2024. május 4., szombat
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Ki lehet az új Del Potro?

Alighanem egyetlen sportág sincs, amelyben nem történt volna meg, hogy egy kivételes képességű sztárjelölt vagy akár már befutott híresség egy végzetes, őt a sporttól teljes mértékben elkülönítő sérülés áldozatává vált. Hogy annak mi volt a tényleges oka, vajon a túlforszírozás még az ifi években vagy egy betegség, amely meggátolta a testi képességek kibontakozását, ez alkalommal legyen mellékes. A lényeg, hogy már a fiatal években érezhető, hogy az illetőnek gondja lesz a sérülésekkel, és lehet, hogy több időt tölt majd a kezeléssel és a felgyógyulással, mint a pályán.

Legtöbb esetben, legalábbis ami a teniszt illeti, a kar- és lábsérülések választják el a sportolót a versenyzéstől. Senki sem immunis ugyan a sérülésekre, egyesek viszont sokkal hajlamosabbak rá, mint a többiek. Az is bizonyos, hogy sokat számít, milyen edzési és egészségügyi körülmények között zajlott le a sportoló fejlődése a legfiatalabb korban, például hogy az őt vezető szakemberek hibáztak-e, amikor a megterhelést meghatározták, és az első kis sérülések következetesen vezettek az újabbakig és egyre súlyosabbakig.

Az utóbbi két évtizedben Guillermo Coria, Mario Ančić és Juan Martín del Potro esetei a leginkább szembeötlőek, ők azok, akik sokkal többre voltak hivatottak, mint amit végül is fel tudtak mutatni. Egészen biztos vagyok benne, hogy másként alakult volna a nagy négyes karrierje is, ha folyamatosan ott lehettek volna velük Ančić és Del Potro, salakon pedig Coria is. Nem így történt, és utólag csak találgatni lehet, hogy mi lett volna, ha…

A nagy négyes letűnőben van, Federer már befejezte, s lehet, hogy már nem évek kérdése, hogy mikor akasztja szögre az ütőt Nadal, Đoković és Murray is. A sportbarátok vigasza, hogy a méltó utódok már felvonultak. Egyre sikeresebbek a húszas éveik elején járó teniszezők, és egyáltalán nem korai feltenni a kérdést, vajon ki lesz közöttük a Del Potro-sorsú, aki akár a legjobb is lehetne, de a teste nem engedélyezi.

Nem nehéz választani, hisz máris adott a lehetséges sérülésáldozat. Carlos Alcaraz az, akinek a meglehetősen rövid, de sikerekben máris gazdag pályafutását a sérülések egyre csak szaggatják. A napokban lesz huszonegy éves, hat esztendeje profi, de már több mint harminc hetet töltött betegszabadságon, ráadásul a sérülések listája meglehetősen tarka.

Íme Alcaraz sérülései, a kezdet dátumával, időtartamával és okával: 2021. szeptember 16., három hét, hátizom. 2021. november 29., másfél hónap, betegség. 2022. február 22., két hét, elhúzódó felépülési folyamat. 2022. június 2., egy hét, könyék. 2022. november 5., másfél hónap, lábizom. 2023. január 6., másfél hónap, lábizom. 2023. február 28., két hét, combizom. 2023. április 4., két hét, hátizom. 2023. október 10., két hét, lábizom. 2024. február 22., két hét, boka. 2024. április 9., három hete tart, jobb alkar.