2024. május 9., csütörtök

Golovinék hozták a kötelezőt

A magyar válogatott tízgólos győzelmet aratott Szenegál felett a női világbajnokság középdöntőjének csütörtöki fordulójában, így életben tartotta továbbjutási esélyeit. Golovin Vlagyimir együttese jelenleg a csoport második helyén osztozik Montenegróval, az egymás közötti eredményeik miatt viszont hátrányban van a balkáni alakulattal szemben. Szenegál legyőzése elengedhetetlen volt a folytatást tekintve, hiszen az olimpiai kvalifikációs tornát érő vb-negyeddöntőbe a hatos két legjobbja jut be.

A magyar lányok ehhez mérten kellő komolysággal léptek pályára az afrikai rivális ellen, nem is kockáztathattak, hiszen Szenegál az alapszakaszban döntetlent játszott a horvátokkal, és 50 percen át szorongatta a svédeket. Szöllősi-Schatzl Nadine-ék stabil védekezésüknek köszönhetően már az első tíz percben többgólos előnyt harcoltak ki, ami kellő lendületet adott nekik a folytatásban is. A védők remekül hatástalanították a szenegáli lövőket, elöl sok mozgással, leginkább a szélsők ügyes játékára alapozva zilálta szét a rivális védelmét a magyar alakulat, amely már 12:4-re is vezetett, s végül hatgólos előnnyel (14:8) vonulhatott pihenőre.

A szünetet követően sem változott a játék képe, Klujber Katrinék ötletes és főként eredményes támadásokat vezettek, így tíz perc után tízgólosra duzzadt a magyar előny. A félidő derekán Golovin mester frissített, több poszton is cserélt egyszerre, Szenegál ezt kihasználva szépített. A hajrában újra a „nagyok” léptek pályára, Böde-Bíró Blanka több ziccert is hárított, ráadásul gólt is szerzett, mellette Klujber remekelt, így a lefújásig visszaállt és meg is maradt a tízgólos különbség. A magyar csapatra legközelebb lényegesen nehezebb feladat vár, ma (szombaton) a társházigazda Svédországgal mérkőzik. A csoport balkáni rangadóján Horvátország egy góllal (26:25) legyőzte Montenegrót, ami a tabella szempontjából szintén a magyaroknak kedvez.

A forduló meglepetését Dánia szolgáltatta, a tavalyi Eb ezüstérmese kikapott Japántól. A végig kiélezett találkozó a lefújásig rendkívül izgalmas volt, a skandinávok az utolsó percben még egyenlíteni tudtak, ám a japánok ezt is megtoldották, s három másodperccel a végső dudaszó előtt megszerezték a győztes gólt.

Eredmények, középdöntő, 1. forduló, I. csoport: Magyarország–Szenegál 30:20, Svédország–Kamerun 37:13. Az állás: Svédország 6, Montenegró és Magyarország 4, Horvátország 3, Szenegál 1, Kamerun 0 pont. III. csoport: Németország–Románia 24:22, Japán–Dánia 27:26. Az állás: Németország 6, Dánia és Lengyelország 4, Japán és Románia 2, Szerbia 0 pont.

A mai (szombat) program, középdöntő, I. csoport: Szenegál–Montenegró (15.30), Horvátország–Kamerun (18.00), Magyarország–Svédország (20.30). III. csoport: Románia–Japán (15.30), Szerbia–Németország (18.00), Lengyelország–Dánia (20.30). A vasárnapi program, középdöntő, II. csoport: Angola–Koreai Köztársaság (15.30), Szlovénia–Ausztria (18.00), Franciaország–Norvégia (20.30.) IV. csoport: Argentína–Ukrajna (15.30), Csehország–Brazília (18.00), Hollandia–Spanyolország (20.30).

FÉRFI BL

MEGLEPŐ VESZPRÉMI VERESÉG
A Veszprém nagyon gyenge játékkal rukkolt elő a Wisła vendégeként a férfi Bajnokok Ligája e heti fordulójában, és kissé váratlanul hétgólos vereséget szenvedett. A Szeged ugyanakkor nagyon fontos győzelmet aratott a Kielce felett, és felzárkózott az élcsoport mögé.

Eredmények, 10. forduló, A csoport: Aalborg–PSG 30:32, Pelister–Zagreb 22:23, Szeged–Kielce 26:25, Kiel–Kolstad 26:25. Az állás: Kiel 15, Aalborg és Kielce 12, PSG és Szeged 11, Zagreb 10, Kolstad 9, Pelister 0 pont. B csoport: Wisła–Veszprém 37:30, Porto–Magdeburg 31:40, Barcelona–Celje 39:30, Montpellier–GOG 36:25. Az állás: Barcelona 18, Magdeburg 16, Veszprém 14, Montpellier és GOG 10, Wisła és Porto 6, Celje 0 pont.

 

Nyitókép: A magyarok a második félidőben látványos támadásokat vezettek (Fotó: MTI)