2024. április 27., szombat

A „mágikus altatódal”

Teya Dora Ramonda című dalát küldi Szerbia az Eurovíziós Dalfesztiválra

A múlt héten kedden és csütörtökön két dalválasztó elődöntőt tartott Szerbia, szombaton pedig a döntőt is láthattuk, és ekkor derült ki, hogy az idei Eurovíziós Dalfesztiválon az országot Teya Dora fogja képviselni a Ramonda című dallal. Az idei megmérettetést Svédországban, Malmöben tartják meg, május 11-én a döntőt, a két elődöntőt pedig 7-én és 9-én. Teya Dorát az első elődöntőben láthatjuk majd.
A szerbiai válogató két elődöntőjében összesen 28 dal vett részt, ebből 16 jutott tovább a döntőbe, Teya Dora győzelme pedig nem volt egyértelmű. Habár Teya Dora már az elődöntőben is kiemelkedett, esélyesnek számított Breskvica (Barackocska) is, a népzenei csengésű patrióta lelkületű Gnezdo orlovo című dallal. Sőt, esélyes volt Konstrakta is, a Novo, bolje című dalával, már csak azért is, mert tavalyelőtt ő képviselte Szerbiát, a nagyszerű ötödik helyen végzett, és ami egyszer bevált, azt ugyebár miért ne lehetne megismételni. Ami a döntőt illeti, a végeredmény idén is fele-fele arányban állt össze a szakmai zsűri és a nézők szavazatai alapján. A szakmai zsűri Teya Dorának adta a legtöbb pontot, a nézők viszont nagyon is egyértelműen – az egy időben a pletykalapok címlapjain is gyakran szereplő – Breskvicára szavaztak, összesen 45.160-an, és habár Teya Dora a közönségnél második lett, jóval kevesebb szavazatot kapott, mindössze 28.114-et. A szakmai zsűri akarata végül is úgy kerekedett felül, hogy Breskvicának igen kevés pontot adtak, ami csak a hatodik helyre volt elég, így ugorhatott Teya Dora a végleges lista élére. Konstrakta egyébként úgy a nézőknél, mint a zsűrinél is, a harmadik lett. A Novo, bolje című dala és annak színpadi megjelenítése is eszünkben juttathatta előző versenydalát, az In corpore sanot. Az énekesnő valószínűleg nem is gondolta komolyan azt, hogy megnyeri a döntőt. Amikor arról kérdezték, hogy egyáltalán miért jelentkezett, azt mondta a jelentkezés idején fejezték be a dalt, háromperces lett, ami megfelel a kritériumoknak, és ez a válogató kiváló lehetőség egy dal bemutatására és propagálására. A döntő után Teya Dora és Breskvica rajongótábora feszült egymásnak nagy port kavarva, ami még mindig nem hagyott alább. Kommentáradat kíséri a történéseket, és a szakmai zsűri tagjai is magyarázkodásra kényszerülnek, hogy például miért adta meg valaki Breskvicának a maximális pontszámot, míg más egyet sem adott.
No, de kicsoda Teya Dora? Teodora Pavlovskáról van szó, aki Borban született, 1992. május elsején, tehát elmúlt harmincéves. Ezen sokan meglepődtek, mert a kinézete alapján még ennél is fiatalabbnak képzelték. Teya Dora zongora szakon tanult alsó- és felsőfokon Belgrádban, majd pedig ösztöndíjat kapott és felvették a bostoni Berklee kortárszenei felsőfokú intézmény énekszakára. Egy ideig New Yorkban élt, ahol dalokat írt és háttérénekesként is tevékenykedett, utána elkezdett szerb előadóknak is zeneszámokat írni, nagyobb hírnévre viszont tavaly tett szert a Džanum című dallal, amely a Južni vetar című film második részének a betétdala lett.
A tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon ugyebár Luke Black képviselte Szerbiát a Samo mi se spava című dallal, most pedig sokan voltak kíváncsiak arra, hogy úgymond felébred-e Szerbia. Teya Dora lassú tempójú Ramonda című dala „mágikus altatódalként” lett körülírva, amit többféleképpen lehet értelmezni. A Ramonda valójában egy virág, amelyet Josif Pančić szerb botanikus fedezett fel. Ez a szép lila növény, zord sziklás területeket él, főnix virágnak is nevezik, mert miután csaknem teljesen elszáradt, akkor is képes úgymond feléledni, akár egy csepp víztől is. Ugyanakkor ez a virág az első világháborúban elesett szerb katonák jelképe is.  
Ha már a háború témájánál tartunk, nemrég arról is írtunk, hogy több ország petíciót nyújtott be az Eurovízió szervezőinek Izrael kizárására – az Izrael–Hamász háború miatt – mivel pedig ez nem történt meg, nagyítóval vizsgálták meg az országot képviselő Eden Golan dalát, és bizony találtak benne politikailag nem korrekt utalásokat. Néhány nap huzavona után, most már úgy tudni, Izrael belement abba, hogy változtassanak a szövegen.
Nemcsak Szerbia választott dalt nemrég az Eurovíziós Dalfesztiválra, hanem Horvátország is. Őket tavaly a Let 3 provokatív, szatirikus rockegyüttes képviselte a Mama ŠČ című dallal, és ezúttal is egy pörgős zeneszámmal versenyeznek, Baby Lasagna, becsületes nevén Marko Purišić Rim Tim Tagi Dim című dalával. Horvátországnak idén is a Dora zenei rendezvény adta meg a győztes dalt. Baby Lasagna tartaléknak számított, és úgy jutott be a műsorba, hogy valaki lemondta a részvételét. Csaknem a véletlen műve volt tehát, hogy megnyerte a versenyt. Az előadó elmondása szerint a Rim Tim Tagi Dim könnyed és humoros megközelítése egy nagyon is mai problémának, a jobb élet reményében való elvándorlásnak, vagy épp a faluról nagyvárosba való költözködésnek. A dal megírására pedig az motiválta, hogy ő is kapott jó lehetőséget, egy nagy tengerjáró hajón dolgozhatott volna, de elutasította.
Szerbia tehát egy balladaszerű dalt küld, Horvátország egy gyorsabb tempójú zeneszámot, az pedig, hogy Európának idén mi jön be jobban, kiderül májusban.

Nyitókép: Teya Dora / forrás: rts.rs/eurovisionworld.com