2024. április 29., hétfő

Abszurd, pénz és szerelem

Hétfőn két előadás a XXVIII. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján

Hétfőn a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület színpadán öntevékeny színjátszóink találkozója keretében ismét két produkciót tekinthetett meg az érdeklődő közönség. Elsőként Topolya Község Művelődési Háza Fosszilis Mosolycsalók című csoportja állt a színpadra, Eugène Ionesco: A kopasz énekesnő című ellenszínművével, Jankovics Andrea rendezésében. Erről az alkotásról elmondhatjuk, hogy az abszurd dráma egyik legkiemelkedőbb darabja.
A rendezőtől megtudtuk, hogy az előadás színpadra állítása során számára az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy még nem dolgozott középiskolás korosztállyal. Véleménye szerint a csak lányokból álló csapat nagyon élvezte az egész munkafolyamatot.
– A drámákban általában a cselekmények körül forog minden, itt viszont nem forog semmi körül, éppen ezért nagyon nehéz és nagyon érdekes rajta dolgozni. Azért is választottam ezt éppen a középiskolásoknak, mert úgy gondoltam, hogy egy igazi műhelymunkát tudok velük végig csinálni. Ez egy olyan darab, amit nagyon sokat kell elemezni ahhoz, hogy megértsük azt, hogy ki mit és miért mondott. A legtöbb dolognak semmi értelme nincs, ezért muszáj egy pici értelmet adni az egésznek, és ezért gondoltuk azt, hogy érdekes lesz – szögezte le a rendező.
A fiatalokkal zajló beszélgetésünk során kiderült, hogy tényleg szeretik az abszurdot és azt a világot is, amit az abszurd kíván. A Kovátsné szerepébe bújó Kovács Nemes Katától megtudtuk, hogy otthon is szeret így viselkedni.
– Édesanyámmal főzés vagy takarítás közben néha összeállunk táncolni, és olyan mozdulatokat végzünk, amelyeket a színpadon is láthatott a közönség. Számomra a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az abszurd működéséhez az embernek teljesen el kell engednie magát a színpadon. Tudatosítani kellett magamban azt a tényt is, hogy közönség is látni fogja ezt az előadást, tehát idegen emberek előtt is el kell végeznem ezeket a furcsa mozdulatokat, és ez nekem nagyon nagy kihívást jelentett – mesélte Kata.
Tomik Eszter tíz éve színészkedik, ez alatt az idő alatt nem játszott még férfi szerepet. Ebben a produkcióban Kováts urat játszotta.
– Nagyon szeretem a kihívásokat. Élveztem egyébként, és örültem is a lehetőségnek. Nem volt nehéz, csak furcsának érzem az arcomra rajzolt szakállt, illetve a frizurám sem mindennapi. Eddig még nem foglalkoztam ilyen darabokkal és olvasmányokkal sem, de az egyik barátnőm megnézte a bemutatót és azt mondta, hogy néha a való életben is szoktam így viselkedni, úgyhogy tudok vele azonosulni, ha a szöveggel nem is, a viselkedésemmel igen – mondta mosolyogva Eszter.
A hétfő este egy másik csemegét is tartogatott az igazi színházkedvelőknek, ugyanis a nagybecskereki Madách Amatőr Színház is bemutatkozott Martos Ferenc és Huszka Jenő Lili bárónő című operettjével, Tóth Irén rendezésében. A társulat több évtizedes szünet után tűzött ki a műsorára ismét operettet, melynek bemutatóját 2022. decemberében tartották meg, a színház fennállásának hetvenéves jubileuma alkalmából. Azóta Vajdaság több pontján is tájoltak vele.
Az operettek elkészítése igazi kihívást jelent, mert ott a jó színészi munka mellett az előadónak énekelnie és táncolnia is kell. A Lili bárónő egy csavaros történet, amely arra is keresi a választ, hogy valóban a szerelem és a pénz körül forog-e az emberi élet. Tóth Irén egész munkássága során arra törekedett, hogy erre felhívja a figyelmet.
– Az előadásba árnyjátékot csempésztem és Ámorral játszottam. Nemcsak azért, mert az operettre ez jellemző, hanem azért is, mert amikor már nincs semmi, nincs pénz, amikor minden elvesz, kiürül és szürkévé válik, akkor ha ebbe a környezetbe behurcolkodik a szerelem és Ámor nyila elindul, azzal sok mindent helyre tudunk hozni az életben. A pénz viszont a másik oldal. Olyan, mintha a pénz és a szerelem egymást segítené a mai világban, de én azt szeretném, ha a szerelem győzne, és ma este ő győzött – magyarázta a rendező.
Rontó Kata először vett részt színészként a Találkozón, és ebben a produkcióban a főszerep, tehát Lili bárónő alakjának megformálása jutott neki. Mint ahogyan azt megtudtuk tőle, már tavaly is szerették volna ezt az előadást bemutatni a Szemlén, de egészségügyi okok miatt visszaléptek. Ezért nem is volt számukra kérdés, hogy idén mivel jönnek.
– Annak ellenére, hogy főszerepről van szó, számomra nem volt megterhelő, és nagyon élveztem az egész próbafolyamatot, hogy elsajátíthattam a szerepem, és nagyon könnyű volt a színészekkel együtt dolgozni – osztotta meg velünk tapasztalatait Kata.
A másik főszerep Halász Jánosnak jutott, aki Gróf Illésházy alakját formálta meg. József a muzslyai amatőr színtársulat tagja, és csak három héttel ezelőtt kérte fel Jenovay Lajos, a társulatvezető a beugrásra, mivel a főszereplő elment. Ennek ellenére elégedetten nyilatkozott az előadásáról. 
– Nagy köszönettel tartozom a színésztársaimnak, akik segítettek a felkészülésben. Komornyikot és grófot is játszottam, ami érdekesnek bizonyult, de azt hiszem, sikerült mindkét kabátba beilleszkednem. Nagyon oda kellett figyelnem a mozgásra és az énekekre is, de ha a felkészülési időt nézem, akkor szépen megoldottam.

Kakuszi Elvira felvétele

Kakuszi Elvira felvétele

Nyitókép: Kakuszi Elvira felvétele