2024. április 27., szombat

Formabontó eredmény

Kihirdették a Podolszki publicisztikai pályázat eredményét

Hétévégén tartották meg Bácsfeketehegyen a XXVII. Podolszki József irodalmi emléknapot. A rendezvény a temetőben kezdődött, ahol virágot helyeztek el a bácsfeketehegyi irodalmárok sírjain. Ezt a Podolszki-emléktábla megkoszorúzása követte a Kultúrotthon udvarában, ahol Dudás Károly író, publicista mondott alkalmi beszédet. A program a Kozma Lajos Könyvtár épületében folytatódott, ahol Tóth Lívia, a Hét Nap szerkesztője nyitotta meg a Fotózz a címlapra elnevezésű fotópályázatára beérkezett alkotásokból készült kiállítást. Ezt Bordás Győző: Velünk történt című könyvének bemutatója követte, amelyen a szerzővel Farkas Zsuzsa és dr. Németh Ferenc beszélgetett. A könyvbemutató után Kónya Sándor, Magyar Életfa díjas verséneklő a Szemtől szembe című versösszeállítást adta elő, délvidéki költők verseiből.
A nap legizgalmasabb része természetesen a XXVI. Podolszki József publicisztikai pályázat eredményhirdetése volt. Az idei évben sem volt könnyű dolga a zsűrinek, és végül olyan eredmény született, amilyen eddig talán még sosem. Az Engem a tanítványaim motiválnak című írással Dévity Tamás, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja lett az első, őt Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó újságírója követte A változást hozó szenvedély című írással, valamint Kállai Göblös Nikoletta, szintén lapunk újságírója lett a harmadik Amikor a tartóoszlop megtörik című írással. Különdíjat kapott Dobó Engi Florinda, a Pannon RTV munkatársa Az őrület határa című írásért.
Az idei pályamunkák között főként interjúk és jegyzetek voltak, mondta el Tóth Lívia zsűritag.
– Az interjúk sikerültek jobban, mert mindhárom díjazott interjút küldött be. Érdekesek voltak az alanyok, érdekes volt a témaválasztás. A jegyzetek is jók voltak, kidolgozottak, jó vonalvezetéssel, de valahogy gyöngébbeknek bizonyultak, mint az interjúk. Közülük került ki egy különdíjas. A témákról elmondhatom, hogy kicsit meglepődtünk, mert sokan foglalkoztak az anyasággal, a szülővé válással, az ezzel kapcsolatos élményekkel, traumákkal. Ez egy olyan téma volt, ami több pályázónál is előfordult. De voltak olyan témák is, amik már évek óta megszokottabbak: az elvándorlás, közösségépítés, önmagunk keresése. Az értékelésnél figyelembe vettük a témaválasztást, a kidolgozást, a szókincset, és minden ilyen szempontot, mert ezzel a pályázattal is azt kell elérni, hogy helyesen használjuk az anyanyelvünket, és ezeket az értékeket kifejezésre juttassák a pályázók – mondta el Tóth Lívia, majd arról is szólt, hogy jeligések voltak a pályázatok, így nem tudták kinek az alkotását értékelik épp. Ezért is lepődtek meg, amikor kiderült, hogy ki a nyertes.
– Nagyon meglepődtünk, de pozitívan, amikor kiderült, hogy egy középiskolás nyerte meg az idei Podolszki-pályázatot. Az én tudomásom szerint ilyen még nem fordult elő – fogalmazott a zsűritag.
Az idei első helyezett, Dévity Tamás, kishegyesi középiskolás. Interjújának alanya, nem meglepő módon, tanulmányaihoz kötődik.
– Egy interjút készítettem az egyik tanárommal, mert érdekel a szakma, milyen sajátosságai és nehézségei vannak, valamint milyen pozitív hozadéka van a tanári pályának. Ennek mindig van aktualitása, ezért is választottam pont ezt témának. A pályázatra a magyartanárom hívta fel a figyelmet, ezért indultam, de a KMV-re is készíteni fogok egy riportot vagy interjút – mondta el a fiatal nyertes, majd arról is szólt, hogy írással már 3–4 éve foglalkozik, viszont ezt volt az első publicisztikai jellegű írása, és jól sikerült. A jövőben különböző szakmákról és Vajdaság történelmi múltjáról szeretne interjúkat készíteni. Tamás lokálpatriótának tartja magát, és idehaza szeretne maradni az iskolák befejezése után is.
– Nagyon fontosnak tartom, hogy a kultúrát itt ápoljuk, és megörökítsük az itthoni jellegzetességeket – fogalmazott.
A Podolszki József Irodalmi Emléknap a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.

Dévity Tamás, Tóth Lívia, Kállai Göblös Nikoletta és Bordás Katalin zsűritag / Tóth Lívia felvétele

Dévity Tamás, Tóth Lívia, Kállai Göblös Nikoletta és Bordás Katalin zsűritag / Tóth Lívia felvétele

A díjkiosztó közönsége / Lakatos János felvétele

A díjkiosztó közönsége / Lakatos János felvétele

Nyitókép: Dévity Tamás és Kállai Göblös Nikoletta / Tóth Lívia felvétele