2024. május 4., szombat

„Közös szenvedélyünk a színház”

Zentán javában zajlik a TeátrumHíd Fesztivál

Zentán e napokban tartják a TeátrumHíd Fesztivált a Magyar Teátrumi Társaság és a Híd Kulturális Alapítvány szervezésében. A csütörtök esti megnyitóra a Művelődési Házban került sor. Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke és Wischer Johann, a Híd Kultúrális Alapítvány elnöke mondott beszédet, Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész előadásában verset hallottunk. Majd a Slawomir Mrożek: Emigránsok című műve alapján készült előadást láthatta a közönség.
Wischer Johann elmondta, hogy hosszú ideig készültek a rendezvényre és végül arra a döntésre jutottak, hogy négy napig tart majd a fesztivál.
– Két gyerekelőadásunk van, az egyik A helység kalapácsa, a másik pedig a Mátyás királyról szóló történet, amelyet vasárnap délelőtt lehet megtekinteni a Művelődési Házban. A Déryné program jóvoltából a nézők csütörtök este láthatták az Emigránsok című alkotást, illetve vasárnap délután Szabó Magda műve alapján készült produkció nyúlt emlékezetes színházi élményt a nagyérdeműnek. Az újonnan felújított Kiszsinagógában is lesznek rendezvényeink, jelenleg kísérletezünk azzal, hogy milyen programokkal lehet megtölteni az épületet. A zentaiak mindig is szerették a zsinagógát, de most a felújított formájában talán még jobban szeretik, főleg azok, akik kultúrával foglalkoznak. Szeretném megköszönni Zenta község önkormányzatának a bizalmat, amiért jelentősen támogatta a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központon keresztül a fesztivált. A Magyar Teátrumi Társaság több helyen a Kárpát-medencében próbál fesztiválokat szervezni és így van ez itt is. Attól, hogy jól működik a színházunk, nem kell elzárkóznunk más előadásoktól és nyitottnak kell lennünk – fogalmazott Wischer Johann.
Szabó Ágnes elmondta, hogy a híd a közöttünk lévő kapcsot próbálja jelképezni azon szlogen alapján, hogy közös szenvedélyünk a színház. 
– Korábban a Magyar Teátrumi Társaság már szervezett ilyen rendezvényt Zentán, és most egy új formációban indultunk neki, mégpedig a Híd Kulturális Alapítvánnyal közösen. A közös pontunk Wischer Johann, aki korábban is együttműködött velünk, és a Zentai Magyar Kamaraszínház az ő vezetése alatt teátrumi taggá is vált. Számunkra fontos a színház, a nyelv, a határon túli közösség, az anyaország és ez az egész kapcsolat. Emellett egy képzőművészeti pályázatot is hirdettünk középiskolások számára, amelyre 23 pályamű érkezett. A zsűri elnöke Babusa János szobrászművész, akit Gubik Korina és Kókai Elena zentai képzőművészek segítettek –  mondta Szabó Ágnes.
A beszédek után a képzőművészeti pályázat eredményhirdetésére került sor, a megnyitót pedig Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész szavalata zárta. 
Slawomir Mrożek: Emigránsok című műve a kelet-európai vendégmunkások németországi mindennapjaiba engedett betekintést a rendszerváltás előtti Európában. A megírása óta évtizedek teltek el, ám aktuálisabb mint valaha. 
Gál Tamás színész kiemelte, hogy régi álma volt, hogy az előadás színpadra kerüljön.
– Szarvas Józseffel is volt egy próbálkozásunk, de aztán annyira elfoglalt volt, hogy nem valósult meg a darab. Pataki Andrást érdekelte nagyon a téma és egy kis dramaturgiai változtatással ebbe a korba is bele tudta illeszteni az előadást. Nagyon vártam már, hiszen rávilágít arra, hogy érdemes-e kimenni külföldre és elhagyni azt a helyet, ahol születtél. Én nem tudnám ezt megtenni. Kisebbségben élek Szlovákiában magyarként, megvannak a harcaink, állandóan küzdünk az anyanyelvünkért és az alapvető jogainkért, de mégsem hagynám el a Felvidéket. Az előadás arról szól, hogy érdemes-e elhagynod a gyermekeidet, a családodat és aztán havonta egyszer vagy kétszer hazajönni. Az előadásban a karakterek abszolút végletek. Ez egy groteszknek mondható darab is egyben, bár nagyon reálisak a dialógusok benne. A tanulatlan kétkezi munkás és egy intellektuális ember találkozása ez a párbeszéd. A sorsuk hasonló, egyikük választotta az emigrációt a másik pedig kénytelen volt emigrálni a hazájából. Ketten beszélgetnek arról, hogy vajon van-e ennek az egésznek értelme – mondta a színész.
Az előadás után pódium-beszélgetésre került sor Gál Tamással és Kis Domonkos Márkkal, a beszélgetést Loboda Árpád, a Pannon Televízió kiemelt szerkesztője vezette.

Ünnepi beszédet mondott Wischer Johann / Gergely Árpád felvétele

Ünnepi beszédet mondott Wischer Johann / Gergely Árpád felvétele

Jovács Frigyes előadásában vers hangzott el / Gergely Árpád felvétele

Jovács Frigyes előadásában vers hangzott el / Gergely Árpád felvétele

Nyitókép: Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke / Gergely Árpád felvétele