2024. április 28., vasárnap

Szépen, magyarul

Megtartották a Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ megszervezte a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét. A felolvasási versenyre minden középiskolából négy tanulót jelenthetett be a felkészítő tanára. Egy előre begyakorolt, szabadon választott, 3 percnél nem hosszabb nyelvművelő, illetve esszészerű szöveget, majd a verseny második fordulójában a helyszínen kapott szöveget olvasták fel, tolmácsolták a diákok. 
Az 58. Szép Magyar Beszéd Verseny 24. vajdasági döntőjén a megjelent versenyzőket, felkészítő tanárokat, valamint a zsűri tagjait Kisimre Szerda Anna, a Kodály központ elnöke köszöntötte.
– A nyelv, az irodalom szeretete alapja magyar kultúránknak. Remélem, hogy a nyelvművelő szövegek és az irodalmi művek olvasásával egyre nő bennetek az igény a szép magyar beszéd iránt. Mai versenyünkre Kazinczy Ferenctől választottam egy idézetet: „A nyelv olyan, mint az ég a maga egymásba futó színeinek gyönyörű játékával.”Ezzel a csodálatos képpel érzékelteti Kazinczy a magyar nyelv sokszínűségét, változatosságát, szépségét. Annyi mindent ki tudunk fejezni különböző szóárnyalatokkal, rokon értelmű szavakkal, szókapcsolatokkal. Különböző helyzetekben, különböző emberekkel, különbözőképpen beszélünk, de, hogy mi kik vagyunk és milyenek vagyunk valójában, azt a nyelvünk, nyelvhasználatunk mutatja meg – mondta.
A zsűri tagjai Farkas Zsuzsa – a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub elnöke, Magyar Életfa Díjas nyelvművelő, Rácz-Ejzler Evila – kommunikáció és médiaszakember, újságíró, amatőr színész és Molnár Krekity Olga – a Magyar Életfa Díjjal kitüntetett, Radnóti-, Csokonai- és Latinovits-éremmel jutalmazott versmondó és versfelkészítő pedagógus voltak.
A Kazinczy Ferencről elnevezett verseny 24. vajdasági döntőjének továbbjutói az áprilisi győri döntőbe:
Berta Fanni, 4.osztály, Zentai Gimnázium, felkészítő tanára: Juhász Aranka 
Horvát Zsaklin, 3.osztály, Közgazdasági – Kereskedelmi Iskola, Óbecse, felkészítő pedagógus: Nagy Cigura Mónika 
Hugyik Sára, 1. osztály, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka, felkészítő tanára: Király Noémi
Sándor Heidi, 1. osztály, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka, felkészítő tanára: Király Noémi
Szebenyi Anita, 4.osztály, Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, Szabadka, felkészítő tanára: Pintér Molnár Edit 
A Szép Magyar Beszéd Verseny a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye, Topolya Község Önkormányzata és a tartományi oktatási titkárság támogatásával valósult meg.

Nyitókép: Ők öten képviselik a vajdasági középiskolásokat Győrben / Herceg Elizabetta felvétele