2024. április 27., szombat

A vajdasági magyar irodalom java

A Forum két kiadványával mutatkozott be az újvidéki könyvvásáron

A Forum Könyvkiadó Intézet az Újvidéki Nemzetközi Könyvvásáron mutatta be először Lakner Edit Hetvenéves az Újvidéki Rádió hangjátékműsora és Jódal Rózsa Könyvek tengerében című kötetét. Virág Gábor a könyvkiadó intézet igazgatója szerint a könyvvásáron való részvétellel fontos megmutatni, hogy a Forum is jelen van a székváros kulturális életében.
Lakner Edit az Újvidéki Rádió hangjáték műsorának volt szerkesztője és dramaturgja. Több, mint 30 éve készíti a rádiós portrékat, amelyek keretében újságírók, színészek, szerkesztők, rendezők beszélnek életükről.
– 1991-ben kezdtem ezt a munkát, azóta folyamatosan készülnek portrék, több mint 120 készült már. Ezekből azt a 30-at választottam ki, amelyek a hangjáték műsorok történetéhez kötődnek – mondta a mű szerzője, aki három fejezetre osztotta fel a könyvet.
 – Az első fejezetben vannak a nagy öregek, akik itt voltak az alapításnál, például a színészek, akik máshonnét, valamilyen amatőr társulatokból, színházakból jöttek az Újvidéki Rádióba, és ők teremtették meg a hangjáték műsort. A középső fejezetben vannak azok, akik már itt kezdték a pályájukat, mint például Vajda Tibor, Ladik Katalin. A harmadik fejezetben azoknak a történetét ismerhetjük meg, akik már később jöttek. Életük egy szakaszát itt töltötték a hangjáték műsorban, de később a körülmények úgy hozták, hogy tovább léptek. Ők mondják el a történetüket, és hogy mit jelentett életükben a rádió.  Az alanyok azonban nem csak a rádióban töltött éveikről beszélnek, mindenki elmondhatta azt, amit szükségesnek és fontosnak tartott az életéről – fejtette ki Lakner Edit, aki a műsor indulására is kitért.
– Amikor kitört a háború, akkor nem volt pénz, a nyugdíjasok elmentek a rádióból, nem vehettünk fel színészt, a szerkesztők is elhagyták a rádiót, és valamivel meg kellett tölteni a műsort.  Akkor ráébredtem arra, hogy milyen csodálatos emberek vannak körülöttem. Nagy részük akkor már nyugdíjas volt, és gondoltam, alkalmat kellene adni nekik, hogy elmondják az életüket – tette hozzá.
 A könyv elején található egy kód is, amely segítségével belehallgathatunk a harminc portré hanganyagába is.
A bemutató második felében Jódal Rózsa kötetéről esett szó, ami az Újvidéki Rádió Szempont című műsorában elhangzott kritikáknak az összegyűjtött kiadványa.
 – Igyekszem úgy összeválogatni azoknak a könyveknek a listáját, amelyekről írni szeretnék, hogy változatosak legyenek. Így például válogatok anyaországi íróktól, a világirodalom nagyjaitól, Nobel-díjasoktól, az itteni szerb fiatal íróktól, akiknek a művei fordításban jelennek meg. Amire viszont kimondottan nagy hangsúlyt fektetek, az a vajdasági magyar írók könyveinek a bemutatása. Ők azok, akik tényleg bemutatják az itteni vajdaságot, a mai életünket. Eddig 250 könyvismertetőm jelent meg, ebből 51 került be a könyvbe, amiket Mihályi Katalin, a könyv szerkesztője válogatott össze – mondta Jódal Rózsa.
– Úgy gondolom, hogy a Forumnak mindig is megvolt a jelentősége, és remélem, hogy most is megvan, illetve azt, hogy a jövőben is meglesz, nemcsak az újvidéki magyarok számára, hanem minden nemzet számára a kulturális életben. Többször is szó volt már arról a kulturális központról, amelynek a kiépítése a jövő év elejére várható. Ott ugyanis nemcsak a kiadványainkat és a könyveinket, hanem egyáltalán a magyar kultúra értékeit szeretnénk bemutatni. Úgy gondolom, hogy kicsit megváltoztak a viszonyok, kevesebben is lettünk, valamint az anyagi lehetőségeink is mások, ennek ellenére  a vajdasági magyar kultúrának, irodalomnak a színe-java még mindig meg tud jelenni nálunk – emelte ki Virág Gábor, a könyvkiadó intézet igazgatója.
A könyvbemutatókon közreműködtek a szerzők, valamint a könyvek munkatársai: Bartolec Igor, Klemm József, Madár Anikó és Vajda Tibor.

Nyitókép: Virág Gábor, Madár Anikó, Jódal Rózsa, Bartolec Igor / Kasza Jennifer felvétele