2024. május 4., szombat
KERÉKPÁROZÁS

A szlovén és a többiek

Elérkezett az országúti kerékpáros szezon negyedik kiemelt egynapos klasszikusa (monumentuma), a belga ardenneki Liège–Bastogne–Liège, amelyen a flandriai kockaköves „tüskéknél” valamivel hosszabb emelkedőkön át vezet az út a végső diadalig. A főszerepet ezen a viadalon is egyetlen bringás játszotta, aki az utóbbi időben – ha rajthoz áll – gyakorlatilag elveszi az értelmét a szakértői találgatások műfajának. Tadej Pogačar sikerét szinte mindenki előre elkönyvelte a verseny ellövése előtt, csak az volt a kérdés, hogy a teljes mezőny feletti szférában tekerő szlovén hogyan és mikor dönt a győzelméről. „Pogi” végül az emblematikus és roppant nehéz La Redoute kaptatóján, mintegy 35 kilométerrel a cél előtt támadta be és hagyta le az összes riválisát, majd ellenállhatatlan szólóiram diktálása után a célvonalon már közel kétperces előnnyel ünnepelhetett.

A még mindig csak 25 éves szlovén 2021 után másodszor nyerte meg az Öreg Hölgyet, vagyis a legrégebb óta futó monumentumot, utóbbi rangú viadalokból pedig összesen már hat győzelemnél tart, hiszen az őszi Lombardiai Körversenyen zsinórban háromszoros címvédő, és tavaly a Flandriai Körversenyen sem talált legyőzőre.

Említést érdemel még, hogy a magyar bajnok Valter Attila bő 4 perces hátránnyal a 40. helyen gurult be a célba.

Végeredmény, Liège–Bastogne–Liège (Liège–Liège, 254,5 km): Tadej Pogačar 6:13:48 óra, Romain Bardet +1:39, Mathieu van der Poel +2:02 perc, Maxim van Gils, Aurélien Paret-Peintre a. i. stb. La Flèche Wallone (Charleroi–Huy, 198,6 km): Stephen Williams 4:40:24 óra, Kévin Vauquelin a. i., van Gils +3 mp, Benoît Cosnefroy, Santiago Buitrago a. i. stb. Giro della Romagna (Lugo–Castrocaro Terme e Terra del Sole, 196 km): António Morgado, Joan Bou, Mattia Bais a. i. stb. Tour of the Alps, az összetett végeredménye (5 szakasz): Juan Pedro López 18:20:43 óra, Ben O’Connor +38, Antonio Tiberi +42 mp stb. Belgrád–Banja Luka, az összetett végeredménye (4 szakasz): Piotr Pekala 14:12:30 óra, Davide Toneatti +27, Mihael Štajnar +31 mp stb.

 

Nyitókép: Pogačar ezúttal is más erőszintet képviselt, mint a teljes mezőny (Fotó: Beta/AP)