2024. április 27., szombat

A világ amerikanistái nálunk tanácskoznak

Újvidék ad otthont a világ egyik legrangosabb tudományos összejövetelének

Az Újvidéki Egyetem Rektorátusának tegnapi ülésén bejelentették a 58. ICA – Amerikanisták Nemzetközi Kongresszusát, amelynek 2025. június 30. és július 4. között székvárosunk ad otthont. Dejan Madić, az Újvidéki Egyetem rektora szerint a világ egyik legrangosabb és legrégibb tudományos összejöveteléről van szó.
– Várhatóan 1500–3000 kutató érkezik majd hozzánk a világ minden tájáról, akik antropológiai, régészeti, építészeti, őslakosok és afroamerikai tanulmányok, társadalmi mozgalmak, közgazdaságtani, filozófiai, földrajzi, innovációs, történelmi, jogi, politikai, szociológiai vagy kultúratudományi kutatásaikat mutatják majd be. Az 58. ICA az Új kihívások, új terek mottót kapja. A találkozó célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs valóságra globális szinten, és életképes elméleti és gyakorlati javaslatok kidolgozására, hogy szembe tudjuk nézni a jelenlegi és jövőbeli kihívásokkal. Például a migrációs mozgásokkal, az emberi jogok romlásával, az erőszak terjedésével, az éghajlatváltozás jelentette veszélyekkel, vagy gyorsan terjedő fertőző betegségekkel. Számunkra létfontosságú, hogy egy balkáni perspektívát mutassunk meg – mondta a rektor.
Az Amerikanisták Nemzetközi Kongresszusa egy nemzetközi akadémiai konferencia az amerikai kontinens multidiszciplináris tanulmányainak kutatására. 1875. augusztus 25-én a franciaországi Nancyben alapították meg a tudósok fórumát, amely megalakulása óta rendszeresen ülésezik. A találkozók célja, hogy hozzájáruljon a néprajzi, nyelvészeti és történelmi tanulmányok előrehaladásához, valamint összekapcsolja az e tanulmányok iránt érdeklődőket.
Az ülésen részt vett dr. Marijana Dukić Mijatović, az Oktatási Minisztérium államtitkára is, aki kiemelte, hogy egy ekkora rendezvény megszervezése nagy megtiszteltetés számukra, de természetesen kihívásokkal is jár.
– Meggyőződésünk, hogy az előző kongresszushoz hasonló szervezési minőséget folytatni tudjuk. Mi, az Oktatási Minisztérium részéről nagyon örülünk, hogy ma itt lehetünk a találkozón. Sok várossal meg kellett küzdenünk a házigazda szerepéért, de sikerrel jártunk, és most be kell mutatnunk, hogy Szerbia folyamatosan tesz az innovációs lépések felé – hangsúlyozta az államtitkár, aki hozzátette, az Oktatási Minisztérium aktívan dolgozik a felsőoktatás nemzetközivé tételén és a tudományos eredményeink publikálásán.
Igor Crnobaracnak, Újvidék polgármester-helyettesének meggyőződése, hogy tudósaink rengeteget tanulhatnak a külföldi kollégáktól. Katarina Kovačević tartományi felsőoktatási altitkár pedig hozzátette, hogy köztársasági és tartományi szinten is támogatják a tudományos összejövetelt, amely nemcsak Újvidék szempontjából jelentős, hanem az egész ország érdekét szolgálja.
Az ülésen az Újvidéki Egyetem karainak képviselői mellett részt vett a salvadori dr. Walter Raudales, a Kongresszus Igazgatóbizottságának elnöke, dr. Manuel Alcantara alelnök, Spanyolországból és dr. Marcio Fernandes főtitkár Brazíliából.

Nyitókép: Dejan Madić, Marijana Dukić Mijatović, Katarina Kovačević, Igor Crnobarac és Bojana Kovačević Petrović szervező / Kasza Jennifer felvétele