2024. április 30., kedd

Egyszer volt, hol nem volt

A Mesélő Népkör rajz és meseíró pályázat díjátadó ünnepségét tartották meg a hétvégén

Megtelt szombaton szabadkai Népkör MMK nagyterme, ahol a Népmese fesztivál Mesélő Népkör című rajz és meseíró pályázatának a díjátadóját tartották meg. A pályázatra a népmese írás és rajzolás, illetve illusztrálás mellett, újdonságként az animációs alkotások kategóriájában is lehetett benevezni. A rajzok esetében az óvodások és alsósok alkotásait várták, a népmesék írásánál az alsósokét, az animációknál pedig a felsősökét és a középiskolásokét.
A meseíró kategória egyik zsűritagja Csík Mónika volt, akinek értékeléséből megtudhattuk, hogy nagy élménnyel olvasta a meséket, és különösen azokat szerette, amelyekben a kis írók párbeszéd formájában megszólaltatták a mesehősöket, így arra biztatja őket, hogy a továbbiakban is használják a párbeszédes szófordulatokat. Örömmel vette, hogy sokan merítettek a magyar népmesei hagyományból, ötvözve korunk jellegzetességeivel, így egyszerre hagyományos és modern mesék keletkeztek, amelyek a mai gyerekekről szólnak napjaink olvasóinak.
A beérkezett rajzokat Boros György értékelte:
– Sokan azt képzelik, hogy rajzolni könnyű, holott az illusztrálás, azaz képekben bemutatni azt, amit egy szerző írásban jegyzett le, nagyon is nehéz. A rajznak ugyanis hűen kell követnie a szöveget, az illusztrátoroknak tartaniuk kell magukat a leírtakhoz. A beérkezett rajzokat nézve mégis arra a megállapításra jutottunk a zsűritársakkal, hogy az alkotások minden évben egyre jobbak – emelte ki Boros György, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy mennyire fontos a pedagógusok szerepe.
– A gyerekek azt fogják tenni, amit a pedagógus mond. Ha pedig a pedagógus valamit rosszul mond, akkor a gyerekek rosszul fognak dolgoznak. Akadnak ugyanakkor kivételek is, kiemelkedő tehetségek, akik az esetleges téves utasítások ellenére is kiválóan alkotnak. Nehéz volt a díjakat odaítélni, mert sok jó munka érkezett. A rajzokon valamikor úgymond észrevehetők egyes iskolák, pedagógusok nyomai. Annyira felismerhetőek, hogy meg se kell fordítani a rajzlapot, máris látni azt, hogy melyik iskoláról és pedagógusról van szó. Ezek a pedagógusok szívvel-lélekkel dolgoznak, hogy kialakítsák a saját stílusukat, és azt átadják a gyerekeknek – hallottuk Boros Györgytől.
A díjakat Bodrogi Hajnalka, a Népkör MMK ügyvezető igazgatója adta át. A rendezvényen a budapesti Magyar Népmese Színház Az aranytollú madár című interaktív mesejátékát is megtekinthette a közönség.

A pályázat díjazottjai

A Népkörtől kapott lista alapján a meseíró kategóriában az első helyezett Döme Bence lett, a második Stipančević Lejla, a harmadik pedig megosztottan Pijukovity Mateo és Katona Máté. A zsűri dicséretben részesítette Gvozdenov Krisztiánt, Körmendi Márkot, Lulity Deniszt, Miskolci Némedi Kirát, Petyerity Hannát, Sípos Attilát, Stipančević Dánielt, Vojnić Mijatov Edinát, Beslić Stellát, Engi Adélt és Bozóki Zitát.
A rajzoknál az óvodások kategóriájában az első Gulyás Oldal Alíz lett, a második Fábiján Léna és Kancsár Zsófia, a harmadik pedig Hunyadi Zsolna, Kovács Eszter és Varga Dávid. Az iskolások kategóriájában első díjat Sándor Alíz és Takács Linetta kapott, másodikat Szrdity Milos, Maravity Hanna és Bozsik Edvárd, harmadikat pedig Móricz Botond, Vörös Romina, Búcsú Máté és Szegedi Gábor.
A zsűri két kollektív mentor díjat is odaítélt, az egyiket Faragó Gabriella osztályának (Október 10. Á. I., 4. osztály), a másikat pedig Grubanov Martinek Emília osztályának (Jovan Jovanović Zmaj Á. I., 2. osztály).
Az animációs alkotások kategóriájában a zsűri mind a négy pályamunkát különdíjban részesítette. A résztvevők és az alkotásaik a következők voltak:
Dubicsánac Lara – Magyar Népmesék, Ivan Goran Kovačić Á. I., Szabadka, felkészítő tanár: Kántor Erika. Máté Martin – Mátyás Király és az Igazmondó Juhász, Petőfi Sándor Á. I., Óbecse, felkészítő tanár: Dávid Bálint Adrienn.
A szabadkai Széchenyi István Általános Iskola 7. osztálya – A rókaszemű menyecske –, felkészítő tanár: Sándor Laura.
A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola 4. osztálya (4KUM) – Nem akarok hazudni – felkészítő tanár: Sándor Laura.

Nyitókép: A Magyar Népmese Színház előadásán, egyre több gyerek ment fel a színpadra / Lukács Melinda felvétele