2024. április 27., szombat

Varázslatos hangok

A Zágrábi Szólisták és Sonja Šarić a NOMUS fesztiválon

A NOMUS fesztivál második estéjén, csütörtökön a Zágrábi Szólisták (Zagrebački solisti) kamaraegyüttes, Sreten Krstić koncertmesterrel, és Sonja Šarić szopránénekes varázsolták el a közönséget az újvidéki Zsinagógában.

A hetven éve fennálló, kiváló szólistákból álló együttes mintegy 4000 koncertet tartott eddig. Már minden kontinensen felléptek. A legelismertebb zenei fesztiválok rendszeres vendégei, mint Salzburg, Prága, Edinburgh, Berlin, Barcelona, Isztambul és Dubrovnik.

Ezúttal Boris Papandopulo és Richard Strauss művei szerepeltek a repertoáron. Sonja Šarić szoprán, Richard Strauss Metamorphosen című szerzeményét adta elő a Zágrábi Szólistákkal. A teremben a közönség néma csendben, mozdulatlanul, elvarázsolva kísérte végig a produkciót, majd vastapssal üdvözölték a fellépőket. A világszerte elismert művésznő rendszeres vendége Európa vezető operaközpontjainak, 2023 óta pedig a belgrádi Nemzeti Színház Operájának primadonnája.

Az idei NOMUS fesztivál címszava az Örökség. Ennek jegyében kilenc napon keresztül, mindennap 20 órai kezdettel, különböző műfajú koncertekkel ünneplik a legnagyobb zeneszerzőket és jubileumokat, többek között a 100 éve született Vasilije Mokranjacot. A koncerteket három helyszínen tartják: a Zsinagógában, a Szerb Nemzeti Színházban és a Városházán. A nemzetközi és a hazai zenei élet legkiválóbb művészei koncerteznek a rendezvényen. Pénteken este a PREDA’S Project lépett fel a Szerb Nemzeti Színházban. Szombaton a közönség a Városházán Ratimir Martinović zongorajátékát élvezheti, Vasilije Mokranjac műveit adja elő. Vasárnap a kamarazenéé a főszerep, szintén a Városházán. Franz Schubert és Ludwig van Beethoven műveit hallgathatja a közönség. A további programokról a www.muzickaomladina.org oldalon lehet tájékozódni.

Nyitókép: Sonja Šarić a Zágrábi Szólisták kamaraegyüttessel, fotó: Albert Éva