2024. április 27., szombat

Több mint 1600 alkotás a világ 15 országából

Hat szabadkai diák kapott elismerést a szlovákiai 19. Nemzetközi Ex Libris Grafikai Biennálén

Egy évvel ezelőtt hirdették meg a 19. Nemzetközi Ex Libris Grafikai Biennálét, ahol az Erdők, hegyek körülöttünk témakör került a fókuszba. A megmérettetésen a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, a Népkör Magyar Művelődési Központ, valamint az EmArt Képzőművészeti Műhely növendékei is sikeresen szerepeltek. A gyerekek az elismeréseiket nemrégiben vették át a szlovákiai Hlohovec városában, ahol három napot töltöttek el. Mint azt Grubanov Martinek Emíliától, az EmArt Képzőművészeti Műhely vezetőjétől megtudtuk, az idei felhívásra összesen 1604 alkotás érkezett a világ 15 országából: Fehéroroszországból, Bulgáriából, Csehországból, Észtországból, Indiából, Litvániából, Magyarországról, Lengyelországból, Oroszországból, Szlovéniából, Szerbiából, Thaiföldről, Törökországból, Ukrajnából és Szlovákiából.

A 19. Nemzetközi Ex Libris Grafikai Biennálén a Népkör MMK tanulói, Árokszállási Evelin második helyezést ért el, Hegedűs Léna harmadik díjban részesült, Márkus Helga és Fürstner Szonya pedig különdíjas lett. Különdíjat érdemelt továbbá Crnjaković Anna, az EmArt Képzőművészeti Műhely növendéke és Virág Timon, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola diákja is. Az említett tanulók mentorai Boros György, a Népkör Oláh Sándor képzőművészeti rajziskola vezetője és Grubanov Martinek Emília, akik el is kísérték a gyerekeket Hlohovec városába. A diákok a díjkiosztó ünnepség mellett műhelyfoglalkozáson is részt vettek a Kopernikova utcai általános iskolában, ahol országonként egy-egy közös munkát, valamint személyenként krumplipecsétet készítettek, majd látogatást tettek a moraváni várkastélyba, ahol megtekintették a kortárs képzőművészek műveinek tárlatát, s jól szórakoztak a vár gyönyörű kertjében.

A díjkiosztón mások mellett jelen volt Nenad Adžemović, Szerbia nagykövetségének első titkára, aki személyesen is gratulált a szabadkai díjazottaknak.

Nyitókép: A fotón a díjazott gyermekek mentoraikkal és Nenad Adžemovićtyal, fotó: Grubanov Martinek Emília