2024. május 3., péntek

Népzeneművelő fiatalok színe-java

Temerinben lezajlott a Középiskolások 34. Népművészeti Vetélkedője

Idén 39 versenyműsorszámot követhetett végig a zsűri és a közönség a Középiskolások 34. Népművészeti Vetélkedőjén csütörtök délután a temerini színházteremben.
A jókedvű, tehetséges fiatal népzenészek a magyar nyelvterület szinte minden tájegységéről hoztak énekeket, táncokat. Szabó Zsuzsanna, a rendezvény szervezője elmondta, az elmúlt harminchárom év során nagyon sok fiatal megfordult már az esemény színpadán, és nagyon örülnek neki, hogy még mindig nagy népszerűségnek örvend a verseny. 
– Az idén húsz településről érkeztek versenyzők. Százötven fellépő állt színpadra, ami a tavalyi számhoz mérten egy kicsit kevesebb, a műsorszámok tekintetében azonban több előadást láthattunk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén belül külön figyelmet fordítsunk a népművészeti kategóriára, ugyanis ebben a korosztályban már egyre inkább széthúzódik a közösség és nagyon ritka, hogy ilyen sokan részt szeretnének venni egy rendezvényen. Sokan szívesen térnek vissza hozzánk, de mindig vannak, akik első alkalommal mérettetik meg magukat – tette hozzá Szabó Zsuzsanna.
A középiskolások szólóének, a szólótánc, néptánc és énekcsoportok, az énekszólisták, a hangszerszólisták és hangszeres kisegyüttesek kategóriájában mérhették össze tudásukat. A fellépők produkcióit egykori KNV-sek értékelték. Csizmadia Anna népdalénekes az énekeseket minősítette, Gazsó Tibor néptáncoktató a táncosokat, a hangszereseket pedig Kelemen Zsolt népzenész, népzenetanár. A zsűritagok most is főként az autentikus előadásmódra, illetve a tájegységek dallamválogatásának sikerességére figyeltek oda.
A pontozás szerint az énekszólisták és kettősök kategóriájában a szabadkai Nádi Katalin vihette haza az első helyezésért járó díjat. Második a horgosi Tillinkó Luca, a harmadik pedig a székelykevei Papp Lea lett.
Az együttesek kategóriában a szabadkai Dalkötő énekcsoport és a törökkanizsai Tiszácska leánykar osztozott az első helyen, második helyezett a topolyai Csiripiszli énekcsoport lett, a harmadik helyezést pedig a ludasi Konkoly énekegyüttes érte el.
A hangszerszólisták és kettősök között a temerini Merković Anna lett lett az első helyezett, a második az óbecsei Tallós Kinga, míg a harmadik helyen a topolyai Rózsa Levente és a temerini Faragó Szabolcs osztozott. 
A hangszeres kisegyüttesek közül a Bodros tamburazenekar érdemelte ki az első helyezést. Második a Galáris citerahármas és a Kamrás együttes, harmadik a Pengetős tamburazenekar lett. Néptánc kategóriában a kishegyesi Zelenka Dávid vihette haza az első helyezésért járó díjat, második helyezett a topolyai Zsáki Janka és Faragó Márton párosa, illetve a bácsfeketehegyi Losonczi Ferenc lett, harmadik helyezett pedig a szintén bácsfeketehegyi Varga Martin. A néptánccsoportok között a Csiripiszli táncegyüttes kamaracsoportja bizonyult a legjobbnak, őket követte a dobogón a Kónya táncegyüttes, harmadik helyen pedig a Tűzrevaló táncegyüttes végzett.
Különdíjakat is kiosztott a zsűri. Pozder Damján, a Muzslyai citerások, Szalma Árpád és Rontó Kata fellépést a ludasi táborban való részvétellel jutalmazták. A Czinka banda a Fokos-táborba kapott belépőt, a Bolyais Banda a Juhász-táborban, Retek Csanád és Dobai Anikó pedig a Batyu-táborban vehet majd részt. 

A versenyprodukciók után a Fokos zenekar koncertjét élvezhette a közönség, az estét pedig a hagyományokhoz híven táncházzal zárták.
A Középiskolások Népművészeti Vetélkedője ezúttal is a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében valósult meg.

Medvecki Sándor felvétele

Medvecki Sándor felvétele

Nyitókép: Medvecki Sándor felvétele