2024. május 20., hétfő

Elhallgatott az orgona

Lebontották a feldbachi Szent Leonárd-templom orgonáját – A zentai Jézus szíve templom leendő hangszere Taksonyban várja további sorsát

Január elején szólalt meg utoljára régi helyén a feldbachi Szent Leonárd-templom orgonája. Az osztrák városka nagytemplomában többé már nem lesz hallható az 1941-ben épült hangszer, hiszen lebontották, sípjait gondosan bedobozolták, és elszállították Taksonyba, ahol egy raktárban pihen a felújításig, és várja további sorsát. Utolsóként Szakály József szabadkai plébános és Borbély Zoltán, az Újvidéki Művészeti Akadémia orgonatanára szólaltatta meg a hangszert, amely a zentai Jézus szíve templomba kerül.

A feldbachi orgona régi helyén, a karzaton

Mint arról már több ízben írtunk lapunkban, a zentai templom orgonája már nem alkalmas komolyabb hangversenyek megszólaltatására,mivel egyrészt csak erősen behatárolt zeneirodalom szólaltatható meg rajta, másrészt műszaki állapota sem megfelelő. A hangversenyekre pedig igényt tartana a közönség. Ezt bizonyították az elmúlt évek is, amikor minden koncerten megteltek a padsorok a templomban.

Borbély Zoltánt az újabb fejlemények kapcsán kerestük meg.

Borbély Zoltán: Hála és köszönet minden segítségért (Fotó: Gruik Ibolya)

Tavaly sikeres jótékonysági koncerteket tartottak, többen adakoztak és támogatták a kezdeményezést, hogy új orgonát építsenek a Jézus szíve templomban. Milyen előrelépések történtek az utóbbi hetekben?

– Fontos hangsúlyoznom, hogy a Jézus szíve templom új orgonája használt, viszont alapos felújításon és átépítésen esik majd át, s ennek köszönhetően a mintegy négyszázezer eurós költséget, amelybe egy hasonló nagyságú és minőségű új orgona kerülne, nyolcvanezerre sikerült mérsékelnünk. Január 9-én még játszottunk a feldbachi régi hangszeren, azután Varga László orgonaépítő és munkatársai lebontották. Fontos volt, hogy kipróbáljuk és hangmintákat készítsünk további elemzés céljából, mert az eredeti hangviszonyokat egy ideig még csak felvétel alapján tudjuk tanulmányozni. Az orgonaépítővel közösen megállapítottuk, hogy a Jézus szíve templom leendő orgonájának változatos, egyéni hangszínei vannak, sípanyaga jó minőségű. Valószínű, hogy Zentán még teltebben, erőteljesebben szól majd, mint régi helyén, hiszen a templomtér a feldabachihoz képest kisebb.

A feldbachi Szent Leonárd-templom

Mikor épült a feldbachi hangszer, ki készítette?

– 1941-ben a salzburgi Max Dreher orgonaépítő mester készítette. Az ottaniak nagyon büszkék arra, hogy ez az orgona a háború ideje alatt épült. Méreteit tekintve háromszor akkora, mint a zentai, ami azt jelenti, hogy szinte a teljes orgonairodalmat meg lehet szólaltatni rajta.

Milyen munkálatok kivitelezését tervezik az idén?

– A teljes projektum atervezés,a lebontás, a szállítás, a raktározás, a felújítás és a felépítés munkálatait foglalja magában. Február 1-je nagy előrelépés volt számunkra, ugyanis a tartományi kormány ekkor döntött kérvényünk ügyében, és kétmillió dinárt jóváhagyott a munkálatok folytatására. Ez hatalmas segítség, ugyanis a hangszer egy részét negyven-ötvenezer euróból is működőképessé lehet tenni. Eddig tízezer euró értékű tiszteletdíjat fizettünk ki, és az imént említett támogatással együtt jelenleg huszonnégyezer euró áll rendelkezésre. Reményeink szerint az év végéig előteremtünk még legalább kilencezer eurót, s így várhatóan idén november végéig felállítjuk új orgonánk kisebbik felét.

(Nyolclábas nyelvregiszter

ládában)

Ha minden a megfelelő ütemben halad, mikorra épülhet fel az új hangszer?

– Ha minden rendben megy, kb. két év múlva teljesen elkészül. Az orgonaépítőnek egy évig kell dolgoznia a régi hangszer felújításán,emellett időbe telik az anyagiak gyűjtése és pályázati úton való előteremtése.

A pénz előteremtése érdekében folytatódnak a jótékonysági koncertek is?

– Igen, koncerteket is szervezünk. Érdekes és változatos programokra számíthatnak az érdeklődők, de egyelőre részleteket nem mondanék. Elképzeléseink szerint Mága Zoltán ismét itt lesz, de zongorahangversenyt és még sok más fellépést tervezünk.

Most például jótékonysági orgonabált hirdettünk meg február 18-ára a zentai Tisza-part–Alvég helyi közösségben (II. helyi közösség).Jegyeket hétköznapokon reggel 8 órától déli 12-ig a Jézus szíve templom plébániáján vásárolhatnak ezernégyszáz dinárért. A program változatosnak ígérkezik, fellép a Musica Sacra énekegyüttes és mások. Jómagam is muzsikálni fogok az esten.

Homlokzati sípok a padok között

Úgy tudom, az ön kezdeményezése volt, hogy lecseréljék a Jézus szíve templom orgonáját.

– Ez a gondolat már több mint tízéves. Akkor indult az egyházzenei fesztivál, amelyet Szakály József barátomnak köszönhetünk, és ezzel egy időben jelentkeztek a gondok az orgonával. Kiderült, hogy például beragadnak a hangok, és még sok más olyan probléma is felmerült, ami akadályozta vagy egyszerűen lehetetlenné tette a művészi előadást. Tavaly kínálkozott egy jó lehetőség, amit megpróbáltunk megragadni. Kinn élek Grazban, a feleségem ott doktorál. Az ő egyik tanára keresett meg, hogy Feldbachban lebontják az orgonát, és esetleg ingyen megkaphatjuk. Ennek jártam utána, felvettük a kapcsolatot az egyházközséggel, és ahelyi pasztorális tanácspozitív döntést hozott ebben az ügyben. A lebontási és a szállítási költségeket mi vállaltuk.

Önnek, aki Grazban él, miért olyan fontos a zentai templom új orgonája?

– Egyelőre még ott élünk, de másfél-két év múlva hazaköltözünk a családommal. Én ennek a közösségnek szeretném az életemet szentelni. Újvidéken a zeneakadémián van állásom, és rengeteg tervem van Zentával és a majdani zentai orgonával.

***

A Cor Jesu Alapítvány köszönetet mond az adományozóknak és támogatóknak: a híveknek és zenebarátoknak, a zentai önkormányzatnak, Širková Anikó polgármesternek, a VMMI-nek, Hajnal Jenő igazgató úrnak, a tartományi kormánynak, külön köszönet Pásztor Istvánnak, a tartományi kormány alelnökének, valamint a VMSZ-nek, hogy a Tartományi Képviselőházhoz benyújtott kérvényünk előmozdítása ügyében készségesen segített, köszönet a Magyar Emberi Jogok Alapítványnak, a Panon Kft. könyvelőcégnek, DušanNikolićésDraganTevdenićjogászoknaka Cor Jesu Alapítványnak nyújtott támogatásért, alapítványunk kuratóriumi tagjainak a kreatív és kooperatív munkáért, valamint Zabos Kornélnak alapítványunk honlapjának elkészítéséért. Hála és köszönet azoknak, akik imával kísérik projektumunk megvalósulását.

Borbély Zoltán magiszter, az Újvidéki Művészeti Akadémia orgonatanára, a zentai Cor Jesu Alapítvány ügyvezetője