2024. április 27., szombat

Felújított EKV-videoklipek

Az Ekaterina Velika rockegyüttes Samo par godina za nas című albumáról a címadó dal videoklipjének minőségét most tökéletesítették, és újrakeverték (remaszterizálták) a hangot is. A dal, amelyet 2006-ban a B92-es rádió hallgatói minden idők legjobb hazai zenéjének nyilvánítottak, már a YouTube-on is elérhető, más EKV-szerzemények társaságában.  
Milan Mladenović (1958–1994) egy interjúban elárulta, hogy a dalszöveg csupán egy óra alatt íródott meg a stúdióban. Akkori nyilatkozatában elmondta azt is, hogy az alkotás olyan elveszett emberekről szól, akik Jugoszláviában élnek, és kilátástalanok a jövőjükkel kapcsolatban.
A videoklip rendezője, Vlada Aleksić azt nyilatkozta, hogy az egész Samo par godina za nas nevű album nagyon inspiráló volt. A videoklipet Wim Wenders világhírű rendező Berlin felett az ég című filmje inspirálta. Így jött az ötlet, hogy a felvételeket Belgrád szűk utcáin, fekete fehérben vegyék fel.
Az EKV felújított videoklipjei és mind a nyolc albuma megtalálható a YouTube csatornán és más zeneszolgáltató platformokon.

Nyitókép: forrás: www.seecult.org