2024. április 27., szombat

Beszélgetés a Kövecsek felett

Bemutatták Vasagyi Mária új kötetét

A Mindjárt itt a Herkulesz! című irodalmi est keretében mutatták be Vasagyi Mária Kövecsek című, kisprózákat tartalmazó, a zEtna Kiadó gondozásában megjelent új kötetét a zombori Magyar Polgári Kaszinóban.
A közönséget Wilhelm József köszöntötte és felolvasott a kötetből.
A szerzővel Antalovics Péter és Beszédes István beszélgetett.
A szerző egyedi mesélő stílusával a középpontban szó esett a könyv születéséről, üzenetéről, a szerkesztés folyamatáról, további írói tervekről.  
,,Ebben a kispróza-füzérben kicsiben, szilánkosan megjelenik mindaz, amit Vasagyi Mária elbeszélői galaxisa, sűrű szövetű, már megjelent vagy most íródó regényei és elbeszéléskötetei magukba foglalnak: a családi mitológia, a közép- és nyugat-bácskai miliő, a sodródó embert meghurcoló történelmi sorsfordulók, impériumváltások, a világ- és a létértelmezés tézisei... Akár a korábbiak kulcsaként is felfogható ez a hatvanhat, egy szuszra olvasható, virtuóz szöveg, és lehetőség az időzavarral küzdő olvasó számára, hogy pár perc alatt nagy tereket járjon be és kivételes élményben részesüljön”  – olvasható egyebek között a könyv ismertetőjében.
Egy érzékletes részlet a könyv hangulatát és tartalmát illetően:
,,...és a bolondos bátyám körül gályázta a gramofonos asztalt s karjaival kaszáló mozdulatokat tett, jól állt neki, pedig utálta a földmunkát, tetszett, hogy egyszer csak megállt a levegőben a keze, s az ujjai forogtak, tekeregtek külön-külön, most el ne röhögd magad, sziszegte Dede, és akkor sercegés, nyiszorgás hallatszott, már megint megakadt ez az átkozott tű, kapta le a bátyám a lemezről a gramofon karját, a ronda állatfejet, még szeme is volt, ahol óvatosan fogták, amikor egyetlen fogát a kopott bakelitkörökre helyezték…”
A est végén a szerző dedikálta az olvasóknak könyveit.

Nyitókép: A szerző a kérdezők koszorújában / Juhász Emma felvétele