2024. május 5., vasárnap

Könyveiben a 20. századi történetünket olvashatjuk

Bori Imre akadémikusra emlékeztek Újvidéken, halálának 20. évfordulója alkalmából

A Forum Könyvkiadó Intézet, az újvidéki Magyar Tanszék és a Híd folyóirat Bori Imre halálának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett megemlékezését Újvidéken. Az egybegyűltek Bori Imre író, szerkesztő, irodalomtörténész, egyetemi tanár és kritikus munkásságáról hallhattak.
A megemlékezés kezdetén az egybegyűltek egyperces néma csenddel adóztak a nemrég elhunyt Csáky Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanárnak.
Virág Gábor a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója beszédében kiemelte, Bori Imre egy olyan megkerülhetetlen személyisége volt az irodalmunknak, a Forumnak, az Újvidéki Magyar Tanszéknek, a Híd folyóiratnak, amelyről nem szabad megfeledkeznünk.
– A könyveit olvasva, olyan érzésünk lehet, mint ha a saját történetünket olvasnánk, a vajdasági magyarság 20. századi történetét. Érdemes arra is odafigyelni, hogy szinte atyai gondoskodással beszélt és gondolkozott a közösség sorsáról, jövőjéről és lehetőségeiről. Ennek tudatában pedig kötelességünk megemlékezni róla – mondta Virág Gábor, aki Bori Imrének a Forumnál megjelent köteteiről, illetve azokról a nehézségekről, kihívásokról beszélt, amelyekkel a Könyvkiadó Intézetnek ma szembe kell néznie.
Toldi Éva, a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének vezetője Bori Imrének a vajdasági magyar irodalomhoz fűződő kapcsolatáról tartott előadást.
 – Az első munkahelyem a Híd szerkesztőségében volt, amelyet Bori Imre szerkesztett akkor, így közelről láthattam, hogy Bori Imre hogyan szerkeszt, és hogyan alakítja tulajdonképpen a vajdasági magyar irodalmi életet. Bár azt, hogy hogyan alakította, csak most, húsz év múltán lehet igazából megítélni. Bori Imre teoretikusa és irodalomtörténésze a vajdasági magyar irodalomnak. Feltétlenül kiemelném az integráló szerepet. Talán Szenteleky óta nem volt olyan integráló egyénisége a vajdasági magyar irodalomnak, mint Bori Imre – hangzott el Toldi Évától, aki anekdotákat is megosztott Bori Imrével kapcsolatban. Többek között azt, hogy egy rettegett tanárként tartották számon.
Az ünnepség keretében Kappanyos András, a HUN-REN Irodalomtudományi Intézet igazgatóhelyettese és a Modern Magyar Irodalmi Osztály osztályvezetője Változó episztémék között címmel tartott előadást, amely keretében Bori Imréről, mint a magyar avantgárd újrafelfedezőjéről és az újra kanonizálójáról beszélt.
Utasi Csilla, a Magyar Tanszék tanára Bori Imre komparatisztikai tanulmányairól ejtett szót.
Az esemény a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával jött létre. A megemlékezésen jelen volt Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának kulturális ügyekkel megbízott tagja, és Kormányos Katona Gyöngyi, az MNT Kulturális Bizottságának tagja.
A megemlékezés kötetlen beszélgetéssel zárult.

Termékeny életművének egy része / Ótos András felvétele

Termékeny életművének egy része / Ótos András felvétele

Nyitókép: A családtagok, egykori munkatársak, tanítványok, tisztelők / Ótos András felvétele