2024. május 15., szerda

Érdemes megnézni újra meg újra

Beszélgetést és filmvetítést tartottak Radnóti Miklós emlékére a szabadkai SZLA-ban

A Szekeres László Alapítvány csütörtök esti rendezvényén Radnóti Miklósra emlékeztünk. A tragikus sorsú költő nyolcvan éve a második világháborúban vesztette életét munkaszolgálat közben. Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor, 2019-ben, Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogos verszarándoklatra vállalkozott, az elhurcolt munkaszolgálatosok emlékére. Útját végigkövette a Pannon RTV forgatócsoportja, és erről Radnóti nyomában címmel tizenhárom részes dokumentumfilm-sorozatot készítettek. 
Az est vendége Herczeg Zsolt, az alkotás rendezője volt, akivel L. Móger Tímea újságíró, költő beszélgetett a forgatásról, a zarándoklatról. Az est folyamán szó volt egyebek közt a filmkészítés körülményeiről, a kalandos útról, a meleg fogadtatásokról, és az alkotás megjelenéséről is, amely nem mellékesen a Covid idejére esett: 
– A sorozat első részének a premierje 2020. március 15-ére lett időzítve. Az volt a terv, hogy a Pannon Televízióban a 20 órás híradót követően lehet majd megtekinteni. Ezt azonban keresztülhúzta, hogy az államfő akkor jelentette be a járványhelyzetet, ami után jött egy rendkívüli sajtótájékoztató, ezért az első részt csak valamikor 22 óra után sikerült bemutatni. Ezek után viszont nagyobb problémák nem adódtak – emlékezett vissza Herczeg Zsolt. 
A sorozatról egész estés film is készült, ezt mutatták be számos filmfesztiválon, és díjak sokasága kísérte. Úgy a sorozat, mint a film iránt is nagy lett az érdeklődés, sokan pedig mindkét verziót látták. 
– A legnagyobb különbség a dinamikája. Talán jobb a sorozat, mert úgymond jobban belesüppedhetünk a történetbe, átélhetjük nézőként, a filmkészítés szempontjából pedig így részletesebben kibonthattuk a témát. Ugyanakkor pedig nagyon eltaláltnak gondolom a másfél órás verziót. Egyébként nagyon sok visszajelzést kaptunk, úgy a sorozattal kapcsolatban, mint a filmmel is. Valakik azt mondták, hogy nekik a sorozat sokkal többet adott, mások pedig azt, hogy jobban szerették a filmet, mert feszesebb tempójú, a sorozatot nem tudták követni – tudtuk meg Herczeg Zsolttól az alkotás utóéletével kapcsolatban. 
A Radnóti nyomában című sorozat epizódonként 20–25 perces és elérhető a YouTube-on, akárcsak a film is. Hozzászólások a mai napig érkeznek, hiszen olyan alkotásról van szó, amit érdemes megnézni újra meg újra. Készült egy hatvan perces filmváltozat is, a beszélgetés után azt tekinthettük meg. 
A sorozat után Herczeg Zsolt Antika címmel készített rövid dokumentumfilmet, amelyet szintén több fesztiválon mutattak be sikerrel és díjakat is nyert. Ahogyan pedig azt megtudhattuk, jelenleg egy portréfilmen dolgozik a kollégáival, amely Dormán Lászlót helyezi középpontba.

Nyitókép: Herczeg Zsolt és L. Móger Tímea a SZLA-ban / Lukács Melinda felvétele