2024. április 28., vasárnap

A magyar filmtörténet fontos mérföldköve

Jancsó Miklós Szegénylegények című magyar játékfilmjét tekinthették meg a jelenlévők a szabadkai Szekeres László Alapítvány klubhelyiségében

Csütörtökön este Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész Szegénylegények című fekete-fehér magyar játékfilmjét tekinthették meg a vendégek a szabadkai Szekeres László Alapítvány klubhelyiségében. Az 1965-ben készült filmdráma a szabadságot eltipró rendszerek kortól függetlenül érvényes, sokkolóan pontos látlelete. Jancsó Miklós ezzel az alkotásával a film formanyelvének világhírű megújítója lett.
A megtörtént eseményeken alapuló Szegénylegények a filmrendező legismertebb alkotása, a magyar filmtörténet fontos mérföldköve, a modernizmus nemzetközileg ismert és elismert alapműve. A művész történelmi parabolája a hatalom és az egyén komplex viszonyát modellezi. A történet a következő: 1869-ben a kormány elrendeli a betyárvilág felszámolását. Az elfogott gyanúsítottakat az alföldi sáncba zárják. A vádlottak egy részét szűk magánzárkában tartják, a többiek a magas falak között, a szabad ég alatt alszanak. A kihallgatások a közeli tanyán zajlanak. A csendőrök a legkülönbözőbb lélektani módszerekhez folyamodnak a rabok megtörésére. A gyenge pontjaikat kihasználva kegyetlen játszmát űznek velük.
Jancsó Miklós filmnyelvének lényege az erőteljes stilizáció. A Szegénylegények labirintusszerű fekete-fehér terei erőszakosan lehatárolják az alföldi táj végtelenségét. Az epizodikus történetben a szereplők jönnek-mennek, a hatalom képviselői állandóan cserélődnek. Nincs kísérőzene, csak zajok és rövid, tőmondatokból felépülő párbeszédek. Az ember és történelem viszonya, a hatalom működése vagy a szabadság lehetősége rendkívül absztrakt, nehezen megragadható problémák. Jancsó Miklós egy csak rá jellemző alkotói módszerrel mégis képes megmutatni a láthatatlan folyamatokat és együtt gondolkodásra hívja a nézőt. 
A hazai szakemberek rendre a legjobb magyar alkotások között említik. A film több díjat is elnyert, egyebek közt a rangos londoni filmfesztiválon a legjobb külföldi film díjával is kitüntették.
A film forgatókönyvírója Hernádi Gyula, az operatőr Somló Tamás. A főszereplők Görbe János, Latinovits Zoltán, Molnár Tibor, Kozák András, Agárdy Gábor és Barsi Béla.