2024. május 5., vasárnap
IN MEMORIAM CSÁKY S. PIROSKA

Aki minden könyvet kézbe vett

Ha valakiről elmondható, hogy szép kora ellenére az utolsó napig is életerős, aktív és munkaképes volt, akkor az Csáky Sörös Piroskára többszörösen is ráillik. A költészet napján még kórustagként énekelt, majd a Magyar Kultúra Lovagjaként koszorúzott Újvidéken a Fehér Ferenc-szobor előtt. Vasárnap részt vett a ferencesek mise utáni agapéján, ahol emlegette a majd két évszázadot (!) átölelő délvidéki egyházi kiadványok „jegyzékének” és a Szent Erzsébet-ábrázolások Vajdaságban könyve újabb kiadásának lehetőségét, majd szerdán számítógépén elvégezte a hétvégi Előretolt Helyőrség Bori Imre-emlékszámba készült írása revízióját, s pénteken reggel – nem kis döbbenettel – már halálhírét vettük. Mit hagyott maga után?
Volt, akinek könyvtárosa, többeknek egyetemi tanára, e sorok írójának meg egykoron könyvtárosa, majd kiadóvezetőként a Forum Könyvkiadó szakavatott bibliográfusa. Nélküle nem lennének könyvészetileg feldolgozva a két háború közötti vajdasági magyar könyvek (e könyvét 1988-ban jelentettük meg, amely mintegy 450 tételt tartalmaz). Majd ezt követte a Forum Könyvkiadó 1957–1987 közötti időszakának bibliográfiája (Fehér Kálmán és Bori Imre bevezetőivel), s folytatódott az 1957–2006 közötti időszakban megjelent könyvek földolgozásával, amely kötet előszavát – Csáky Piroska felkérésére – e sorok írója írta, s ebbe már egy rövid kiadótörténet is belefért. Talán sikeresre is kerekedett, mert a tíz évvel később, immár utódaim révén e bibliográfia bővített kiadásakor ezt az előszót meg is ismételték. Ez a  kötet már nem kevesebb mint 2500 tételt tartalmazott. Nagy kérdés, hogy ki tudja majd folytatni azt a munkát, ami Csáky Piroska halálával megszakadt.
Továbbá jelentős munkái között kell említeni A jugoszláviai magyar könyv 1945–1970 címűt 1973-ból, amely részletes bevezető tanulmányt tartalmaz, s amely bölcsészdoktori értekezése is volt. Ebben a kötetében a jugoszláviai magyar szerzők kötetein felül ott vannak a magyar és a jugoszláv népek, sőt a világirodalmi fordításos kiadványok jegyzékén túl a szótárak és egyéb nyelvészeti kiadványok, a pedagógiai segédkönyvek, képzőművészeti kiadványok, tankönyvek, sőt egészségügyi és mezőgazdasági kiadványok is. Ugyancsak a jelentősebb publikációi között említhetjük a Bori Imre-bibliográfia (1950–1992) címűt, amely megjelenésekor 2300 bibliográfiai egységet tartalmazott, de Csáky Piroska Bori halála évében, 2004-ben ezt kibővítette, és a Híd egyik az évi őszi számában adalékaival ki is egészítette, úgyhogy ma teljes rálátásunk van irodalomtörténész akadémikusunk munkásságára.
Ennek a nekrológnak nem véletlenül adtam a fenti címet, hiszen bibliográfusunk mondta nemegyszer, hogy neki minden könyvet kézbe kellett vennie, mert anélkül nem tudta volna leírni és földolgozni tudományos alapokon is a kiadványokat. Sorszámozni, címnegyedeket földolgozni, elő- vagy utószó leírása, fontos műszaki adatok bevitele, megfelelő nemzetközi jelzetek feltüntetése… Viszont mindezt nagy alázattal és odaadással végezte. A Magyar Tanszék könyvtárának a megalapítása is az ő és Penavin Olga, valamint Szeli István nevéhez fűződik. Könyvtárosként pedig mindig tudta, melyik vizsgához mit kell a hallgatónak ajánlani. Tanárként viszont nem egy könyvtárosi generációt nevelt ki.  Mindemellett számos kiállítást is szervezett a tanszéken: emlékezetesek a Kalangya és a Híd folyóiratok évfordulójára készültek, de az írói életrajzokat művelődéstörténeti szempontból is bemutatók, mint például a Kosztolányi-, Szenteleky-, Szirmai-, Sinkó-, Gál-, Majtényi-… kiállítások.
Egykori évfolyam- és tanártársa, Gerold László írta Csáky Piroskáról, a tanszék negyvenöt éves évfordulója alkalmából, hogy írásait, tanulmányait, kiállításszervezéseit mindig „nagy-nagy gondossággal állította össze… akár nyomdatörténet, könyvtárosképzés, olvasónevelés a tárgyuk: van bennük szakmai jártasság és felelősség, és ami ugyancsak nem mellékes: szeretet van bennük, sok-sok szeretet, ami őt múlhatatlanul jellemzi”.

Nyitókép: Csáky Sörös Piroska (1938–2024) / Dávid Csilla felvétele