2024. április 27., szombat
ÚJ KÖNYV

Öröklődő történetek

Lévai Katalin: Az örökhagyó, Kocsis Kiadó, 2023

Az örökhagyó – A Reök család regénye Lévai Katalin tizenötödik könyve, a trilógia harmadik része. Az író valósághűen, mégis lírai hangvételben regéli el Reök Iván királyi főmérnök, országgyűlési képviselő, felvilágosult szellemű nagybirtokos, a szegedi gyönyörű, szecessziós Reök-palota építtetőjének és családjának történetét. A szerző a ma élő utódokkal együtt kutatta Munkácsy Mihály leszármazottainak mozgalmas életét. A könyvben különös érzékenységgel eleveníti meg a karaktereket, ,,szinte belebújik hősei bőrébe” – fogalmaz a tetszetős (fedőlapon a Reök család 1900 körül) kötetet hátlapján a gondozó, a Kocsis Kiadó. 

,,A nemzedékről nemzedékre öröklődő kis történetekből áll össze az úgynevezett történelem. A távoli események sajátunkká válnak, s végül jelenné lesz a múlt” – ez Lévay Katalin írói hitvallása, amely az elbeszélésmód különös meseszövését adja, ennek a könyvnek az esetében is. 

Reök Iván, városa iránti mély elköteleződése és büszke hazafisága ellenére, idős korában mégis kénytelen szerb gazdálkodóvá válni trianoni döntéssel elcsatolt birtokán, Horgoson. Alakja tehát igazán regénybeillő, mégsem ő, hanem fia, Andor lett a regény igazi hőse. 

,,Így hallottuk a mesét, és e szerint élünk: a mesebeli fiú kiáll minden próbát, és végül legyőzi a borzalmas sárkányt. Ezért nem tudjuk elfogadni, hogy Andort legyőzték, és a történetnek itt vége van”– fogalmaz a könyvről Regős István.

Ellent kell mondanunk, mert minden bizonnyal a történetnek nincs vége az elolvasással, folytatódhat az olvasó képzeletében tovább. Lévai Katalin Az örökhagyó című könyvével legutóbb a VM4K-ban mutatkozott be. A vajdasági könyvbemutatók alkalmával kedvezményes áron vásárolható meg a kötet, illetve a westbook.rs online könyváruház kínálatában is megtalálható.