2024. május 20., hétfő
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Az anyák megmentője

A palicsi Vigadóban mutatták be Koltai Lajos Semmelweis című filmjét

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Vándormozi közös szervezésében szerda este a palicsi Vigadóban teltházas közönség előtt vetítették le Koltai Lajos, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező Semmelweis című filmjét. A romantikus történelmi és életrajzi dráma Semmelweis Ignác magyar szülésorvos életét és munkásságát dolgozza fel. A fordulatos alkotás megidézi a XIX. századi Bécs hangulatát, a korabeli kórház életre-halálra menő tragédiáit, az osztrák és magyar orvosok közötti feloldhatatlan ellentéteket és a gyötrő szerelmi vágyat.

Az anyák megmentőjeként emlegetett világhírű Semmelweis Ignácról készült filmet tavaly november végén mutatták be Magyarországon, hatalmas sikerrel. Ez után rögtön több díjat is kapott a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, valamint a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja is lett, és elnyerte a közönségdíjat. A mozikban eddig több mint háromszázezren voltak kíváncsiak az alkotásra.

A palicsi filmvetítést megelőzően Agárdi Gábor, a Pannon RTV igazgatóhelyettese beszélgetett Kovács Tamás szabadkai születésű színművésszel, a film egyik fő szerepének megjelenítőjével. Ezt követően az egybegyűlteket köszöntötte dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke és párt listavezetője a szabadkai önkormányzati választásokon, valamint Nágel János, a VMSZ szabadkai képviselő-jelöltje, majd Koltai Lajos rendező egy rövid videóüzenet formájában mesélt az alkotásról, és üdvözölte a vajdaságiakat.

Kovács Tamás Kollár Ferdinándot alakítja, aki a film egyik negatív karaktere, egy áskálódó rivális, aki árulásra készteti a doktor szövetségesét, Emmát. A színész elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy vajdaságiként ilyen színvonalas alkotásban játszhatott, és boldog amiatt, hogy már több mint háromszázezren megtekintették a Semmelweis című filmet.

– Örülök, hogy végre nem egy hős szerepébe, hanem egy negatív figurának a bőrébe bújhattam. Mindig izgalmas kihívás, ha az ember kosztümös filmben játszik. Önmagában a miliő, a jelmezek, a díszletek is teljesen más hangulatot közvetítenek. Például az orvosi köpenyek is meglehetősen szűkre voltak szabva, ami az embernek már rögtön ad egy tartást, máshogy kell benne létezni, viselkedni. Ugyanakkor a produkcióban kifejezetten megnyugtató volt színészként részt venni, ugyanis mindenre volt elegendő idő és kapacitás. A forgatás is kellemes hangulatban és szeretetteljes légkörben zajlott. Koltai Lajos könnyedsége átsugárzott ránk, átitatódott vele az egész légkör és ráragadt a stáb minden egyes tagjára is – emelte ki Kovács Tamás, majd hozzátette: reméli, hogy ez a film tud több lenni önmagánál,

– Ha nézők a későbbiekben nehéz életszakaszban lesznek és vissza tudnak erre a filmre gondolni, remélem erőt merítenek belőle, és valamilyen felemelő érzés jut majd eszükbe, hiszen ez az alkotás az állhatatosságról, a kitartásról és a szorgalomról is szól – fűzte hozzá a színművész.

Dr. Pásztor Bálint a médiának elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy Magyarországon ismét olyan filmeket forgatna, amelyek a történelmi nagyjainkat mutatják be, illetve a történelmi korszakainknak a legfontosabb elemeit vonultatják fel.

– Ha Semmelweis Ignác később született és élt volna, biztos, hogy ma Nobel-díjasként beszélnénk róla. Lényeges, hogy a történetét megismerjék a Vajdaságban élő magyarok is. Külön öröm és megtiszteltetés, hogy Kovács Tamás személyében vajdasági magyar szereplője is van a Semmelweis című filmnek, és annak is örülünk, hogy megtisztelt bennünket azzal, hogy el tudott jönni a díszbemutatóra – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint hozzátéve, az elkövetkező hetekben több vajdasági településen is bemutatják a Semmelweis és a Most vagy soha! alkotásokat.

A VMSZ elnöke, a párt szabadkai listavezetője a köszöntő beszédében kihangsúlyozta, a elkövetkező hetekben arról fognak beszélni, hogy az elmúlt 4 évben mit tettek a vajdaságiakért.

– Bízom benne, hogy a polgárok felismerik munkánkban a kitartást, az állhatatosságot és a szorgalmat, amiről ez a film is szól. A VMSZ úgy próbálja óvni a vajdasági magyar érdekeket, úgy óvja a vajdasági magyarokat, ahogy Semmelweis Ignác óvta a magyar anyákat – zárta gondolatait dr. Pásztor Bálint.

Az eseményen mások mellett jelen volt Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke, Deli Andor, a FIDESZ európai parlamenti képviselője, valamint dr. sc. Bagi Bojan, a VMSZ önkormányzati képviselő-jelöltje is.

 

Nyitókép: A filvetítés előtt Agárdi Gábor, a Pannon RTV igazgatóhelyettese beszélgetett Kovács Tamás szabadkai születésű színművésszel (Fotó: Molnár Edvárd felvétele)