2024. május 15., szerda

Ismeretátadás a művészet erejével

Nagy Perge László szabadkai grafikus Ex Libris Díjban részesült

A közeljövőben osztják ki a Magyar Művészetért Díjrendszer elismeréseit, és Nagy Perge László szabadkai grafikus designer Ex Libris Díjat érdemelt ki a rovásírásért tett erőfeszítésekért és a Magyar nemzeti grafikák című sorozatért. 
Nagy Perge László lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy mindig is erős volt benne a magyarság szeretete, és élete során sokszor érezte a vajdasági magyarság kisebbségi létéből fakadó kihívásokat és nehézségeket, de mély büszkeséggel töltötte el, amikor őseinkre, nagy tetteikre, harcos múltjukra, az életükre és az önzetlenségükre gondolt. 
– Ezért is nagyon fontos számomra a Magyar Művészetért Díjrendszer Ex Libris Díja – amelyet június 13-án fogok átvenni dr. Gubcsi Lajostól –, mert ez azt jelenti, hogy jó irányban haladok, és hogy igenis van otthonom. Ez a díj hihetetlen erővel és motivációval tölt el, hogy tovább folytassam a Magyar nemzeti grafikák készítését – mondta.
A szabadkai grafikus és designer négy évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni e grafikákkal. 
– Az előzmények között az egyik meghatározó pont a rovásírás iránti érdeklődésem volt. Az akkor általános iskolás fiamnak segítettem a cirill betűk tanulásában, és eközben eszméltem rá, hogy mi, vajdasági magyarok mindannyian ismerjük a cirill betűket, a saját ősi írásunkat viszont nem. Ez mély szégyent ébresztett bennem. Ekkor jutottam arra az elhatározásra, hogy megtanulom a rovásírást. Ahogy egyre mélyebben belemerültem a rovásírás tanulmányozásába, ezáltal egyre inkább érdeklődni kezdtem a történelem iránt, és így felfedeztem azt is, hogy mennyire gazdag és színes a magyar történelem, és hogy mennyi kincset rejteget – mesélte és hozzáfűzte, hogy a rovásírás a történelem folyamán tiltás alá esett, mégis fennmaradt építészeti örökségünkben is.
– Sokan nem akarták elveszíteni ezt a tudást, ezért a rovásírást magyar mintákba rejtették, ezek a minták mind a mai napig felfedezhetőek az épületeinken, egyebek mellett a szabadkai városházán is, ami titokzatos és misztikus légkört árasztott számomra. Ezeknek a rejtett üzeneteknek a felfedezésével láthattam meg a múlt misztikus és gazdag részleteit. Ezek a tények azok, amiket meg akartam osztani másokkal is. A magyar történelem gazdagságát, erejét és bölcsességét, amiről a mai emberek keveset tudnak.
Nagy Perge László elmondta azt is, hogy az első rajza egy tragédia, az apósa balesete, váratlan halála hatására jött létre.
– Az első rajzomat az ő emlékére készítettem, a Facebookon is megosztottam, és ezt rengeteg ember tekintette meg és osztotta meg. Láttam, hogy az emberek éhesek az ilyenfajta művészetre.
Azóta minden hétvégén egy új rajzot készítek, a hét folyamán pedig kutatok az alkotásom témája kapcsán. Így alakultak ki a Magyar nemzeti grafikák, amelyekkel arra törekszem, hogy megismertessem az emberekkel a magyar kultúra gazdagságát, erejét és bölcsességét. Ez az, ami motivál engem mindennap, és remélem, hogy munkáimmal sikerül elérnem azt, hogy minden ma élő ember megismerje és megbecsülje a magyar történelmet és kultúrát – mesélte beszélgetőtársunk, és elmondta azt is, hogy a távolabbi tervei között egy rajzait tartalmazó könyvet is meg szeretne jelentetni, amelyben a rajzokhoz magyar és angol nyelven, illetve rovásírással fűzne magyarázatot,  
hogy mindenki számára tudjon valamit adni, így azok számára is, akik nem magyar ajkúak. Továbbá tervei közt szerepel az is, hogy e könyv az olvasók számára segítséget tudjon nyújtani a rovásírás elsajátításában. 
Az Ex Libris Díj a Magyar Művészetért Díjrendszer oszlopa, legátfogóbb díja, amelyet egyaránt adományoznak világhírű zenésznek és építésznek, olimpiai bajnoknak és egyházi közösségnek, falusi tanítónak, táncosoknak, gimnáziumoknak az Úz völgyétől a Csendes-óceánig, olvasható az elismerés leírásában.

Életfa

Életfa

Enéh, Hunor és Magor anyja

Enéh, Hunor és Magor anyja

Nyitókép: Nagy Perge László