2024. április 28., vasárnap

Mi történt Újvidéken?

Bemutató e hó 27-én – Színes programokkal várja vendégeit az ötvenéves Újvidéki Színház

Fennállásának 50-ik évfordulója alkalmából új bemutatóval, négy vendégjátékkal és koncertekkel várja kedves közönségét az Újvidéki Színház január 27-e és február 4-e között. A rendezvénysorozatot az Urbán András által rendezett Történt egyszer Újvidéken – kisebbségi extravaganza sok zenével, tánccal szellemekkel és indiánokkal című előadása indítja el. Az igazgatóval a bemutatóról, illetve a programokról beszélgettünk.

– Ötven éve létezik ez a kisebbségi magyar színház, ami, tudjuk jól, hogy az ország és a régió egyik legjobban működő színházának számít. Biztos vagyok benne, hogy az Újvidéki Színház utazik a legtöbbet a régióban. Jelentős díjakat tudhat magáénak, és mindig is nagy hatása volt a vajdasági magyarság kulturális életére. Egy meghatározó intézményről beszélünk. Úgy vélem, Újvidék városát is dicséret illeti, hogy ez a színház ötven éve így tud működni, és remélhetően a továbbiakban is így fog.

Mit lehet tudni a készülő előadásról?

– Az előadás egy nagyon egyszerű szüzsé köré épül: az Újvidéki Színház színészei az ötvenedik évfordulót megünneplő gálaest után hajnalig buliznak a vendégekkel, mert maradniuk kellett mindaddig, míg az utolsó vendég haza nem megy. Hajnalban megtudják, hogy reggel társulati ülést tartunk, és rájönnek, hogy már nem érdemes hazamenni. Amíg várják az ülést, addig kezdenek el történni azok a furcsa dolgok, amiket az előadásban lehet látni. A produkció során végigfutunk az ötven év legemlékezetesebb slágerein, viszont ki kell emelni, hogy a darab nem a múltról szól, hanem a jelennel foglalkozik, úgy, ahogy rajtunk keresztül hat a színház történelme. Mindenképpen egy szórakoztató, humoros előadást fog látni a közönség, amiben rengeteg zene, tánc és csillogás lesz. A produkcióban megjelenik a soha elő nem adott indián operettünk részlete is. Ami még érdekes, hogy az előadásban az Újvidéki Színház összes színésze játszik, illetve az újvidéki művészeti akadémia harmadéves hallgatói is szerepet kaptak. Tulajdonképpen huszonhat személy lesz a színpadon.

Urbán András, fotó: Dávid Csilla

Urbán András, fotó: Dávid Csilla

A produkció zeneszerzője Szerda Árpád, de nagyon sok zenei idézet van az előadásban, a Hair rockoperától kezdve a Szomorú vasárnapig, a Lepa Brena Jugoszlovenka című számán át egészen a Rocky Horror Show-ig. Egy nagyon széles zenei palettán mozog az előadás. A szöveget mi írjuk, tehát az előadás készülésének a folyamatában születik meg a szöveg Puskás Zoltán, Lénárd Róbert és Oláh Tamás közreműködésével.

Bízunk abban, hogy olyan produkció készül el, amiben mi is jól érezzük magunkat, azok is, akik nézik, és egyikünk se szégyelli magát.

Az előadás próbafolyamata során sikerült még inkább összekovácsolódnia a csapatnak?

– Olyan próbafolyamat volt, ami egyrészt arról szólt, hogy a társulat és én összerázódjunk, még jobban megismerjük egymást. Nagyon komolyan beszélgettünk, és tényleg komoly munkát folytattunk a különböző színházi hozzáállásokról. Emberileg is nagyon bensőségesen, mélyen kommunikáltunk. Bízom abban, hogy ez mind jó alapja lesz annak a jövőnek, ami az Újvidéki Színház előtt áll.

Az évforduló alkalmából megrendezésre kerül a vajdasági magyar színházak minifesztiválja is.

– A színház születésnapja, tehát január 27-e körül minden évben voltak rendezvények, illetve felléptek a vajdasági magyar színházak is Újvidéken, de most először van kimondva, hogy mi is ez tulajdonképpen. A bemutatót követően vendégszerepel a Szabadkai Népszínház Az Iglic című produkcióval, a Zentai Kamaraszínház a Művészet című előadását hozza el, a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház pedig a Félelem és reszketés Szabadkán című legújabb előadását fogja előadni. Emellett Ladik Katalinnak lesz egy multimediális estje, Ladik Kati Univerzuma címmel. Ugyanakkor az Újvidéki Akadémia legfrissebb végzőseinek vizsgaelőadását is láthatjuk, tehát a Pálfi Ervin tanár úr által rendezett, Pintér Béla szövege alapján készült Szutyok című produkciót. Mondhatni, hogy ez a paletta így elég teljes és izgalmas. Ezek mind olyan előadások, amik külön is megállják a helyüket, tehát nemcsak a rendezvény ad nekik értéket, hanem, azt hiszem, hogy valami olyasmit mutatnak föl, amikre érdemes odafigyelni.

Ami pedig a zenei részt illeti, a Parno Graszt együttes fog koncertet adni. Fellép az MPI (Moran pitati Igora) együttes, Antal Attila DJ, illetve a Mezei Szilárd Quartettnek lesz egy koncertje. Külön kuriózum, hogy a Mezei-koncert után jam sessiont tartunk a klubban, ahova mindenkit várunk, aki zenél és be tud ebbe kapcsolódni. Az előtérben pedig Szlancsik Árpád szobrai lesznek láthatóak.

A tavalyi év végén megújult a színház nagyterme, milyen beruházások történtek a közelmúltban, és mi várható ezen a téren?

– Folyamatosan végzünk kisebb-nagyobb felújításokat, tehát amit érünk. Az elképzelésünk az, hogy jobb akár kisebb dolgokat elvégeznünk, de azt rögtön, és nem várunk valami jobb időkre. Így van ez a fölszerelés felújításával is, ha két lámpát tudunk venni, akkor két lámpát fogunk venni. Most azonban sikerült egy új hangpultot vásárolnunk, valamint mikrofonokat. A kisterem padlójának felfrissítése éppen zajlik, de nemrég fejeztük be a mennyezet tűzvédelmi, illetve esztétikai helyretételét. Folyamatosan zajlanak tehát a dolgok. Felújítjuk az irodákat, folyosókat, toaletteket, komputereket vásároltunk. Készül az új weboldalunk. Úgy gondolom, egy nagyon fontos lépés volt, hogy egyrészt megoldottuk a bankkártyával való fizetést, valamint az online jegyvásárlást. Ebbe az irányba szeretnénk haladni a továbbiakban is. Ami nagyon fontos lenne, hogy meghallják a szavunkat, és lehetővé tegyék azt, hogy új munkahelyeket nyithassunk, illetve hogy rendeződjön a műszaki személyzet nagyon alacsony bére.

Milyen irányba halad a színház?

– Egyértelműen a helyi lakosságra fordítjuk a figyelmünket. Meg kell mutatni, hogy az Újvidéki Színház nemcsak utazásokon és fesztiválokon létezik, hanem igenis szervesen kapcsolódik ennek a városnak az életébe. Elsősorban persze a magyar lakosság a fontos, de ugyanúgy figyelünk a szerb ajkúakra is, akik folyamatosan jelen vannak az előadásokon. Minden produkciónkat szerb nyelven is feliratozzunk, az Anna Kareninát pedig orosz felirattal is követheti a közönség. Ez lényegesen megnövelte a nézettségét, tehát az itt lévő orosz populáció is jár a színházba, és nézi az előadást. Ugyanakkor úgy vélem, hogy a nemrégiben indult Nézők iskolája is hozzájárul a közönségépítésünkhöz.

Nyitókép: A színház épülete valamelyest megújult külsővel, fotó: Dávid Csilla