2024. április 27., szombat

A zEtna 20. irodalmi fesztiválja

A huszadik, jubileumi fesztivál résztvevői a földtörténetünk legújabb időszakának, az antropocén kor kihívásaira igyekeznek választ adni az írásaikon, alkotásaikon keresztül.

– Olyan tájban élünk, amelyet ember formált és a természet benne egyre inkább vendég, üzenetei pedig például a klímaváltozás és a különféle időjárási katasztrófák. Az antropocén irodalmában pedig gyakorta alaphangon apokaliptikus és disztópikus témák ütik fel a fejüket, illetve ezzel és a hideg, kultúra alatti emberi erőszakkal szegül szembe a maga szerény, békés eszközeivel az író. Úgy száz évvel ezelőtt írta le Lovashadsereg című regényében Iszaak Babel, hogy „Volhíniában nincs többé méh”. Ez nemhogy érvényes ma is, de mintha a háborús tüzek füstje azóta se ereszkedett volna le. A fesztivál tíz íróvendégének válaszaiban nyilván legalább ugyanennyi válasz is adódik majd erre a dilemmára – nyilatkozta ennek kapcsán Beszédes István, tágabb régiónk első internetes irodalmi folyóiratának a szerkesztője, a fesztivál főszervezője, majd pedig hozzáfűzte, hogy a tájalakítás, vagyis a geomantia a zEtna szellemi terében mindig is egy játékos-utópisztikus szervezőelvet képezett.

– Lehet, valaki még emlékszik is rá: a zEtna – magazin a vulkán alatt közvetlen előde egy Óriástájirat elnevezésű sorozat volt. Ez a keret lassan láthatatlanná, üvegkupolává lett, de még ma is össze tudja tartani a horizontot – jegyezte meg Beszédes, és elmondta, hogy az íróvendégek mögött persze frissebb vagy régebbi kötetek is állnak, amit szeretné, ha a fesztiválon eltitkolnának, hogy az íróról tudjunk meg többet.

– De ez persze most sem fog sikerülni. Ezek a könyvek, papírkorpuszok fontosak, bennük a korszak értésének kulcsa, a kanonizálásnak ellenálló magántörténelem – emelte ki a főszervező.

Egyébként az idei fesztivál első napja éppen az internetes irodalmi folyóirat születésnapjára esik.

A november 4-ig tartó idei fesztiválnak tíz író, egy képzőművész és három zenész lesz a vendége. 

Így a Zentai Alkotóházban, november 2-án, csütörtökön este hat órakor Bakos Anita képzőművész kiállításának a megnyitásával tárja ki kapuit az idei, „antropocén” irodalmi fesztivál. A megnyitón a fesztivál főszervezője, a friss kötete kapcsán megidézi Sinkovits Pétert, a zEtnában és a fesztivál szervezésében is az egykori kollégáját. Ezt követi az idei fesztivál képzőművészével, Bakos Anitával, majd pedig az úgyszintén friss kötetes Sándor Zoltánnal és Vasagyi Máriával történő beszélgetés. November 3-án, pénteken délután öt órától Géber László, Antalovics Péter, P. Nagy István és Bicskei Gabriella lesz a fesztivál vendége, november 4-én, szombaton pedig Takács Nándorral, Ladányi Istvánnal, Kerékgyártó Istvánnal és Oto Horvattal történő beszélgetést hallgathatnak meg az irodalomkedvelők, az idei fesztivált pedig a Bakos Árpád Kovács Nemes Andorifj. Kucsera Géza alkotta trió kamarakoncertje zárja majd.

Beszédes István azt is elmondta, hogy kisebb programváltozás lehetséges, így a frissülő műsort a zEtna portálján (www.zetna.org) és közösségi oldalán (https://www.facebook.com/ZEtnaKiado) találhatják meg az érdeklődők.

Beszédes István lapunknak nyilatkozva érdekességképpen elmondta azt is, hogy az eddigi 19 irodalmi fesztiválnak összesen 225 programpontja, 650 vendége és tíz és fél ezer látogatója volt.

Az eseményt támogatja a Magyar Nemzeti Tanács, a Szerb Köztársaság Művelődési Minisztériuma és a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság. A zEtna Irodalmi Fesztiválja az MNT kiemelt rendezvénye.