2024. május 3., péntek

1956 a Vajdaságban

Dokumentumfilmek, tévéfilmek készülnek az NFI támogatásával

Televízió és streaming szolgáltatásra készülő filmek gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI): a támogatott alkotások között szerepel többek között Csehov Ványa bácsi című darabjának tévéfilmes feldolgozása, valamint a magyar uralkodók és nemesek itthon kevésbé ismert lányainak élettörténetét bemutató dokumentumfilm-sorozat is.  
1956 a Vajdaságban címmel készít dokumentumfilmet Lavro Ferenc újvidéki származású rendező. Az alkotás az 1956-os magyarországi események vajdasági magyarok identitására gyakorolt hatását vizsgálja, bemutatva a forradalom magyar menekültjeinek jugoszláviai fogadtatását – olvasható egyebek között az összegzésben.
Az NFI közleménye felidézi, hogy az intézet 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton.
A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek – írják.
A tájékoztatás szerint a Televíziós Döntőbizottság ezúttal egy tévéfilm, egy rövidfilm, négy dokumentumfilm- és ismeretterjesztő-sorozat gyártásának szavazott meg támogatást. (MTI)

Nyitókép: forrás: lavroferenc.com