2024. május 20., hétfő

Népi iparművészeti alkotások kiállítása

Zentán, a VMMI oszlopcsarnokában megtekinthetőek az egyedi alkotások

A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közösen szervezte meg október végén a határon túli népi iparművészeti alkotások első zsűrizését. E szervezés nagy mérföldkő volt a vajdasági alkotók körében, hiszen mind amellett, hogy szakmai megerősítést és további biztatást kaptak hozzáértő szakemberektől, még egyfajta útmutatás is párosult hozzá, miszerint merre érdemes folytatni a megkezdett utat, mi az, ami erősség, illetve mi az, ami esetleg gyengeség egy-egy alkotásnál.

– Nagyon reméljük, hogy ezen az úton éppen csak elindultunk és nagyon sok hasonló programot fogunk még működtetni. Mi mindenre nyitottak vagyunk, semmilyen távolság ne legyen közöttünk és azt kívánom, hogy számos ilyen rendezvény legyen még, hiszen most is nagyon otthonossá sikerült varázsolni az oszlopcsarnokot. Azt is mondhatnám, hogy ez a tér és a helyszín sokkal kisebb, mint ennek a rendezvénynek a mérete, mértéke és rangja, hiszen óriási dolog ez a kiállítás-megnyitó – mondta Gondi Martina, a VMMI igazgatónője, aki megnyitotta a kiállítást. Háláját fejezte ki Nádi Karolinának és Vázsonyi Csillának is, akiknek a közreműködése nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre, és magának a kiállítótérnek a széppé varázsolását is nekik köszönhette a közönség.

– A szervezők nevében azt mondhatom, hogy már az előkészítési időszak is nagyon izgalmas és tanulságos volt. Tavaly ilyenkor egy másik kiállítást raktunk össze és utaztattunk magyarországi alkotók munkáiból két szakemberrel, Illésné Anival és Barcsai Andreával, akikkel nagyon jó kis műhelymunkákat valósítottunk meg Vajdaság szerte. Nagyon jó volt hallgatni azokat a beszélgetéseket, terveket, ötleteket, hogy miket lenne jó megvalósítani és ezen fölbátorodva élesben is ki akartuk próbálni a zsűriztetést, ami jó döntés volt. Elsősorban az volt a célunk, hogy megkönnyítsük a vajdasági alkotók dolgát, hiszen aki eddig is szeretett volna zsűriztetni, aki eddig is szerette volna a munkáit minősíttetni, az most megtehette. Annak érdekében, hogy ne legyen akadály a távolság, az utazás, a tárgyaknak az eljuttatása a zsűrizési helyszínekre, azoknak most igyekeztünk megkönnyíteni ezt. Ezzel lehetősége nyílik az egyes alkotóknak arra, hogy felmérjék, hol tartanak, jó irányba mennek-e, ezentúl pedig be tudnak kerülni olyan szakmai körökbe, ahol más alkotótársakkal is meg tudnak ismerkedni – mondta Vázsonyi Csilla, a VMMI munkatársa.

Az este hangulatához Nagy Abonyi Szabolcs előadása is sokat hozzátett, aki egy csókai népmesét mondott el a közönségnek, illetve Nádi Karolina forralt bora.

A nagy érdeklődést az is mutatta, hogy az oszlopcsarnok vendégei között volt Németh István népzenekutató, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, és természetesen az igen tehetséges alkotók is, akiket bátran lehetett kérdezni munkáikról, hogy hogyan, milyen technikával készültek, mi a legkedvesebb alkotásuk, hol lesznek elérhetőek a jövőben.

A kiállításban megtekinthető számos technikával készült alkotás, ahol leginkább a textilek dominálnak, de hímzések, nemezelt alkotások, gyöngyékszerek, vesszőfonások, fából készült gyermekjátékok és pásztormunkák is megtalálhatóak.

Maga a kiállítás vándorkiállítás, így folyamatosan szervezik a következő állomásokat. Zentán a VMMI oszlopcsarnokában december elejéig lesznek megtekinthetőek az alkotások, a további pontos helyszínekről pedig a VMMI honlapján, illetve a HHHV közösségi oldalán lehet tájékozódni.