simán verte az Indianát, a Bucksnál Damian Lillard mind a 35 pontját a parádés első félidejében dobta, Pascal Siakamék (36) feltámadása késeinek bizonyult. A nyugati főcsoportgyőztes Oklahoma egy védekezés uralta meccsen Shai Gilgeous-Alexander (28) vezérletével gyűrte le a combizomsérülésből lábadozó Zion Williamson nélküli New Orleanst.

Közben a regionális ABA-ligában a papírformának megfelelően a Budućnost után a Partizan is bejutott az elődöntőbe, és egymás elleni összecsapással döntenek a finalista kilétéről.

NBA, playoff, főcsoport-negyeddöntő, kelet: Boston–Miami 114:94 (a sorozatban 1:0), Milwaukee–Indiana 109:94 (1:0). Nyugat: LA Clippers–Dallas 109:97 (1:0), Oklahoma–New Orleans 94:92 (1:0). ABA-liga, negyeddöntő: Igokea–Partizan 80:101 (a sorozatot a Partizan nyerte meg 2:0-ra), Olimpija–Mega 71:85 (a sorozatot a Mega nyerte meg 2:0-ra).

 

Nyitókép: James Harden klasszis teljesítménnyel vezette győzelemre a Clipperst (Fotó: Beta/AP)