2024. április 27., szombat
KÉZILABDA

Közel járt a bravúrhoz a Debrecen

A hazai pályán elszenvedett egygólos vereséget követően a Debrecen 27:27-es döntetlent játszott a címvédő Vipers otthonában a női BL nyolcaddöntőjének visszavágóján, így búcsúzott a sorozattól. A magyar alakulat az első félidőt követően nagyon közel állt a bravúrhoz, Szilágyi Zoltán együttese gyakorlatilag hiba nélkül hozta az első fél órát, így a szünetben 15:10-re vezetett. A csapat a második játékrész elején is őrizte a többgólos különbséget, a félidő derekán viszont komoly hullámvölgybe került, amit az elmúlt három kiírás győztese könyörtelenül megbüntetett – előbb a hatperces debreceni gólcsendet kihasználva egy találatra zárkózott, majd fordított a Vipers.

A végjátékra 26:26-os állás mellett fordultak rá a felek, Füzi-Tóvizi Petra góljával jó helyzetbe került a Debrecen, ráadásul a norvégok elhibázták a saját lehetőségüket, a magyarok viszont nem tudtak élni a helyzettel. Tíz másodperccel a vége előtt Lois Abbingh egyenlített, így összesítésben egy góllal felülkerekedett a Vipers. A norvég együttes a negyeddöntőben a Győrrel találkozik.
A Ferencváros vasárnap este a Brest vendégeként lépett pályára, a budapesti gárda az első meccsen 30:28-as vereséget szenvedett.

Eredmények, nyolcaddöntő, visszavágók: Vipers–DVSC 27:27 (továbbjutott: a Vipers 56:55-ös összesítéssel), Ikast–Bietigheim 31:31 (tj.: a Bietigheim 60:58-as összesítéssel). A Brest–FTC és a CSM Bukarest–Krim találkozót este játszották.

A Ferencváros kedvező helyzetből várhatja a férfi Európa-kupa negyeddöntőjének visszavágóját, az első meccsen a zöld-fehérek házigazdaként tízgólos győzelmet arattak a Tatran Prešov felett. A budapestiek a szünetben még csak két góllal vezettek (17:15), a folytatásban viszont elléptek, és megnyugtató előnyt szereztek.

Eredmények, Európa-kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzések: FTC–Tatran Prešov 32:29, Minaur–Bregenz 37:31, Olimpiakosz–Krka 31:26. A Steaua–Valur találkozót este játszották.

GIDSEL ÉS REISTAD A BEFUTÓ
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) pénteken kihirdette a 2023-as esztendő legjobb játékosait, a férfiaknál a dán Mathias Gidsel, a nőknél pedig a norvég Henny Reistad nyert. A berlini Füchsét erősítő Gidsel amellett, hogy megnyerte Dániával a tavalyi világbajnokságot, a torna gólkirályának járó különdíjat is bezsebelte. A 25 éves átlövő a harmadik dán kézilabdázó, aki kiérdemelte az elismerést, korábban Mikkel Hansen (2011, 2015, 2018) és Niklas Landin (2019, 2021) győzött. Henny Reistad hasonlóan jó eredményekkel büszkélkedhetett tavaly: Norvégiával ezüstérmet nyert a vb-n, őt pedig megválasztották a viadal legértékesebb játékosának. Ötvenkét találatával második lett a vb-góllövőlistán, a Bajnokok Ligájában pedig 142-szer talált be az Esbjerg játékosaként, amivel a legeredményesebbnek bizonyult. Reistad a hetedik norvég női kézilabdázó, akit az IHF-nél az év játékosának választottak. Korábban Trine Haltvik, Cecilie Leganger, Gro Hammerseng, Linn-Kristin Riegelhuth, Heidi Løke és Stine Bredal Oftedal zárt az élen.

 

Nyitókép: A mérkőzés legeredményesebbjeként Imre Bence kilenc gólt lőtt az (Fotó: MTI)