2024. május 8., szerda
FÉRFI EB

Bajban a norvégok (?)

Két csoportban már a szombati fordulóban eldőlt, mely csapatok jutnak be a Németországban zajló férfi kontinenstorna középdöntőjébe. Az E jelű négyesben Svédország és Hollandia, míg az F csoportban Dánia és Portugália eddig százszázalékos teljesítményt nyújtott, így biztosan ott lesz a folytatásban, a pontos sorrend majd az egymás közti találkozóikon dől el. Hozzájuk a D csoport éllovasa, Szlovénia is csatlakozik, a kvartett második helye ugyanakkor kiadó, mivel az Eb-újonc Feröer szigetek alaposan meglepte Norvégiát.

A skandinávok másfél perccel a lefújás előtt még három találattal vezettek, a szigetországiak viszont parádés hajrát produkálva egalizáltak, és pontot mentettek. Norvégia a döntetlennel a hibátlan szlovénok kezébe helyezte sorsát, míg a Feröer szigetek válogatottja az eddig pont nélkül álló Lengyelország ellen zárja a csoportkört.

A norvégokhoz hasonlóan a szerb válogatott is siránkozhat a szerencsétlen végjáték miatt, Toni Gerona együttese hatalmasat küzdött Izland ellen a C csoport pénteki nyitómérkőzésén. A szerbek a szoros csatát követően a hajrára elléptek, 57:50-nél már három góllal vezettek. A lefújást megelőző két percben viszont hibát hibára halmoztak, Pálmarsson és Gudjonsson pedig ezeket kíméletlenül megbüntetve egyenlített. A magyarok a Montenegró elleni kétgólos győzelemmel rajtoltak, így a vasárnap esti szerb–magyar összecsapás mindkét fél számára hatalmas jelentőséggel bírt.

Eredmények, 1. forduló, B csoport: Ausztria–Románia 31:24, Horvátország–Spanyolország 39:29. C csoport: Izland–Szerbia 27:27, Magyarország–Montenegró 26:24. 2. forduló, D csoport: Szlovénia–Lengyelország 32:25, Norvégia–Feröer szigetek 26:26. Az állás: Szlovénia 4, Norvégia 3, Feröer szigetek 1, Lengyelország 0 pont. E csoport: Hollandia–Bosznia-Hercegovina 36:20, Svédország–Grúzia 42:26. Az állás: Svédország és Hollandia 4, Grúzia és Bosznia-Hercegovina 0 pont. F csoport: Portugália–Csehország 30:27, Dánia–Görögország 40:28. Az állás: Dánia és Portugália 4, Csehország és Görögország 0 pont.

A mai program, 3. (utolsó) forduló, D csoport: Lengyelország–Feröer szigetek (18.00, M4 Sport, Arena Premium 3), Norvégia–Szlovénia (20.30, Arena Premium 3). E csoport: Bosznia-Hercegovina–Grúzia (18.00, Arena Sport 1), Svédország–Hollandia (20.30, Arena Sport 2). F csoport: Csehország–Görögország (18.00, Arena Sport 2), Dánia–Portugália (20.30, Arena Sport 3).

NŐI BL

A FAVORITNÁL BOTLOTT A FRADI
A női Bajnokok Ligája hétvégi fordulójában megszakadt a Ferencváros négymérkőzéses veretlenségi sorozata. Allan Heine együttese a B csoport éllovasát, a találkozót megelőzően a tabellát nyolc győzelemmel és egy vereséggel vezető Esbjerg együttesét fogadta, és a papírformának megfelelően kikapott. A magyar alakulat jól kezdte a találkozót, vezetett is, tartósan felülkerekedni azonban nem tudott a többek közt Henny Reistadot is foglalkoztató dánokon. A rivális a tavalyi vb legjobbjának megválasztott kézis és a továbbra is klasszis játékot nyújtó Nora Mørk vezérletével tartotta a lépést a hazaiakkal, majd főleg nekik köszönhetően a térfélcserét követően teljes mértékben átvette az irányítást, és végül ötgólos vereséget mért a zöld-fehérekre.

A Győr szintén dán ellenféllel találkozott, Ulrik Kirkelyék az Odense otthonában vendégszerepeltek, és megőrizték százszázalékos mérlegüket. A Rába-partiak negyedórányi játék után már 9:5-re vezettek, a szünetig a vendéglátó felzárkózott ugyan két gólra, a folytatásban viszont ismét a Győr percei következtek, 4:0-s sorozattal nyitottak. A házigazda a félidő derekára rendezte sorait, a hajrában feljött egy gólra, ám a Győr győzelme ennek ellenére sem forgott veszélyben.

A mérkőzés a vezető pozíció megőrzése szempontjából is fontos volt a magyar alakulat számára, előnye így már hatpontosra nőtt a tabellán második Odensével szemben. A Győrhöz hasonlóan a Debrecen is győzelemmel zárta a fordulót, a Budućnost vendégeként szerzett fontos pontokat.

Eredmények, 10. forduló, A csoport: Sävehof–Bietigheim 29:33, Odense–Győr 3:31, Budućnost–DVSC 21:27. A Brest–CSM Bukarest találkozót az este játszották. Az állás: Győr 20, Odense 14, Bietigheim 12, CSM Bukarest 11, Brest és DVSC 9, Budućnost 3, Sävehof 0 pont. B csoport: FTC–Esbjerg 28:33, Vipers–Krim 29:23, Zagłębie–Ikast 26:35, Rapid–Metz 31:34. Az állás: Esbjerg 18, Metz 16, Ikast 13, Vipers és Krim 9, FTC 8, Rapid 7, Zagłębie 0 pont.

 

Nyitókép: A Feröer szigetek válogatottjának beállója, Elias Ellefsen á Skipagøtu (középen) megállíthatatlan volt Norvégia ellen (Fotó: Beta)