2024. április 27., szombat

A vajdasági létérzés a színpadon

Ma bemutató a Zentai Magyar Kamaraszínházban

Tegnap tartották a Zentai Magyar Kamaraszínházban a Szedjetek szét című előadás nyilvános főpróbáját, amely Domonkos István életművén alapszik. A költő még a hetvenes évek végén hagyta el szülőföldjét, a Vajdaságot, ám önkéntes emigrációjában született szövegei arról tanúskodnak, hogy soha nem volt képes teljesen elszakadni tőle. Talán legismertebb műve, a Kormányeltörésben című poéma a mindenkori emigránsok, gastarbeiterek balladája. Máig sem veszített aktualitásából, sőt talán időszerűbb, mint valaha. Domonkos költészetén, prózáin és esszéin keresztül érvényesen fogalmazhatunk elmenésről és maradásról, az otthonukhoz való viszonyunkról, s arról, hogy miért nem vagyunk sohasem elégedettek saját helyzetünkkel, miért vágyunk minduntalan másra, többre. 

Az előadás közel kétórás, de igazán izgalmas, amelyben minden vajdasági magára ismerhet.

Mezei Kinga rendező rámutatott arra, hogy az előadás szövegkönyve Domonkos István A kitömött madár című regényén alapszik.

– Valójában nem a regényt dolgoztuk fel, ez csak a váza az előadásnak. Belesétálnak a terünkbe olyan karakterek is, amelyeket a Via Italia című kisregényből vettünk kölcsön, mint például Momčilo a szerb rendőr és a Deda karaktere. Ezenkívül vannak általunk kitalált figurák is, például a migráns fiú aki a Kormányeltörésben szövegével kommunikál velünk. Novellákból is kerültek bele részletek, valamint a Majdnem vers című költeményből is. Az alapanyag ezekből és a színészek által írt szövegekből állt össze. Az előadást valójában a pandémia alatt készítettük el a Kosztolányi Dezső Színházban. Az elején online próbáltunk, majd miután megengedték nekünk, élőben is próbáltunk. Összességében nem sok előadást ért meg, ezért Mészáros Gábor és Dévai Zoltán igazgatók úgy döntöttek, hogy az előadást Zentára hozzák. A saját társulatunkra osztottuk a szerepeket, leszámítva azt a három személyt, aki vendégként van jelent az előadásban. Pálfi Ervin, Hajdú Tamás és Mészáros Gábor maradtak a régi szereposztásból, az összes többi szereplő a mi társulatunkból van. Az előadás a vajdasági létérzést boncolgatja, az elmenni és itt maradni kérdésköre jelenik meg benne erőteljesen. A tengerparton játszódik és szezon zenészeket látunk, akik a parton vendégmunkásként muzsikálnak különböző bárokban. Rajtuk és a többi karakteren keresztül ismerjük meg valójában saját magunkat a színpadon. Olyan karakterek vannak a színpadon, akik bármelyik nap szembejöhetnek velünk az utcán, ismerjük őket és az életünk részei – mondta a rendező. 

Virág György Norvo karakterét játssza, akinek a fő motivációja a minél könnyebb pénzszerzés. 

– A karakteremnek fontosak az emberi kapcsolatok és jól megtalálta a helyét a zenekarban. Ugyan nem ő a bandavezér, de jól alkalmazkodik. Nagyon ügyes és feltalálja magát a legtöbb helyzetben, ha kell, akkor illegális dolgokat is elkövet, de ezen felül igyekszik szerethető lenni. Először furcsa volt a próbafolyamat, hiszen amikor megnéztem az eredeti előadás felvételét, nem értettem, hogy a színésztársam miért azt csinálja amit. Számomra a szövegkönyvből nem feltétlen azok a dolgok kerültek előtérbe, amiket a másik színész játszott. Megpróbáltam Virág Gyurisra csinálni, ahogyan minden karaktert szoktam – fogalmazott a színész. 

A hivatalos bemutatóra ma, csütörtökön 19 órakor kerül sor a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

 

Nyitókép: Az előadás során magunkra ismerhetünk, előjön a vajdasági életérzés (Fotó: Gergely Árpád)