2024. május 20., hétfő

Hat-e a nevünk a személyiségünkre?

Három azonos nevű festőművész kiállítása Újvidéken

Butterer Kiss Márta újvidéki festőművész kezdeményezésére kiállítás nyílik május 13-án a Vajdasági Képzőművészek Egyesületeinek Szövetsége újvidéki galériájában. Három, különböző országban élő és alkotó, Kiss Márta nevű festőművész állítja ki műveit.
 – A kiállítás tematikáját még 2008-ban álmodtam meg. Mindig foglalkoztatott, hogy mennyire hat ki a név a személyiségre. Úgy gondolom, hogy ha nevet adunk a gyermekeinknek vagy állatainknak, egyfajta energiát is kapnak tőlünk. Emiatt rákerestem a saját nevemre. Kíváncsi voltam, hányan vagyunk, akik művészettel foglalkozunk, mivel a Márta névben benne van az art, azaz művészet szó. Ráakadtam egy zágrábi Kiss Mártára, aki művészettörténész, és egy budapestire, aki festőművész. Szerettünk volna hárman összehozni egy kiállítást, de ez a projekt végül abbamaradt. Később megtudtam, hogy Szlovákiában is van egy Kiss Márta nevű festő, és felkerestem őt. A mostani kiállításon a három festőművész Kiss Márta alkotásai lesznek láthatóak, tehát a budapesti, szlovákiai és az én műveim. Alig várjuk, hogy a neveinket egymás alá leírva kijöjjön az art szó – mesélt a kiállítás történetéről az újvidéki Kiss Márta.
A kiállítást dr. Ninkov K. Olga művészettörténész nyitja meg, Miroslav Jovančić pedig a zenei aláfestésről gondoskodik majd. A kiállítás május 30-áig ingyenesen látogatható.

Nyitókép: Butterer Kiss Márta, a kiállítás megálmodója / Dávid Csilla felvétele