2024. április 29., hétfő
NŐI OLIMPIAI SELEJTEZŐ

A lányok is csomagolhatnak

A férfiak márciusi sikere után vasárnap este a magyar női kézilabda-válogatott is párizsi kvótát szerzett, miután a debreceni selejtező torna zárómeccsén magabiztos sikert aratott a japánok felett. A nyitányt mindkét oldalon sok technikai hiba tarkította, ám a házigazda így is uralta a játékot, negyedóra után már 9:4-re vezetett Golovin együttese. A japánokon az időkérés sem segített, Böde-Bíró remekelt a kapuban, elöl a kulcsjátékosok jól teljesítettek, így 18:11-es magyar vezetésnél cseréltek térfelet a riválisok.

Az utóbbi időben a szünet rendre „megviselte” a lányokat, általában a félidőt követő első tíz percben kerültek hullámvölgybe. Nem volt ez másképp vasárnap este sem, ám pontatlanságaikat az ellenfél nem használta ki, így őrizte előnyét a gárda. A legnagyobb különbség a 41. percben alakult ki, Klujberék 23:13-es vezetés mellett megnyugodhattak, s kezdetét vette az örömjáték. A hajrára szinte teljes sorcserét eszközölt a mester, minden játékos lehetőséget kapott, a japánok ugyan faragni tudtak hátrányukból, a magabiztos hazai sikert viszont már semmi sem veszélyeztette. A magyar női válogatott nyolcadik olimpiai szereplésére készülhet, 1976, 1980 és 2004 után negyedszer fordul elő, hogy a férfi- és a női együttes is ott lesz a nyári játékokon.

Eredmények, 3. (utolsó) forduló, Debrecen: Magyarország–Japán 37:28. A végeredmény: 1. Magyarország 6, 2. Svédország 4, 3. Japán 2, 4. Nagy-Britannia 0 pont. Torrevieja: Spanyolország–Hollandia 26:27. A végeredmény: 1. Hollandia 6, 2. Spanyolország 4, 3. Csehország 2, 4. Argentína 0 pont.

A selejtezőt követően a nemzetközi szövetség kihirdette az olimpiai csoportkör ma délutáni sorsolásának kalapjait.
A női torna sorsolási kalapjai: 1. Norvégia, Magyarország. 2. Hollandia, Németország. 3. Szlovénia, Spanyolország. 4. Svédország, Franciaország. 5. Dánia, Brazília. 6. Angola, Koreai Köztársaság. A férfitorna sorsolási kalapjai: 1. Dánia, Spanyolország. 2. Horvátország, Norvégia. 3. Magyarország, Németország. 4. Szlovénia, Franciaország. 5. Svédország, Egyiptom. 6. Argentína, Japán.
A csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább.

 

Nyitókép: Kézben az áhított „jegy” (Fotó: MTI)