2024. április 29., hétfő

Harc a grundért és gyász

Vasárnap két előadással folytatódott a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója Nagykikindán

Vasárnap két előadást tekinthettek meg az érdeklődők a XXVIII. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. A nap első fellépői az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpada tagjai voltak, akik Molnár Ferenc műve nyomán, Góli Kornélia adaptációja alapján készült A Pál utcai fiúk című musicaljét mutatták be a közönségnek. A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc halhatatlan ifjúsági regénye, mely a bajtársiasságról, igazságosságról és igazságtalanságról szól egy szívszorító történetbe ágyazva. A közönség most ezt a történetet megújultan, fiatalos lendületű változatában láthatta, a nagykikindai származású Tóth Dániel rendezésében, aki szerencsésnek érezte magát azért, hogy otthoni közönség előtt is bemutatkozhatott rendezőként.
– Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy el tudtuk hozni ide, haza ezt a produkciót. Elsősorban színész vagyok, ezért számomra újdonságként hatott a rendezés, de úgy érzem, hogy sikerült egy jó előadást összehoznunk. Rengeteg érzelem kerített a hatalmába, mert ezeken a deszkákon mutatkoztam be amatőr színészként, akkor még csak hobbiból, de mára már a színészet a szakmám lett. Rettenetesen hálás vagyok Tóth Jánosnak, aki akkoriban rendezett itt, és Király Sándornak is, akitől szintén sokat tanultam, és minden embernek, aki bármilyen formában segített, vagy megpróbált megakadályozni ebben, mert általuk még több erőhöz jutottam, hogy be tudjam járni ezt az utat – mondta Tóth Dániel.
A rendező a bandázás témáját időtlennek érzi, véleménye szerint a gyermekekből a mai rohanó világban sem veszett ki a közösségi élet, inkább csak átalakult.
– Az ürességet most mobiltelefonnal töltik ki, a TikTokkal és az Instagrammal, az önfeledt játék szerepét ezek vették át. Véleményem szerint a gyermekeknek szükségük van a fizikai kontaktusra, ettől nem lehet megszabadulni, ez a lényünkben van, főleg gyermekként, amikor sokkal ösztönösebbek vagyunk, mint felnőttként. Éppen ez az oka annak is, hogy össze tudtunk hozni ezt a huszonkét gyermeket, mert szükségük volt a barátkozásra, és ez is egyfajta bandázás volt – hangsúlyozta beszélgetőtársunk.
Nemecsek Ernőt Barna Sára Máté személyesítette meg. Bár nem tartja magát félénk és visszahúzódó fiúnak, nagyon örült a lehetőségnek.
– Amikor megtudtam, hogy én játszhatom Nemecseket, akkor nagyon megörültem. Most először kaptam fontosabb szerepet, ráadásul A Pál utcai fiúk az egyik kedvenc olvasmányom volt – mondta Máté.
Barna Sára Dávidot Áts Feriként láthattuk a színpadon. Inspirációként katonás és háborús témájú filmeket, történeteket nézett.
– A szerepet azért kaptam, mert én vagyok a csoport legidősebb tagja, így logikusnak tűnt. Ő egy katonás karakter, egy hadvezér, akinek nehéz dolga van a történetben, mert kordában kell tartania a többieket, akik nagyon fiatalok, játszani akarnak, néha durvábbak egymással és próbál belőlük egy egységes csapatot összekovácsolni. Ezért olyan katonás, amit én is megpróbáltam a nézőknek átadni – számolt be Dávid.
Forró Attila Bokát alakította.
– A játék nagyon nehéz volt, mert Boka jelleme kissé eltér az enyémtől, de a színészet nemcsak arról szól, hogy eljátszom valakinek a szerepét, hanem arról is, hogy belebújok abba. A karakter megértése és megformálása könnyen ment, mert én is átérzem és megértem a másik ember problémáját – mesélte az ifjú színész.
A vasárnapi nap második előadását a magyarkanizsai Gondolat–Jel Társulat a Federico García Lorca műve nyomán, Ábrahám Gréta rendezésében készült Bernarda Alba háza című előadást játszotta. Lorca a szenvedés erőteljes képét festi le, miközben a nézőt egy olyan világba vezeti, ahol a vágyak és az érzelmek ütköznek a hagyományokkal és a társadalmi elvárásokkal.
A produkciót Ábrahám Gréta rendezte, aki színészként tevékenykedett a csapatban, amely az utóbbi időben „elcsendesedett”, és 2023-ban állt össze újabb, frissebb felállásban. Véleménye szerint ezt a művet sokféleképpen lehet értelmezni.
– A kultúrának, a hagyományoknak történő megfelelés, illetve a saját magunknak való megfelelés közötti háború vagy össze nem egyeztetésnek a témáját jártuk körbe. A darabbal a posztpandémiás időszakban kezdtünk el foglalkozni, és nagyon sokat merítettünk abból a bezártságból és a lehatároltságból, amit a pandémia ideje alatt éltünk meg. Úgy gondolom, hogy ez a mű egy nyitott kapu, amit mindenki a saját szája íze szerint értelmezhet – adott hangot a véleményének Ábrahám Gréta.
A rendező úgy döntött, hogy a főszereplő megformálását egy férfi szereplőre bízza.
– A csapatunkat főleg hölgyek alkotják, csak két férfi szereplőnk van, de mégis egy férfit választottunk Bernarda szerepére, mert úgy éreztük, hogy ez illik leginkább az ő vaskos, maszkulin, már-már férfias személyiségéhez – tette hozzá a rendező.
Bernarda alakját Pásztor Dániel formálta meg, aki óriási kihívásként élte ezt meg.
– Borzasztóan érdekes maga a munkafolyamat, ahogy belebújunk egy ilyen keményebb, de mégis a maga nemében lágy női karakterbe, és hogy ennek a finomságait meg tudjuk érezni, az egy borzasztóan kemény önismereti folyamat, másrészt pedig izgalmas – mesélte Dániel.
Tegnap délután a nagykikindai találkozó programja a Topolya Község Művelődési Háza Fosszilis Mosolycsalók című csoportjának fellépésével folytatódott, amely Eugène Ionesco: A kopasz énekesnő című színművét, pontosabban ellenszínművét mutatta be, Jankovics Andrea rendezésében, este pedig a nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulata Martos Ferenc és Huszka Jenő Lili bárónőjét adta elő, Tóth Irén rendezésében.
Ami a mai/keddi programot illeti, csak egy előadást láthat a közönség. 19 órától a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Truppja Egressy Zoltán Portugál című drámáját játssza, amelynek a rendezője László Sándor.

Jelenet a Bernarda Alba házából / Kakuszi Elvira felvétele

Jelenet a Bernarda Alba házából / Kakuszi Elvira felvétele

Nyitókép: Boka kezet nyújt Áts Ferinek / Kakuszi Elvira felvétele