2024. április 30., kedd

Karnyújtásnyira Párizstól

A magyar női válogatott második mérkőzését is megnyerte a debreceni olimpiai selejtező tornán, így jó esélyekkel várta a vasárnap esti, Japán elleni zárómeccset. A viadalon egyaránt győzelemmel rajtoló együttesek összecsapása magyar fölénnyel indult, a támadójáték ezúttal nem a széleken, inkább középen összpontosult, innen igyekezett eredményesen zárni akcióit a Golovin-alakulat. A skandináv gárda 20 perc elteltével magára talált ugyan, a remeklő Kuczora és Klujber vezérletével viszont újítani tudott a házigazda, és a félidőre négygólos (15:11) előnyt kézilabdázott össze. A térfélcserét követően több hiba csúszott a lányok játékába, a svédek ezt kihasználva felzárkóztak, Golovin mester viszont jókor „nyúlt bele”, időkérése pozitívan hatott a csapatra. Az utolsó negyedórára újfent többgólos magyar vezetés mellett fordultak rá a csapatok, s ezt a lefújásig meg is őrizte a nemzeti együttes. A mérkőzés legjobbja, Kuczora nyolc, Klujber hét, Győri-Lukács hat gólt szerzett, Böde-Bíró tizenegy lövést hárított. A svédek a vereség ellenére is zsebben érezhették a kvótát, ehhez vasárnap le kellett győzniük a harmatgyenge briteket, amit meg is tettek. A magyarok csak abban az esetben nem szereztek párizsi repjegyet, ha öt vagy annál több góllal kikaptak a japánoktól az esti meccsen.

A németországi állomáson már tegnap kora délután véget értek a küzdelmek. A házigazda százszázalékos mérleggel jutott ki az ötkarikásra, a második helyen pedig Szlovénia kvalifikálta magát. A szlovénok a Montenegró elleni utolsó, ki-ki meccsen fantasztikus játékkal rukkoltak elő, leginkább a védelem jeleskedett, már az első félidőben elléptek négy góllal. A montenegróiak ugyan próbálkoztak, viszont egyik kulcsjátékosuk, Brnović hamar összeszedett két személyit, helyette senki sem vette át a védelem irányítását, így a fal nem viselte el a hihetetlen szlovén nyomást. Szlovén részről Gros és Stanko remekelt, vezérletükkel a gárda 8:2-es sorozatot produkált – ebből ötöt Stanko lőtt –, amivel tíz perccel a lefújást megelőzően eldöntötte a továbbjutás sorsát. A spanyolországi csoportban már pénteken kiderült, hogy a házigazda és Hollandia szerez kvótát.

Eredmények, Debrecen, 2. forduló: Svédország–Magyarország 25:28, Japán–Nagy-Britannia 43:16. 3. forduló: Nagy-Britannia–Svédország 8:52. Az állás: Magyarország és Svédország 4, Japán 2, Nagy-Britannia 0 pont. Torrevieja, 2. forduló: Hollandia–Csehország 32:18, Argentína–Spanyolország 23:26. 3. forduló: Csehország–Argentína 41:33. Az állás: Hollandia és Spanyolország 4, Csehország 2, Argentína 0 pont. Neu-Ulm, 2. forduló: Németország–Montenegró 28:24, Szlovénia–Paraguay 32:14. 3. forduló: Paraguay–Németország 20:37, Montenegró–Szlovénia 26:30. A végeredmény: 1. Németország 6, 2. Szlovénia 4, 3. Montenegró 2, Paraguay 0 pont.

 

Nyitókép: A magyarok ügyesen hámozták át magukat a szívós svéd védelmen (Fotó: MTI)