2024. június 3., hétfő

Mintegy

PIROS CERUZA

Aki rendszeresen olvas újságot, néz televíziót, vagy hallgat rádiót, biztosan fel tudna sorolni néhány olyan szót, kifejezést, amelyeket annyiszor olvas, hall, hogy már unalmassá válnak. Számomra újságolvasóként ilyen a szervezésében megrendezésre kerül, az elnevezésű rendezvény, a sor kerül, a rendelkezik, a biztosít, és ebben a sorban „kivívta” magának a helyet a mintegy is. Egyre inkább úgy tűnik, nem tudunk számot említeni anélkül, hogy ne szerepelne előtte a mintegy, legtöbbször fölöslegesen, ami arra enged következtetni, hogy talán nem is ismerjük a szó jelentését, nem tudjunk, milyen esetekben kellene használni.

A mintegy jelentései ugyanis: 1.Körülbelül, 2.Szinte, hogy úgy mondjam. (Félreállt, mintegy utat engedve másoknak.) A témánk ezúttal az első, ’körülbelül’ jelentésű mintegy, amely számos példában szerepel:

A találkozón mintegy tizenöt hazai és külföldi szervezet képviselője vett részt.

Bajával közösen májusban már beadtak egy IPA-pályázatot, s ha nyernek, akkor a község mintegy 400000 eurós támogatást fog kapni a szennyvízhálózat kiépítésére.

Az idei topolyai tornára mintegy 51 csapat nevezett be.

Mintegy 24-en meghaltak pénteken Szomália fővárosában.

Ezeken a példákon kívül olvashatunk még mintegy 15 érdeklődő fiatalról, mintegy 20 méterről rúgott gólról, mintegy 2157244 dináros projektumról is.

Helyettesítsük be a példákban a „mintegy” helyére a „körülbelül”-t, és máris látjuk, miért hat furcsán. A mintegy tizenöt szervezet azért különös, mert kis számról van szó, tehát könnyen megszámolható, hogy tizenhárom, tizennégy vagy tizenhat szervezet képviselteti-e magát (de biztosan nem tizenöt és fél); a mintegy 400000 ezer eurós támogatás azért, mert a hozzávetőleges mennyiséget jelölő szó után mégis egy kerek szám következik számjegyekkel leírva, és ha számokat látunk, eleve pontosabb mennyiségre gondolhatunk. A mintegy 51 csapat esetében azt kellene eldönteni, hogy 51,5, 51,8 vagy netalán 50,5 csapat jelent-e meg a tornán, és ahogy a csapatok számát nem lehet tizedekben mérni, úgy nem beszélhetünk mintegy 24 emberről sem: vagy 23, vagy 24, vagy 25, de semmiképpen nem mintegy 24. Ugyanígy minden bizonnyal egyik szurkoló sem fog mérőszalaggal a pályára rohanni, hogy igazolja, 20,1 vagy 19,8 méterről rúgták-e a gólt, ha netalán a húsz méterről szerzett gól elé elfelejtjük kitenni a „mintegy”-et. A mintegy 2157244 pedig azt bizonyítja, hogy sok esetben a jelentés ismerete nélkül, automatikusan, gondolkodás nélkül „mintegyezünk”, ha számot látunk, mintha az a szám sajátja lenne.

Vagy talán minden esetben ennyire bizonytalanok vagyunk, ha számadatról beszélünk? El akarjuk kerülni, hogy szóvá tegyék, ha nem pontosak az adatok, és ezért „mossuk kezeinket” a mintegyezéssel? Pedig van szám mintegy nélkül is, és hacsak nem például tudományos munkáról vagy statisztikáról van szó, nem fogják számon kérni, ha nem jelezzük a számadat hozzávetőlegességét. Ha mégis ragaszkodunk ehhez, bő a választék: körülbelül, megközelítőleg, közel, csaknem, nagyjából, hozzávetőleg, nem egész, majdnem, kevés híján, (stílustól függően) uszkve, cirka, durván.

Az értelmező kéziszótárban a mintegy mellett a „vál” stílusjelzés található, ami azt jelenti, hogy a szót a választékos, igényes, emelkedettebb stílusban használják, a példáinkról mégsem a választékosság, igényesség juthat az eszünkbe, mert a sajtó elkoptatta ezt a szót. Hagyjuk tehát pihenni egy kicsit…