2024. április 27., szombat

Gyermeklapot minden tanulónak

Népszerűsítő körúton a Jó Pajtás és a Mézeskalács szerkesztősége

Az idei tanévben a gyermeklapok szerkesztőségének tagjai népszerűsítő körútra indultak annak érdekében, hogy minél több tanuló megismerje a gyermeklapokat. A program keretében ellátogatnak a vajdasági óvodákba és általános iskolákba, ahol bemutatják a magyar nyelvű vajdasági gyermeklapokat. Az interaktív bemutatókon a legkisebbeknek a Mézeskalácsot, az iskolásoknak pedig a Jó Pajtást szemléltetik. 
A szerkesztőség tagjai legutóbb Adorjánon és Magyarkanizsán jártak a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolákban. 
Kanyó Mária, az adorjáni iskola osztálytanítója elmondta, hogy több évtizede népszerűsíti és terjeszti az iskolában a Mézeskalácsot. A negyedik osztályos tanulók ezúttal a Jó Pajtással is megismerkedtek.
– A tanításban, különösen első osztálytól harmadikig, kiválóan fel lehet használni a Mézeskalácsot, mert először a kicsiket szólítja meg a versekkel, dalokkal. Harmadik osztálytól pedig a fogalmazástanításban tudjuk felhasználni a gyermeklapot, hiszen a gyerekek a korosztályukhoz tartozó társaik által írt fogalmazások, történetek alapján tanulnak legjobban, mert látják, hogy ők is éppen olyan nehézségekkel küzdöttek, mint ők, és hogy milyen jellegű írásokat alkotnak, így a gyerekek önbizalmát erősítik ezek a szárnypróbálgatások, és fontosak a gyermekrajzok is, amelyek megjelennek a lapban. Ezeket is nagyon szívesem nézegetik, és elemzik a tanulók, hogy milyen technikával készültek. Nagyon jó a kollégák munkáit is látni tanárként, hogy mi mindent készítettek a gyerekekkel. A negyedikes korosztály számára is találunk megfelelő anyagot, az ismeretterjesztő szövegek és más állatokat bemutató oldalak és történetek formájában. 
A Jó Pajtás is hasznos lehet a tanórákon. Mivel elég sok a tananyag, oda kell figyelni, meg kell tervezni, hogy mi az, amit be tudunk iktatni a tananyag mellett, és hozzá tudunk igazítani a követelményekhez – mondta Kanyó Mária.
A gyerekektől megkérdeztük, szeretnek-e olvasni, és miért kedvelik a gyermeklapokat.
 – Szeretek olvasni, leginkább a népmeséket kedvelem. Az iskolában a kedvenc tantárgyam az angol. Szabadidőmben a barátaimmal kerékpározunk, játszunk. A Mézeskalácsot is forgatom, kedvelem a kifestőket és az útvesztős feladatokat. A Jó Pajtás mostani bemutatkozóján leginkább a Vihogi oldal keltette fel az érdeklődésemet – mondta a negyedik osztályos, adorjáni Bognár Adél.
A magyarkanizsai negyedikes Farkas Eszter rendszeresen olvassa a Jó Pajtás gyermeklapot.
– Nagyon szeretek olvasni, leginkább a Harry Pottert kedvelem, de nemrég kezdtem egy új sorozatba. Olvasom a Jó Pajtást, tetszik benne a Vihogi, a Tiniturmix és a Bizalmas sorok oldal. Azért szeretem lapozgatni, mert sok érdekességet találok benne. 
– Szeretek olvasni, most Thea Stilton könyvei a kedvenceim, mert érdekes, izgalmas történeteket tudhatok meg. A Jó Pajtást olvasom és nagyon szeretem. Különösen a kvízeket meg a posztert – mondta Harmat Réka, a magyarkanizsai J. J. Zmaj iskola negyedik osztályos tanulója.

A J. J. Zmaj iskola Ady Endre-épületébe járó negyedik és ötödik osztályos diákok / Péter Edit, Török Erna felvétele

A J. J. Zmaj iskola Ady Endre-épületébe járó negyedik és ötödik osztályos diákok / Péter Edit, Török Erna felvétele

A magyarkanizsai iskola negyedikes és ötödikes tanulói / Péter Edit, Török Erna felvétele

A magyarkanizsai iskola negyedikes és ötödikes tanulói / Péter Edit, Török Erna felvétele

Nyitókép: Az adorjáni kihelyezett tagozat negyedikes diákjai és tanítónőjük / Péter Edit, Török Erna felvétele